Review: Witchstone

In Witchstone ga je zoveel mogelijk punten verzamelen door een netwerk van magische energie rond de Witchstone te bouwen.

Uitgever

HUCH!

60-90
minuten

€47
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

In Witchstone ga je zoveel mogelijk punten verzamelen door verschillende acties op het speelbord uit te voeren.

Je begint een beurt altijd door een tegel van 2 hexagons op je spelersbordje te leggen. Je hebt hierbij keuze uit 5 open liggende tegels. Eenmaal geplaatst voer je de acties uit die op deze 2 hexagons staan. Je mag hierbij de actie zovaak uitvoeren als er hexagons aangrenzend liggen. Als je dus een veld hebt van bijvoorbeeld 3 pentagrammen mag je die actie 3 keer uitvoeren. Acties die je uit kan voeren zijn bijvoorbeeld je netwerk uitbreiden of heksen over je netwerk naar nieuwe locaties bewegen. Maar je kan ook kristallen op je spelersbordje weghalen of verder bewegen op het pentagramveld. Ten slotte kan je ook nog op de toverstaf vooruit of een scrollkaart pakken. Genoeg acties die je kan nemen dus!

Met de meeste acties kan je direct punten scoren of aan het einde van het spel meer punten mee krijgen. Een scroll is bijvoorbeeld vaak een einde spel doel waar je veel punten voor krijgt. Het spel is afgelopen als er bij iedereen nog 4 tegels open liggen en je ze niet kan aanvullen. Je telt alle einde spel punten nog bij je totaal en de speler met de meeste punten wint de Witchstone en daarmee het spel.

Beoordeling

Witchstone is een spel waar wij al voor langere tijd naar uitkeken. Witchstone ziet er namelijk ontzettend leuk uit en werd vaak in één zin genoemd met Bonfire en Clever. Daarmee was onze interesse toch zeker gewekt!

Bonfire vonden wij erg leuk, we waren dan ook erg benieuwd om te zien waarin Witchstone op Bonfire lijkt. Het 1e punt is duidelijk, dat is namelijk het uiterlijk en het thema. Beide spellen hebben een fantasierijk thema en een wat donkerder, maar mooi artwork. De grootste gelijkenis zit hem verder in het persoonlijke spelersbordje waarop je tegeltjes legt. Het plaatsen van de tegeltjes, werkt ongeveer op dezelfde manier in Witchstone. Dit element is dus zeker herkenbaar voor mensen die Bonfire wel eens gespeeld hebben.

Lijkt Witchstone verder veel op Bonfire? Wat ons betreft niet echt. Het is zeker niet zo dat je Witchstone moet laten liggen als je Bonfire al in je collectie hebt. Integendeel zelfs! Vind je Bonfire leuk? Dan is Witchstone een dikke aanrader! Witchstone is wat ons betreft simpeler en meer gestroomlijnd. Witchstone bevat een stuk minder spelregels en is een stuk makkelijker te leren. Wij vinden Witchstone zelfs verrassend makkelijk te leren en uit te leggen. Je hebt Witchstone binnen een kwartiertje aan nieuwe spelers uitgelegd. Appeltje eitje dus! 

Het feit dat Witchstone een redelijk simpel spel is, geeft het veel potentie om vaak op tafel te komen. Dat is super leuk, want Witchstone is leuk met verschillende spelersaantallen. Zowel met 2, 3 als 4 spelers komt Witchstone goed tot zijn recht. Een potje Witchstone speelt daarnaast sneller dan verwacht. Zelfs met 4 spelers verliep het spel redelijk vlot. Dit vinden wij zeker een erg groot pluspunt aan Witchstone.

Aangezien het spel potentie heeft om vaak gespeeld te worden, is herspeelbaarheid ook erg belangrijk! In eerste instantie waren we een beetje bang dat Witchstone ‘oplosbaar’ zou zijn. Namelijk dat je na enkele potjes een bepaalde strategie hebt ontdekt die zo goed werkt, dat je telkens hetzelfde gaat doen. Gelukkig is dat niet zo. Witchstone is echt een point salad spel waarin je op ontzettend veel manieren punten kunt scoren én kunt winnen. Er blijkt niet één betere strategie te zijn. Verder zorgt het spel er zelf al voor dat geen enkel potje hetzelfde is dankzij het gebruik van de tegels. Deze krijg je altijd op een andere volgorde op je bordje waardoor je ook geforceerd wordt om je strategie ieder potje opnieuw aan te passen.

Als laatste komen we nog even terug op het feit dat mensen soms Clever noemen als ze over Witchstone praten. Dit betekent niet dat er ergens een dobbelsteen of roll & write in het spel verstopt zit. Zeker niet! De enige gelijkenis met Clever is het feit dat Witchstone boordevol kettingreacties zit. Degene die daarvan houdt, zal met Witchstone veel plezier beleven!

Wat ons betreft is Witchstone een dikke aanrader. Het is een uitdagend, maar toegankelijk spel dat je snel uitlegt en lekker vlot speelt. Dankzij de simpele regels en de hoge herspeelbaarheid is het een spel dat veel potentie heeft om regelmatig op tafel te blijven komen. 

Plus- en minpunten

+ Prachtig artwork
+ Speelt vlot en soepel met alle spelersaantallen

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Miniature Market.