Uitgever
Jumping Turtle Games
25
minuten
€20
prijs
1-100
spelers

Speluitleg
In Welcome To… Probeer jij de beste stad te bouwen. Dit doe je door op een bepaalde manier huizen te gaan bouwen in de stad. Tijdens het bouwen moet je ook nog rekening houden met bepaalde bouwvoorschriften om zoveel mogelijk punten te scoren.
Aan het begin van het spel krijgt elke speler een scorevel. In het midden van de tafel leg je 3 stapels met 27 huisnummerkaarten neer. De bovenste kaarten van de 3 stapels draai je open zodat er een huisnummer met een actie ernaast ligt. Daarnaast leg je 3 bouwvoorschriften op tafel van nummer 1, 2 en 3. Dit zijn een soort doelen die je moet voltooien.
Je speelt dit spel tegelijkertijd. Je moet elke beurt een huisnummer kiezen uit de 3 huisnummers die open liggen. Daarnaast mag je daarbij de actie die ernaast ligt gebruiken. Omdat je allemaal tegelijk speelt mag je allemaal hetzelfde huisnummer kiezen als je dat zou willen. Op je scorevel staan huizen waar je een cijfer in kan vullen. De huisnummers lopen van 1 t/m 15. Elke rij van huizen moet opeenlopende nummers bevatten. Je mag nummers overslaan, maar nooit terug. Zo mag bijvoorbeeld een 7 nooit links van een 6 staan. Om punten te scoren of het nummer invullen makkelijker te maken kan je bepaalde acties gebruiken, deze acties staan hieronder uitgelegd:
Landmeter: Met de landmeterkaart (witte hek) mag je een hek tussen twee huizen in een straat bouwen. Deze hekken verdelen de straat in percelen. Voor percelen van 1 t/m 6 breed krijg je aan het einde van het spel punten. Hoeveel punten je krijgt hangt af van hoe ver je je percelen hebt opgewaardeerd. Op de bouwvoorschriftkaarten staan bepaalde doelen die je moet bereiken. Deze doelen zijn altijd bepaalde breedtes van percelen. Een doel kan bijvoorbeeld zijn dat je 3 percelen van 3 breed moet hebben. Als jij de eerste bent die een doel voltooit krijg je de meeste punten, je mag dan ook er voor kiezen om alle kaarten opnieuw te schudden.
Tuinarchitect: Als je de tuinactie gebruikt mag je in de rij waar je het huisnummer opschrijft een tuinveld afkruisen. Je krijgt steeds meer punten voor die rij naarmate je meer tuinvelden hebt afgekruist.
Zwembadconstructeur: Sommige huizen hebben een zwembad in hun tuin. Als je de zwembadactie gebruikt mag je bij het huisnummer wat je opschrijft het zwembad omcirkelen. Daarvoor moet er natuurlijk wel een zwembad bij dat huis liggen. Als je dit doet kruis je het volgende vakje op het zwembad scoreveld af. Je krijgt steeds meer punten naarmate je meer zwembaden hebt.
Interimkantoor: Als je deze actie gebruikt mag je het gekozen huisnummer met 1 of 2 verhogen of verlagen. Als er bijvoorbeeld een 7 ligt met een interimkantoorkaart mag je dus een nummer van 5 t/m 9 invullen. Het is hierbij ook toegestaan om 16 of 17 in te vullen. Als je deze actie gebruikt kruis je een vakje onderaan je scorevel af. Degene die in dit veld aan het eind van het spel de minste velden heeft afgekruist krijgt de meeste punten.
Vastgoedmakelaar: In deze categorie mag je percelen opwaarderen. Zoals eerder gezegd krijg je aan het einde van het spel punten voor alle percelen die je hebt. Als je een vastgoedmakelaar kaart gebruikt mag je een veld van een bepaald type perceel afkruisen. Dat perceel is dan meer waard. Als je aan het begin ziet op de bouwvoorschriftkaarten dat je veel percelen van 4 nodig gaat hebben kan het handig zijn om die te gaan opwaarderen.
Bis: Deze actiekaart geeft je de mogelijkheid om een nummer een 2e keer in een straat te schrijven. Het nieuwe huis moet links of rechts van een bestaand huis worden getekend en hoeft dus niet persé naast het zojuist ingetekende huis te liggen. Als je ergens bijvoorbeeld een 3 op hebt geschreven mag je ervoor of erna dus 3bis schrijven. Dit kan heel handig zijn als je nog 1 huisnummer moet voor een bepaald perceel. Het nadeel van deze actie is dat je een veld moet afkruisen in het bisveld onderaan je scorevel. Hoe meer velden je hierin afkruist, hoe meer minpunten je krijgt aan het einde van het spel.
Met behulp van deze acties kan je op verschillende manieren punten scoren. Zo kan je bijvoorbeeld op zoveel mogelijk zwembaden focussen, maar dan kan je weer achter te komen liggen met het bouwen van percelen. Het spel is afgelopen als je 3 keer geen huisnummer hebt kunnen gebruiken, als je alle huizen gebouwd hebt of als je aan alle bouwvoorschriften voldaan hebt. Je berekent je eindscore door onderaan je scorevel alle punten voor de categorieën bij elkaar op te tellen. Degene met de meeste punten wint het spel!


