Uitbreiding: Meadow Downstream

In deze uitbreiding van Meadow vaar je over de rivier om een hoop nieuwe diersoorten en natuur tegen te komen!

Uitgever

Rebel Studio

60-90
minuten

€30
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Meadow Downstream is een uitbreiding op het prachtige spel Meadow. Bijna alle regels van het basisspel zijn nog van kracht, waardoor de uibreiding redelijk makkelijk te begrijpen is.

Het grootste extra element is het rivierbord. Deze leg je naast het rondebord in het midden van de tafel. Over deze rivier kan je gaan varen en nieuwe dieren ontdekken. Hoe verder je op de rivier komt, hoe meer bonusacties en punten je krijgt. Naast de rivier ligt ook een nieuw kaartenaanbod, de rivierkaarten. Deze rivierkaarten kan je alleen maar krijgen door de nieuwe actiemarker of het vraagteken in een slot van het rivierbord te leggen. Rivierkaarten introduceren nieuwe symbolen en een nieuwe beloning. Hiermee mag je namelijk je kajak vooruit bewegen op de rivier.

De rest van het spel werkt eigenlijk nogsteeds hetzelfde. Je voert een actie uit, bijvoorbeeld 1 kaart pakken en 1 kaart spelen totdat al je actiemarkers op zijn. Aan het einde van een ronde neem je al je actiemarkers terug en een nieuwe ronde begint. 

Een aantal kleine extra’s die toegevoegd zijn: Een nieuwe bonustoken voor bonuspunten op het rondebord, een extra bonusfiche die je op het rivierbord kan gebruiken en watervaltokens die je tussen bepaalde rondes moet leggen en aangeven dat je het rivierbord moet verversen. Naast alle rivierkaarten zijn er voor elke windrichting nog 3 nieuwe kaarten toegevoegd!

Beoordeling

Meadow is een prachtig spel dat wij al vaker met veel plezier hebben gespeeld. Het basisspel bevat genoeg herspeelbaarheid, onder andere dankzij de extra enveloppen die je op verschillende momenten mag openmaken. Wij zaten in de basis dus niet persé te wachten op een uitbreiding. Het basisspel is namelijk op zichzelf al erg sterk en vermakelijk. Toch waren we razend enthousiast toen we Meadow Downstream zagen. Wellicht een leuke twist aan het basisspel en nog meer prachtig artwork? Dat kan alleen maar veel goeds betekenen!

Meadow Downstream is een leuke uitbreiding die een extra dimensie toevoegt aan het basisspel. Het extra bord is een nieuwe manier om punten te scoren en daar moet je uiteraard je tactiek weer op aanpassen. Dit zorgt er zeker de eerste keren dat je met de uitbreiding speelt voor dat het spel wat vertraging oploopt. Persoonlijk vinden wij dit een klein minpunt. Het basisspel van Meadow is namelijk al aan de lange kant. Wij hadden gehoopt dat het tempo van het spel wat hoger kwam te liggen met de uitbreiding, maar dit is helaas niet het geval. In de meeste gevallen duurt het spel juist nog wat langer. 

De uitbreiding is een leuke toevoeging en maakt Meadow daadwerkelijk weer anders. Het is leuk om wat variatie in je tactiek aan te kunnen brengen en om de overwinning op een andere manier te bereiken. De uitbreiding voegt een extra laag toe aan het spel. De een zal dit kunnen waarderen, terwijl de ander juist de eenvoud van Meadow leuker vindt. Bij ons zijn de meningen hier een beetje over verdeelt. Bonita vond bijvoorbeeld dat het spel door deze uitbreiding iets te veel werd. Frederik vond juist dat het basisspel meer een beetje kaartje pakken kaartje leggen was en dat deze uitbreiding het spel de benodigde dimensie geeft.

Meadow Downstream is een goede uitbreiding en is het wat ons betreft zeker waard als je fan bent van Meadow. Dat gezegd hebbende is de uitbreiding geen harde eis. Het basisspel van Meadow is zelf al leuk genoeg. De uitbreiding hoef je wat ons betreft dus niet meteen te kopen. Maar wil je Meadow na genoeg potjes wat nieuw leven in blazen? Dan is de uitbreiding zeker een aanrader!

Plus- en minpunten

+ Nieuwe manier om punten te scoren 
+ Nieuwe tactieken om uit te proberen
+ Prachtig extra artwork 

– Geeft het spel wat extra downtime
– De uitbreiding is niet onmisbaar

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Asmodee.