Uitbreiding: Wingspan Europa en Oceanië

Deze twee uitbreidingen van Wingspan geven je een hoop nieuwe kaarten, een nieuw soort voedsel en nieuwe mechanismen!

Uitgever

Stonemaier Games

40-70
minuten

€28/exp
prijs

1-5
spelers

Wat is nieuw?

Deze nieuwe uitbreidingen van Wingspan bieden je een hoop nieuwe mechanismen, kaarten en zelfs nieuw voedsel!

Wingspan Oceanië biedt een hoop nieuwe toevoegingen. Zou krijg je nieuwe spelersbordjes waarop je andere acties kan doen met onder andere een nieuw soort voedsel: nectar. Dit nectar geldt als joker en mag je dus als elk ander voedsel gebruiken. Dit nectar kan je krijgen door nieuwe dobbelstenen met een nectarsymbool uit het vogelhuisje te pakken. Aan het einde van het spel krijgt de speler die het meeste nectar in een gebied heeft gebruikt bonuspunten.

Wingspan Europa biedt je ook een hoop nieuwe kaarten. Deze kaarten kunnen ook een nieuw mechanisme hebben, namelijk een einde ronde effect. Naast deze nieuwe kaarten krijg je nieuwe bonuskaarten, doelen, een nieuwe kaartenhouder en nieuwe eieren!

Beoordeling

Wingspan was het eerste spel waarvoor wij een uitbreiding kochten. Wij deden dat vanwege ons enthousiasme over het basisspel redelijk snel, maar in principe is het bij Wingspan niet nodig om meteen een uitbreiding te kopen. Het basisspel van Wingspan bevat namelijk al talloze vogelkaarten die je echt niet snel allemaal gezien hebt. Dat neemt echter niet weg dat het gewoon hartstikke leuk is om de uitbreidingen aan te schaffen! 

De eerste uitbreiding die wij toevoegden aan het basisspel was Oceanië. Deze uitbreiding verandert het basisspel het meest door de toevoeging van nectar en een nieuw speelbord. Verder bevat Oceanië ook nieuwe vogelkaarten met einde spel doelen en nieuwe bonusfiches. Oceanië is wat ons betreft voor fans van Wingspan een must have. Dat neemt niet weg dat er ook wat dingen zijn aan de uitbreiding die we minder vinden. Zo vonden wij de toevoeging van nectar in eerste instantie een interessante toevoeging, maar na verloop van tijd zijn we er ons aan gaan irriteren. De manier waarop je dankzij nectar punten kunt scoren voelt vaak namelijk erg overpowered en uit balans. Er zijn een paar vogels die dankzij het gebruik van nectar echt beter zijn dan andere vogelkaarten. Veel mensen raden bijvoorbeeld al aan om zonder deze vogels te spelen. Zelf spelen wij nu altijd met het bord van Oceanië, maar we denken er steeds vaker aan om ook weer eens met het standaardbord zonder nectar te gaan spelen. De kaarten blijven dan altijd wel een leuke toevoeging.

Wij hebben Europa toegevoegd aan het basisspel na Oceanië. Europa voegt minder toe aan het basisspel en kan daarom een beetje teleurstellen wanneer je deze uitbreiding koopt na Oceanië. Europa is in zekere zin gewoon meer van het zelfde. In het geval van Wingspan vinden wij dit zeker niet erg. Wij genieten ervan om alle mooie, nieuwe vogelkaarten te ontdekken! Daarnaast komt Europa weer met nieuwe bonusfiches die toch voor meer variatie zorgen. Ook komt Europa met een nieuw soort vogelkaart, namelijk met einde ronde doelen. Deze kaarten zorgen ervoor dat je toch weer nieuwe tactieken en strategieën kunt gaan volgen! De extra kaartenhouder vinden wij een beetje onnodig omdat je die in het basisspel ook al hebt. In principe hadden ze deze uitbreiding dus een stuk economischer in kunnen delen door alleen een klein pakje met nieuwe kaarten te doen.

Wat ons betreft zijn beide uitbreidingen een goede keuze als je fan bent van Wingspan. Wanneer je het basisspel vaak speelt, is het zeker geen overbodige luxe om ze allebei aan te schaffen. We zijn nu al benieuwd naar eventuele volgende uitbreidingen!

Plus- en minpunten

+ Extra herspeelbaarheid
+ Prachtige nieuwe kaarten
+ Nieuwe mechanismen

– Europa biedt niet zoveel nieuws
– Dozen hadden kleiner gekund

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Spelhotel.