Uitbreiding: Arnak Expeditieleiders

In De Verdwenen Ruïnes van Arnak: Expeditieleiders keer je terug naar het mysterieuze eiland maar met nieuwe vaardigheden!

Uitgever

Czech Games Edition

30-120
minuten

€35
prijs

1-4
spelers

Wat is nieuw?

In De Verdwenen Ruïnes van Arnak: Expeditieleiders keer je terug naar het mysterieuze eiland van het basisspel. Dit keer heb je een expeditieleider tot je beschikking. Deze leiders hebben allemaal andere vaardigheden. Zo geeft de ene leider je een extra meeple terwijl je bij de andere leider juist meeples mag verplaatsen. Ook heb je voortaan een ander startdeck!

Naast expeditieleiders krijg je ook een nieuw dubbelzijdig onderzoeksspoor. Hier staan weer andere symbolen op en je krijgt andere beloningen.

Een aantal kleine vernieuwingen zijn nieuwe locatie- en monstertegels, nieuwe kaarten en nieuwe avonturiers. Je krijgt er zelfs een nieuwe rondestaf bij waardoor voortaan niet alleen de kaarten er naast weggaan, maar ook de kaarten daar naast! Zo ververst de markt een stuk sneller en zul je meer kaarten tegenkomen.

Deze uitbreiding brengt je dus een hoop nieuwe veranderingen die het spel flink veel beïnvloeden. Daarbij zijn de expeditieleiders de grootste verandering. Het spel wordt hierdoor namelijk asymmetrisch!

Beoordeling

Voor fans van De Verdwenen Ruïnes van Arnak, is de uitbreiding Expedition Leaders een lang verwachte aanvulling op het basisspel. En dus ook voor ons! Arnak is namelijk een van onze favoriete spellen van 2021, maar na tientallen keren spelen, werden onze potjes toch wat eentonig. Wij hadden goede hoop dat Expedition Leaders hier verandering in zou brengen. En gelukkig klopt dat!

Expedition Leaders is wat ons betreft de perfecte toevoeging aan het basisspel. Natuurlijk komt de uitbreiding met wat extra kaarten, bewaker en locatie tegels, maar de uitbreiding bevat ook een paar hele bijzondere dingen. Zo zit er in de doos een extra bord dat het onderzoeksspoor vervangt. Hierdoor heb je 2 nieuwe onderzoekssporen. Maar het leukste zijn de expedition leaders zelf! Dit zijn asymmetrische personages met een eigen spelersbord, starter deck en extra acties. Hierdoor biedt de uitbreiding niet alleen extra herspeelbaarheid in de vorm van nieuwe kaarten, maar kun je het spel ook op een hele nieuwe manier gaan spelen! 

Onze potjes van Arnak hebben dankzij de uitbreiding zeker nieuw leven gekregen. De herspeelbaarheid is enorm vergroot met deze uitbreiding. Het is ontzettend leuk om met de verschillende expedition leaders, nieuwe tactieken uit te proberen. Deze karakters zorgen er echt voor dat ieder potje ander is. Waar we voorheen altijd een beetje voor dezelfde tactiek gingen, is dat niet langer zo. Voor ons is dit echt de perfecte twist aan het basisspel. 

Met asymmetrische karakters, komt meestal wel een ‘maar’, dat is bij deze uitbreiding ook zo. Omdat alle karakters eigen kaarten en acties hebben, is het ene karakter wel iets beter dan de andere. Waar voorheen iedereen dezelfde opties had, is dat nu niet meer. Gelukkig valt het wel mee en is er niet een karakter waar je onmogelijk van kan winnen, maar in sommige spellen merk je wel dat een bepaald karakter echt beter is.

Ondanks dat de uitbreiding veel nieuwe dingen toevoegt, is het zeker niet teveel. De nieuwe regels zijn duidelijk en ieder karakter heeft een eigen player aid waardoor je snel kunt zien wat er anders is aan jouw eigen expedition leader. Wij zouden deze uitbreiding misschien niet meteen toevoegen wanneer we met nieuwe mensen spelen, maar na een oefen potje zou het zeker kunnen! Zelf zullen wij niet meer zonder Expedition Leaders spelen. Wij hadden soms het gevoel dat er bij Arnak nog iets ontbrak, maar met deze uitbreiding hebben we dat missende stukje gevonden. 

Plus- en minpunten

+ Extra herspeelbaarheid
+ Leuke asymmetrische karakters

– Sommige karakters zijn beter dan andere

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Czech Games Edition.