Review: Wingspan

In Wingspan ga je vogels verzamelen op je spelersbordje die je elk op een andere manier punten of bonussen geven.

Uitgever

Stonemaier Games

40-70
minuten

€44
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

Wingspan is een engine builder waarin je vogels gaat verzamelen die je bonussen of punten opleveren.

Wingspan bestaat uit 4 rondes waarin je steeds een aantal acties beschikbaar hebt. Deze acties voer je uit met blokjes om bij te houden waar en hoeveel je acties al gedaan hebt. Je begint met een aantal vogels en wat voedsel. Deze vogels kan je op je bordje spelen mits je het benodigde voedsel inlevert. Om voedsel, eieren of nieuwe kaarten te krijgen kan je 1 van de 3 gebieden activeren. In het bos kan je voedsel krijgen, in het grasland kan je eieren leggen en in de moerassen kan je nieuwe kaarten krijgen. Hoe meer vogelkaarten je in die gebeiden hebt, hoe meer van deze dingen je kan krijgen met een actie. Daarnaast geeft elke vogel ook een bepaalde bonus. Dit kan een bonus zijn die activeert als je de vogel speelt of elke keer als je in dat gebied een actie uitvoert.

Aan het einde van elke ronde check je wie het beste het doel van die ronde gehaald heeft. Aan het einde van de 4e ronde tel je alle punten van onder andere vogels, eieren, voedsel en bonuskaarten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Wingspan is een spel dat een bijzonder plekje heeft in onze spellen collectie, maar we kunnen ook gerust zeggen dat dit spel een bijzonder plekje heeft in ons hart. Wingspan was namelijk een van de eerste bordspellen die we kochten. We herinneren ons nog goed dat iedereen zei dat Wingspan een geweldig spel was, maar dat wij geen idee hadden wat er nou leuk aan was. We vonden het er niet leuk uitzien en de gameplay in videos leek ons ook niet leuk. Wat wisten we toen nog weinig van bordspellen!

Nadat we Wingspan toch gekocht hadden, kwam het spel al snel op tafel. De eerste dagen is het spel ook niet veel van tafel geweest. We speelden een potje Wingspan voor het slapen gaan, maar in de ochtend kwam het spel meteen weer op tafel. We bleven erover nadenken en we waren zo verbaast over hoe leuk dit spelletje met vogels was. Al snel werd (en bleef) Wingspan ons meest gespeelde spel en kochten we onze eerste uitbreiding. Wingspan is echt het spel dat onze ogen heeft geopend in de bordspelwereld en is een van de redenen dat we vandaag de dag zo verslaafd zijn aan bordspellen!

Ons eerste oordeel was veel te snel gegeven, inmiddels kunnen we zeggen dat we Wingspan een prachtig en geweldig spel vinden. De illustraties op de kaarten zijn niet alleen mooi, maar ook super realistisch. Daarnaast zullen wij vast niet de eerste zijn die je vertellen hoe leuk Wingspan is. De gameplay is ongelooflijk sterk en valt bij veel mensen in de smaak. De combinatie van verschillende mechanismen zoals hand management, set collection en tableau building is erg goed uitgevoerd. We kunnen zeggen dat Wingspan verslavend leuk is! Het spel bevat namelijk een hoge herspeelbaarheid door de verschillende kaarten, maar ook de verschillende tactieken en strategieën die je kunt gebruiken. Wingspan blijft leuk, het maakt niet uit hoe vaak of met wie je het speelt. 

Wingspan is wat ons betreft een essentieel spel in iedere spellen collectie. Het is niet voor niets een van de populairste en best beoordeelde spellen op BoardGameGeek. Alles wat Wingspan doet, doet het spel goed. Wij kunnen dan ook geen reden bedenken waarom je dit spel niet zou moeten kopen. Voor ons blijft Wingspan uniek in zijn soort en een van onze favorieten! 

Plus- en minpunten

+ Prachtige kaarten
+ Goed gebalanceerd
+ Tactisch

– Thema moet je van houden