Uitbreiding: Viticulture World

In Viticulture World ga je samen met een wijnfamilie de naam van je wijngaard bekend maken over de hele wereld!

Uitgever

Stonemaier Games

60-120
minuten

€40
prijs

1-6
spelers

Speloverzicht

In deze uitbreiding van Viticulture werk je samen om je wijngaard bekend te maken op verschillende plekken in de wereld. In deze coöperatieve uitbreiding werk je dus samen om doelen te behalen!

Er zijn een aantal veranderingen in Viticulture World, maar veel regels van het basisspel zijn nogsteeds van toepassing. Aan het begin van een spel kies je een evenement deck, waarop staat in welke regio je speelt. Deze evenement decks zijn asymmetrisch en verschillen qua moeilijkheidsgraad. Elk deck heeft 6 kaarten die aangeven dat je in 6 jaren(rondes) speelt. Een ronde bestaat uit 4 seizoenen waarvan je in de zomer en winter workers in kan zetten op het bord. Je voert, net als in het basisspel, acties uit die bij dit vak staan.

Naast de evenement kaarten is er een nieuw speelbord, maar je speelt nog wel met de meeste kaarten en persoonlijke speelbordjes van het basisspel. Workers hebben in deze uitbreiding gele of blauwe hoedjes die aangeven of ze zomer of winter workers zijn, je kan deze dus alleen inzetten  op een bepaald deel van het bord. Je kan workers upgraden en de hoedjes eraf halen of zorgen dat ze niet meetellen voor de maximale workers op een locatie. 

Het spel eindigt als alle spelers 25 punten hebben behaald en als het gedeelde invloed token op het einde van de invloed track staat. Je verliest het spel helaas als je dit niet lukt voor de 6 jaar voorbij zijn!

Een leuke sidenote: sommige elementen van Viticulture World zijn ook te gebruiken in het competitieve spel, zoals de winter en zomer workers!

Beoordeling

Wij zijn over het algemeen niet de grootste fans van direct conflict in bordspellen. Daarom vinden we coöperatieve spellen vaak extra leuk. Gezellig samenwerken aan een gezamenlijk doel, zonder elkaar dwars te zitten. Sommige van onze spellen, zoals bijvoorbeeld Ark Nova, spelen we soms zelfs solo coöp. Het is dan ook niet gek, dat we erg enthousiast waren om te zien dat er een coöperatieve uitbreiding kwam van een spel dat we allebei erg leuk vinden. Viticulture is een toffe worker placement, maar is het spel nog beter als coöperatief spel? Daar waren wij erg benieuwd naar.

Iets dat al goed is veranderen, kan vaak twee kanten op gaan. Het kan nog beter worden, maar je kan ook denken ‘had dat maar niet gedaan’. Onze conclusie wat betreft Viticulture World, is niet zo zwart wit. We vinden het namelijk erg leuk om Viticulture op een nieuwe manier te kunnen spelen. Aan de ene kant, voelt het als een fris, nieuw spel. Een nieuwe uitdaging en nog meer speelplezier. Aan de andere kant hadden we tijdens onze coöperatieve sessies van Viticulture World ook zoiets van: ‘We kunnen ook gewoon Viticulture spelen’. 

Viticulture World is een goede, coöperatieve uitbreiding. Het is ook zeker een aanrader, maar wat ons betreft geen must-have. Wij vonden het leuk, maar zouden op de lange termijn toch vaker zonder de coöperatieve uitbreiding spelen. Dit komt omdat de uitbreiding voor ons soms een beetje als werk voelt, de uitbreiding komt met genoeg nieuwe interessante content, maar maakt het spel ook onnodig lastig en soms heel tight. Waar je in het bassispel veel opties hebt en casual kan spelen, is Viticulture World echt een race tegen de klok waarbij je gecalculeerd te werk moet gaan. Wij houden zeker niet van frustratie in bordspellen, daar moet je bij Viticulture World wel tegen kunnen. De scenario’s (event decks) hebben een verschillende moeilijkheidsgraad, maar overall vonden wij het spel echt heel lastig om te winnen!

Een leuk element vonden wij de innovatie tegels, hiermee is je spelervaring elke keer anders afhankelijk van welke innovaties je doet. Een nadeel hieraan is wel dat je niet altijd de innovaties krijgt die je zou willen op dat moment. De asymmetrische event decks representeren allemaal een regio en hebben ook bijpassende gameplay. Deze diversiteit is ook erg goed doorgevoerd! 

We kunnen geen eenduidige conclusie trekken over Viticulture World. Ja, we zijn enthousiast over het feit dat een goed spel een coöp uitbreiding heeft. Wij maken soms zelf een coöp variant door onze favoriete spellen samen solo te spelen, dus een coöp uitbreiding is bij ons altijd welkom. Aan de andere kant is Viticulture voor ons al goed zoals het is. De uitbreiding voelt daarom soms onnodig en juist als gedoe. Het ligt er echt aan waar we zin in hebben. In het geval van Viticulture zal dat vaker een competitief potje zijn, maar het is zeker leuk dat de optie er nu ook is om samen coöp te spelen!

Plus- en minpunten

+ Veel nieuwe content
+ Uitdagende coöp mode

– Voelt soms als werk
– Kan erg lastig zijn