Review: Wild Serengeti

In Wild: Serengeti ga je puzzelen met dieren op de vlaktes van Serengeti. Weet jij de meeste scene kaarten te verzamelen?

Uitgever

Bad Comet

45-120
minuten

€60
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Wild: Serengeti is een puzzelspel waarbij je set-collection en engine-building combineert om animeeples op een bepaalde manier neer te zetten en daarmee scene kaarten kan voltooien.

Je begint het spel met 4 scenekaarten. Op deze kaarten staat precies hoe je bepaalde dieren neer moet zetten om de scene kaart te kunnen voltooien. Dit is dan ook gelijk het doel van het spel omdat je hiermee de meeste punten scoort. Je kan in een beurt steeds kiezen uit verschillende acties. De meeste van deze acties kosten geld, en na de actie is je beurt voorbij. Een van de belangrijkste acties is dieren ontdekken. Je mag geld betalen om je camera meeple in een sectie van dieren te zetten. Hier mag je dan gelijk een dier uit pakken en op het speelbord plaatsen. Het kan ook zijn dat een sectie al vol is waardoor je er alleen naartoe kan als je extra geld betaalt. Naast dieren ontdekken kan je ook dieren die je op het speelbord hebt geplaatst verwisselen van plek. Dieren tellen namelijk niet alleen voor jezelf, maar je kan ook profiteren van de plaatsing van je tegenstander(s). Met het verplaatsen kan je ze ook nog eens dwarszitten! De laatste belangrijke acties is het pakken van scene kaarten. Je mag voor in ruil voor een munt 1 scene kaart pakken uit de beschikbare voorraad. Voor extra munten mag je evenveel extra scene kaarten pakken.

Scenekaarten scoren je op verschillende manieren punten. Op elke scenekaart staan symbolen die je kan gaan verzamelen. Met deze symbolen zijn je volgende scene kaarten meer waard of kan je prijzen winnen aan het einde van ronde 3 en 5. Aan het einde van ronde 6 tel je nog eventuele punten bij je totaal op en wint de speler met de meest punten!

Beoordeling

Wild: Serengeti, een prachtig spel met bijzonder mooie componenten en een leuke, uitdagende puzzel. Eigenlijk heeft Wild: Serengeti alles om een top spel te zijn. Het spel bevat elementen uit al onze favorieten spellen. Onze verwachtingen waren dan ook erg hoog voor dit spel! Toch, heeft Wild ons niet omver kunnen blazen en zijn er voor ons wat minpunten. Wild is een leuk spel, maar zal nooit ons favoriete spel worden.

Wild heeft alles om een toegankelijk, familiespel te zijn met een uitdagend puzzelelement. Het spel ziet er mooi uit, de spelregels zijn simpel en heb je zo uitgelegd en het thema zal de meeste mensen aanspreken. Dit zijn ook zeker allemaal pluspunten van Wild! Het is een van de mooiere spellen in onze collectie dankzij de prachtige houten meeples. Het is alleen om die reden al een feestje om dit spel op tafel te leggen! Naast het feit dat het spel misschien wel uniek mooi is, is de gameplay niet bijzonder uniek. Het spel is erg straight forward en niet heel vernieuwend. Het is een leuke, erg uitdagende puzzel, maar het is niet iets wat we nog nooit gezien hebben. Dat betekent zeker niet dat het niet leuk is, in tegendeel, wij zijn gek op dit soort puzzelspellen, en Wild biedt daarbij ook nog eens een combinatie met set-collection en engine-building.

Voor wat het is, vonden wij Wild erg lang duren. Aan het begin van het spel kun je nog lekker vlot doorspelen, maar na een tijdje staat het bord zo vol met leuke meeples, dat je minutenlang nodig hebt om je actie uit te voeren. Is je tegenstander aan de beurt? Dan kan het bord er weer heel anders uitzien. Daarnaast kunnen alle scene kaarten waar je voor aan het spelen bent, door een tegenstander verwisseld worden. Het is dus lastig om je beurt echt voor te bereiden. Dit zorgt ervoor dat het spel voor ons soms erg langdradig aanvoelde. Ook is de spelduur voor een spel van dit soort sowieso aan de lange kant. Op BGG lazen wij al dat iemand graag een familie variant zou zien zoals in The Isle of Cats, dat lijkt ons ook een uitstekend idee! De puzzel en het spel op zich zijn ontzettend leuk, maar op dit moment ligt Wild wat ons betreft net te lang op tafel.

In de basis zijn we enthousiast over Wild, we willen dit spel zo graag leuk vinden! Zeg nou zelf, het ziet er prachtig uit! Daarnaast past de puzzel precies in ons straatje. We zijn gek op dit soort spellen. Voor ons heeft Wild persoonlijk niet de wow factor waardoor dit spel snel op tafel zou komen. Wanneer wij een mooi en uitdagend puzzelspel zoeken, zijn er inmiddels andere opties in onze collectie die we eerder pakken.

Plus- en minpunten

+ Prachtige vormgeving
+ Mooie animeeples
+ Solo en co-op mode
+ Leuke combinatie aan puzzelen, set collection en engine-building

– Spel is aan de lange kant
– Voelt niet heel vernieuwend

Ontvang bij Valhalla boardgames 10% korting op je hele bestelling met de kortingscode “SPELLENPLANK”.

of: