Uitbreiding: Everdell Spirecrest

In Everdell Spirecrest ga je op avontuur voorbij de grenzen van de Everdell vallei. Hier staan nieuwe mogelijkheden op je te wachten!

Uitgever

Starling Games

60
minuten

€50
prijs

1-4
spelers

Wat is nieuw?

Everdell Spirecrest is een van de 3 uitbreidingen van het populaire worker placement spel Everdell.  In Everdell zet je steeds workers neer om bouwmaterialen of andere bonussen te verzamelen. Met deze bouwmaterialen kan je kaarten aan je stad toevoegen om zo punten te scoren.

Spirecrest voegt een speelveld toe welke je aan de onderkant van het Everdell bord neerleegt. Er worden ook een aantal nieuwe mechanismen en acties toegevoegd. Aan het eind van elk seizoen kan je je meeple op het Spirecrest bord vooruit zetten. Je pakt daarbij een reislocatie en kiest een ontdekkingskaart. Een ontdekkingskaart kan je verschillende bonussen geven, waaronder een grote meeple. Deze gebruik je in de plaats van een andere meeple en heeft speciale krachten. Andere bonussen van ontdekkingskaarten kunnen punten of effecten zijn.

Tijdens elk seizoen zijn er weerkaarten actief. Deze geven voor dat seizoen een permanent effect. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je tijdens dat seizoen geen kaarten van de weide mag spelen. 

Aan het einde van het spel heb je als het goed is 3 reis locaties liggen. Als je de kosten hiervoor kan betalen krijg je hier ook nog eens extra punten voor!

Beoordeling

Wij vinden Spirecrest een hele leuke toevoeging aan het basisspel. Je kan op het basisspel misschien redelijk snel uitgekeken zijn als je het vaak speelt. Spirecrest gooit een leuke mix in het spel, waardoor je met net iets meer rekening moet houden maar ook andere tactieken kan gaan volgen. Je moet niet verwachten dat het spel gelijk anders speelt. Everdell blijft namelijk gewoon hetzelfde. 

De componenten zijn van top kwaliteit zoals je ook van Everdell zelf gewend bent. De grote meeples hebben zelfs zadels waardoor je de kleine meeples op de grotere kan laten rijden. Daarnaast zijn er ook sets toegevoegd waardoor je met nieuwe meeples kan spelen en zelfs in combinatie met Pearlbrook, overal is aan gedacht!

Van de meeste uitbreidingen ben je misschien positieve toevoegingen gewend. Spirecrest voegt seizoenskaarten toe die ook negatieve effecten aan het spel toevoegen. Zo moet je in sommige rondes een worker inleveren en mag je in andere rondes geen kaarten van de weide spelen. In ruil hier voor krijg je natuurlijk wel de ontdekkingskaarten die je goede bonussen geeft. Wij vonden dat dit elkaar best goed ophief. Als je dit nou echt niet leuk vindt kan je het er altijd uit laten. 

Spirecrest haalt voor ons de kracht uit de ontdekkingskaarten en grote meeples. Dat is dan ook de grootste verandering die je gaat voelen. Ook de expeditietegels geven je een soort richting waardoor het spel meer asymmetrisch wordt. Je moet met deze tegels goed afwegen of je aan het einde nog materialen over wilt houden. Al deze toevoegingen maken Everdell wel ietsje tactischer omdat je met meer rekening moet houden. Wat ons betreft is Spirecrest wel aan de dure kant maar is het zeker waard als je Everdell veel speelt!

Plus- en minpunten

+ Prachtige componenten net als in Everdell
+ Voegt vernieuwende mechanismen toe

– De basis van het spel blijft hetzelfde

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Starling Games.