Uitgever
999Games
60-90
minuten
€78
prijs
1-4
spelers

Speloverzicht
Wonderboek is een cooperatief campagnespel waarin je als helden monsters gaat verslaan in een 3d pop-up wereld.
Je begint het spel met een introductiescenario achter op het boek. Hierin worden alle mechanismes van het spel goed uitgelegd. Op het speelbord staan vakjes aangegeven waar je met je helden miniaturen heen mag bewegen. Elk scenario heb je een stapel kaarten waar je doorheen speelt. Deze moet je steeds stuk voor stuk voorlezen en kunnen verhaal, doelen of voorwerpen bevatten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een voorwerpkaart bij een bepaald vak op het speelveld neer moet leggen. Als je dan vervolgens met je held naar dat speelveld beweegt, kan je dat voorwerp gebruiken.
Het doel is om de hele stapel kaarten uit te spelen door doelen te behalen, met wyrms te vechten en het speelbord te ontdekken. Je mag als held steeds 3 acties doen in een beurt. Zo kan je bijvoorbeeld bewegen, aanvallen of met een voorwerp interacteren. Nadat de helden 3 acties hebben gedaan zijn de wyrms aan de beurt. Dit zijn kwaadaardige wezens die je proberen te pakken! Je draait een wyrmkaart om en de wyrms nemen dan de acties die erop staan en er kunnen nieuwe wyrms bijkomen. Als je door een wyrm verslagen wordt kom je de volgende beurt weer levend terug maar moet je wel een tijdfiche omdraaien. Je wint het spel door de stapel uit te spelen, maar als alle tijdfiches op zijn verlies je!


Beoordeling
Wonderboek is een van de meest opvallende spellen van 2021 in Nederland. Wij waren er vanaf het moment dat dit spel aangekondigd werd, ontzettend benieuwd naar. Het opvallende, mooie artwork en het bijzondere boek met pop-up elementen was meer dan genoeg om onze aandacht te trekken. Dat Wonderboek de aandacht van veel mensen getrokken heeft is zeker, maar is het spel ook zo leuk als het eruit ziet?
Wij zijn positief verrast door Wonderboek. Veel mensen waren bang dat Wonderboek meer een kinderspel zou zijn, maar dat is het echt niet. In tegendeel, wij schrokken tijdens onze eerste potjes zelfs van de moeilijkheidsgraad. Waar we in Gloomhaven JOTL inmiddels bij scenario 6 zijn zonder verloren te hebben, zouden wij het 2e hoofdstuk van Wonderboek zonder onze huisregels al meteen verloren hebben. De wyrms, de monsters in Wonderboek, zijn namelijk erg gemeen en vallen erg vaak aan, ook als je Wonderboek niet op moeilijk speelt. Om deze reden hebben wij wat huisregels aan het spel toegevoegd.
Het leukste aan Wonderboek vinden wij het verhaal, de verrassingselementen en het ontdekken. Het vechten tegen de monsters, de wyrms, is voor ons een bijzaak. Maar wanneer je van de monsters verliest, verlies je het hoofdstuk en moet je deze opnieuw spelen. Dit is waar ons 1e puntje van kritiek om de hoek komt kijken. Het opnieuw spelen van een hoofdstuk is niet leuk omdat alle verrassingselementen eruit zijn. Je weet waar de pop-up elementen zitten, je weet welke tekst er op de kaarten staat en je weet welk interacties mogelijk zijn met de ‘geheime’ interactiekaarten. Wij hebben Wonderboek daarom ook gespeeld met het streven om ieder hoofdstuk in één keer te halen. Hiervoor hebben wij bijvoorbeeld wat huisregels over het rollen van de dobbelstenen en het spawnen van de wyrms toegevoegd.
Wonderboek heeft ons niet alleen verbaasd door de vele verrassingen die in het boek verstopt zitten, maar ook door de moeilijkheidsgraad en de originele mechanismen. Zo zitten er heel wat dexterity elementen in het spel. Hierbij moet je bijvoorbeeld je poppetje op een pop-up element zetten en deze bewegen. We zullen niet teveel spoilen, maar dit doe je bijvoorbeeld om aan te vallen. Dit zorgt echt voor een hele toffe spelervaring. Samen met het prachtige artwork en het leuke verhaal beleef je met Wonderboek echt een geweldige tijd.
Als je van dungeon crawlers en verhalende spellen houdt, dan mag je Wonderboek echt niet missen. Dit is echt een spel wat je gespeeld wil hebben zodat je zelf hebt kunnen ervaren welke wonderen er in dit Wonderboek verstopt zitten. Wij zouden het spel dan ook zeker aanraden. Zijn er wat dingen aan het spel die je minder leuk vindt, dan kun je eenvoudig net zoals wij hebben gedaan wat huisregels toevoegen. Hiermee kun je van Wonderboek sowieso een toffe spelervaring maken. En heb je het spel uit? Dan heb je een heel leuk cadeautje voor een vriend of vriendin (of je speelt het spel zelf nog een keer met een ander personage).

Plus- en minpunten
+ Prachtige componenten en 3d speelveld
+ Verrassende elementen en mechanismen
+ Leuk en toegankelijk verhaal
– Hoofdstukken zijn niet leuk om opnieuw te spelen
– Weinig tot geen herspeelbaarheid