Review: Winterhaven Woods

In Winterhaven Woods ga je dieren in de bossen voorbereiden op de lange wintermaanden door ze een veilig onderkomen te geven tussen de bomen.

Uitgever

Featherstone Games

15-20
minuten

€27
prijs

1-6
spelers

Speloverzicht

Winterhaven Woods is een card drafting set collection spel waarin je dieren gaat verzamelen en ze een veilig onderkomen gaat geven in de bossen.

Je begint een ronde van Winterhaven Woods door 7 kaarten te trekken en er hier een van te kiezen. De overgebleven kaarten geef je door aan je buur. Dit blijf je herhalen totdat alle kaarten gespeeld zijn. Hierna speel je eerst alle boomkaarten. Met bomen kan je een woud maken waarin je dieren kan herbergen. Voor elke boom in je woud mag je 1 dier in dat woud hebben liggen. Kan je een dier niet in je woud leggen omdat je niet genoeg bomen hebt, dan komen ze in je weide en zijn ze kwetsbaar voor roofdieren.

Naast beestjes die je in je woud kan leggen zijn er ook nog steelkaarten waarmee je bepaalde kaarten van tegenstanders kan stelen. Je krijgt hier jammer genoeg wel minpunten voor. Ten slotte gaan in de laatste fase je roofdieren jagen op kwetsbare beestje in de weide.

Aan het einde van het spel als 3 rondes gespeeld zijn krijg je punten voor alle dieren in je woud en voor je roofdieren die dieren op hebben gegeten. De speler met de meeste punten wint dan het spel!

Beoordeling

Winterhaven Woods is een spel dat je aandacht waarschijnlijk getrokken heeft vanwege het prachtige artwork. De designer, Joel Bodkin, heeft weer uitstekend werk geleverd bij dit nieuwe set collection en drafting spel. Het artwork is betoverend mooi en neem je echt mee naar de wereld van Winterhaven Woods. Het artwork alleen al is een reden om dit spel in je collectie te willen! Maar speelt het ook leuk?

Zoals hierboven genoemd is Winterhaven Woods een kaartspel met de mechanismen set collection en drafting. Dit zijn 2 mechanismen waar wij over het algemeen groot fan van zijn. Winterhaven Woods combineert deze mechanismen tot een redelijk eenvoudig spel dat je in ongeveer 20 minuten speelt. Winterhaven Woods is redelijk simpel wanneer je het spel door hebt, maar je moet het wel een aantal keer spelen voordat alles op zijn plek valt. Tijdens onze 1e potjes hadden we regelmatig vragen over de regels. Niet alles voelt meteen logisch, maar na een aantal keer kun je de verschillende regels en scoremogelijkheden goed plaatsen. Persoonlijk hadden wij het fijn gevonden als er voor iedere speler een player aid bij had gezeten. Gelukkig mis je dit na een tijdje niet meer. 

Het spel speelt zich af gedurende 3 rondes. Met 2 spelers voelde het soms alsof we aan het einde van het spel niet veel gedaan hadden. Dit is ieder potje verschillend, maar toch voelde het voor ons alsof er bij onze 2 speler potjes iets ontbrak. Helemaal nadat we het spel met 4 spelers gespeeld hadden. De dynamiek die een 4 speler spel met zich meebrengt konden wij erg waarderen. In een spel met 4 spelers gebeurt er net wat meer en dit vonden wij een stuk leuker. Een potje met 4 spelers duurt daarnaast niet lang en er is bijna geen downtime. Het spel bevat daarnaast genoeg spelersinteractie door de take that elementen. Wat ons betreft is Winterhaven Woods dus zeker een aanrader voor 4 spelers! 

Winterhaven Woods is een ontspannen kaartspel dat je makkelijk klaarlegt (wel even goed schudden). Het spel is redelijk simpel maar biedt voldoende uitdaging om boeiend te blijven. Daarnaast is er al een leuke, kleine uitbreiding beschikbaar, genaamd Winterhaven Wonders. Deze uitbreiding voegt op een simpele manier nieuwe kaarten toe die het spel weer opfrissen en net wat meer diepgang bieden. De uitbreiding past daarnaast precies in het doosje van het basisspel. Als je van plan bent om Winterhaven Woods aan te schaffen, zouden wij zeker aanraden om de uitbreiding er meteen bij te doen.

Met Winterhaven Woods heb je naast een simpel, vermakelijk kaartspel, ook een stukje kunst in huis. Wij zijn groot fan van het artwork van Winterhaven Woods en zouden het zelfs aan onze muur willen hangen. Er zijn genoeg redenen om Winterhaven Woods aan je collectie toe te voegen. Wat ons betreft een uitstekende aanvulling op je spellenkast!

Plus- en minpunten

+ Prachtig artwork
+ Veel interactie tussen spelers

– Spelregels zijn niet meteen logisch

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Featherstone Games.