Uitbreiding: Everdell Bellfaire

De koning organiseert een nieuw jarenlang evenement in de vallei van Everdell! Deze uitbreiding voegt een hoop extra nieuws toe!

Uitgever

Starling Games

60
minuten

€40
prijs

1-4
spelers

Wat is nieuw?

Bellfaire is een van de uitbreidingen van het populaire worker-placement spel Everdell.  Bellfaire voegt een aantal nieuwe kaarten toe, maar ook een aantal nieuwe elementen. Deze spelen zich af op het extra bord wat er bij zit. De spelregels van Everdell zijn nogsteeds hetzelfde van kracht, maar je hebt iets meer opties. Zo is het nu te spelen met 5-6 spelers en zijn er nieuwe bos- en evenementenkaarten toegevoegd. De 2 nieuwe elementen die zijn toegevoegd zijn de markt en de spelerskrachten. De markt geeft je een extra optie om bouwmaterialen te krijgen of te ruilen voor andere materialen. Aan het begin van elk spel mag elke speler een spelerskracht kiezen. Zo mag je bij de ene kracht steeds meer kaarten trekken en krijg je bij de andere kracht extra bouwmaterialen. Hierdoor wordt het spel meer asymmetrisch!

Je kan Bellfaire uiteraard ook combineren met andere uitbreidingen, maar winnen doe je nog altijd op dezelfde manier: zoveel mogelijk punten scoren!

Beoordeling

Everdell Bellfaire biedt net het beetje extra wat de ervaren Everdell speler nodig kan hebben. De spelregels zijn erg duidelijk uitgelegd en je kan de uitbreiding al in 5 minuten gebruiken. De artwork ziet er weer geweldig uit zoals je gewend bent van Everdell. De doos is prachtig en bevat een plastic insert waar alles van de uitbreiding in past. Het fijne aan het extra bord is dat je de boom niet meer nodig hebt. Op dit bord is namelijk plek voor evenementenkaarten en de extra workers gemaakt. Dit is gedaan omdat er kritiek was dat je de boom niet zo handig mee kon nemen. Met Bellfaire is dat verleden tijd. Naast het extra bord zijn er ook spelersbordjes toegevoegd waar je je bouwmaterialen op kan leggen en kaarten onder kan leggen. Dat is een grappige gimmick, maar kostte ons alleen maar extra ruimte op tafel die we al niet genoeg hadden. In plaats daarvan hadden we liever nieuwe gebouwen en boswezens gezien.

Een paar van de toegevoegde elementen doen niet heel veel voor het spel zelf. Zo zijn de boskaarten en evenementenkaarten wel een leuk extraatje, maar ze veranderen niet heel veel. De spelerskrachten en markt voegen echter wel veel nieuws toe. Zo wordt het spel asymmetrisch en krijg je vanaf het begin eigenlijk al een soort van strategie die je kan volgen met behulp van deze krachten. Als je deze krachten gebruikt krijg je in de lente geen nieuwe worker, daardoor kan je dus minder acties uitvoeren en word je gedwongen je spelerskracht goed te benutten. De markt verandert ook steeds en geeft je net wat meer opties om bouwmaterialen te krijgen. Vooral steen was bijvoorbeeld moeilijk te krijgen, daar heb je nu een extra mogelijkheid voor.

Als je vaak met meerdere mensen speelt is de toevoeging van 5 en 6 spelers natuurlijk heel fijn om te hebben. Ons lijkt Everdell echter niet heel leuk met zoveel spelers omdat je dan lang op je beurt aan het wachten bent. Wij vinden Everdell nog steeds het leukst met 2 spelers en zouden het met maximaal 4 willen spelen.

Wij kunnen deze uitbreiding zeker aanraden als je Everdell vaak speelt. De voornaamste verandering zijn de spelerskrachten, die het spel wat meer asymmetrisch maken en je al een zetje in de richting van een bepalen strategie geven. Je moet niet verwachten dat Bellfaire hiernaast heel veel nieuws biedt of het spel drastisch verandert. Als je echt op zoek bent naar iets anders kunnen we Spirecrest wel aanraden. Deze uitbreiding voegt voor ons gevoel net wat meer nieuws toe.

Plus- en minpunten

+ Prachtige doos en componenten
+ Spelerskrachten en markt zijn vernieuwend

– De basis van het spel blijft hetzelfde
– Spelersbordjes zijn overbodig

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Starling Games.