Uitgever
Delicious Games
45-120
minuten
€55
prijs
1-4
spelers

Speloverzicht
In Woodcraft ga je een workshop runnen door hout te verzamelen en te bewerken. Zo kan je mooie items maken voor je klanten!
Er zijn een hoop componenten in Woodcraft, maar zodra je deze door hebt is het spel redelijk gestroomlijnd. In een ronde heb je steeds 1 beurt en er zijn 14 rondes waarin je kan spelen. Tijdens een ronde heb je altijd een paar vrije acties en 1 verplichte actie. Je moet namelijk altijd een actie van het actiewiel uitvoeren. Dit doe je door een tegel verder naar het volgende deel van het wiel te schuiven. Doe je dit vaak genoeg worden tegels die niet gekozen zijn meer waard.
Enkele acties die je kan doen zijn bijvoorbeeld het kopen van dobbelstenen (hout) met blauwe bessen of het planten van hout zodat het de volgende rondes meer waard wordt. Ook kan je je workshop upgraden door meer zagen te kopen of lijm vrij te spelen, hiermee kan je dobbelstenen manipuleren. Je kan volgers kopen die je in je workshop komen helpen en bepaalde bonussen geven. Als laatste kan je ook contracten kopen die je moet voltooien met dobbelstenen.
Met vrije acties kan je ook nog een hoop doen. Een aantal hiervan zijn: dobbelstenen manipuleren en contracten voltooien. Je kan dobbelstenen zagen of lijmen en er meerdere kleine dobbelstenen van maken of juist een grotere. Contracten moet je voltooien anders krijg je aan het einde van het spel minpunten. Voor contracten krijg je bonussen in de vorm van blauwe bessen, punten of gereedschap. Gereedschap kan je op zijn beurt weer gebruiken om andere bonussen te krijgen.
Het spel is afgelopen als alle rondes voorbij zijn. Afhankelijk van je reputatie krijg je punten voor je voltooide contracten. De speler die dan de meeste punten heeft wint het spel!


Beoordeling
Woodcraft is ons eerste spel van Vladimír Suchy. Na het horen van meerdere positieve verhalen over zijn spellen, waren we razend benieuwd. Naast dat waren we ook wel lichtelijk geïntimideerd, aangezien veel mensen zeiden dat Woodcraft pittig was om te leren. Inmiddels hebben we Woodcraft meerdere keren gespeeld. Wat vonden we ervan?
Het leren van de spelregels viel ons reuze mee. Er zijn verschillende filmpjes beschikbaar met duidelijke speluitleg, maar daarnaast is het spel ook met het spelregelboekje g0ed te leren. Het spel bevat een groot aantal acties en icoontjes, maar wanneer je die in je hoofd hebt speelt het spel verder erg vlot. De moeilijkheidsgraad en de uitdaging zit hem bij Woodcraft in de tactiek en strategie.
Ondanks de redelijk hoge moeilijkheidsgraad volgens de ranking op BGG (3.82/5), kregen we zeker geen hoofdpijn van Woodcraft. De regels zijn duidelijk en de acties zijn na een aantal rondes best intuïtief. Het is alleen wel goed puzzelen welke actie je het beste kunt nemen. Maar die puzzel is wat Woodcraft een goed spel maakt! Het thema is daarnaast op een leuke manier doorgevoerd in het spel waardoor de acties in onze ogen ook thematisch kloppen. Je dobbelsteen is bijvoorbeeld je hout. Dat kun je ook door midden zagen of aan elkaar lijmen. Wij kunnen hier wel om lachen en vinden dit leuk gedaan.
Het enige waar je hoofdpijn van zou kunnen krijgen in Woodcraft, is frustratie. Het spel is namelijk, zeker de eerste paar keer, ontzettend tight. Dit betekent dat je acties en je goederen schaars zijn. Iedere keuze is dus erg belangrijk. Dit kan een leuke puzzelen zijn om te ontcijferen, maar ook frustrerend zijn wanneer het niet lukt. Nog meer reden om dit spel vaker te spelen dus, zodat je er steeds beter in wordt.
Met vaker spelen zit het overigens wel goed. Woodcraft heeft een hoge herspeelbaarheid. Er zijn namelijk meerdere strategieën die je kunt proberen, waardoor je telkens weer op een andere manier gaat spelen. Daarnaast zie je in een potje slechts een klein deel van alle kaarten. Genoeg mogelijkheden dus om je lang te vermaken met dit spel.

Plus- en minpunten
+ Duidelijke spelregels en vlotte gameplay
+ Biedt veel tactiek en strategie
+ Thema is leuk doorgevoerd in het spel
+ Hoge herspeelbaarheid
– Het spel is erg tight en dit kan soms frustrerend zijn