Beoordeling
Welcome to… is een spel dat we in de eerste week na aankoop meteen 10 keer gespeeld hebben. Inmiddels hebben we het spel op ontzettend veel verschillende plekken gespeeld, buiten op een kleedje, op de parkeerplaats, in wachtkamers en tijdens een bezoekje aan onze (schoon)ouders. Welcome To gaat tegenwoordig standaard mee in onze spellentas en heeft snel een plekje veroverd tussen onze favoriete spellen.
Wij zijn gek op roll & writes en flip & writes. Het zijn de perfecte spellen om te spelen als je weinig tijd hebt of even geen zin hebt in een groot en uitgebreid spel. Daarnaast neem je dit soort kleinere spellen gemakkelijker mee. Dit zorgt er automatisch voor dat spellen zoals dit vaker gespeeld worden. Maar, dat is niet de enige reden dat we Welcome To zo vaak gespeeld hebben. We spelen dit spel op allerlei momenten en in allerlei gezelschappen. Tot nu toe heeft Welcome To ons nooit teleurgesteld!
De spelregels van Welcome to zijn simpel en daarom kun je binnen enkele minuten gaan spelen. Onze ervaring is dat je zelfs met nieuwe spelers snel aan de slag kunt. Wij hebben dit spel met verschillende mensen gespeeld en allemaal begrepen ze al snel wat de bedoeling was. Dit maakt Welcome To een fijn extra spelletje voor tijdens je volgende spellenavond.
De herspeelbaarheid van Welcome To is niet enorm groot. Je gebruikt altijd dezelfde set kaarten en hebt daarnaast ieder spel 3 verschillende doelkaarten. Het spel komt verder met een expert variant. Deze variant biedt andere doelkaarten en een extra optie op het scorevel. De expert variant speel je met een drafting element waardoor je iets meer invloed hebt op je keuzes. Verder blijft het spel hetzelfde. Wij vonden de expert variant persoonlijk tegenvallen. Het spel duurde er alleen maar langer door. In onze ogen voegde het niet veel extra’s toe. Wij vinden het tempo waarmee je de normale versie speelt een groot pluspunt. Ondanks dat het spel weinig herspeelbaarheid biedt, verveelt Welcome To ons na tientallen potjes nog steeds niet. We pakken het spel nog steeds regelmatig uit de kast en verwachten dat we dat ook zeker zullen blijven doen!
Wij zijn erg benieuwd naar de verschillende varianten van Welcome To. Voor iedereen die van dobbelspellen en flip & writes houdt is Welcome To een echte aanrader. Het is een simpel en snel spel met net iets meer uitdaging en diepgang dan een spelletje Qwixx.


Spelen met 2 spelers
Plus- en minpunten
+ Makkelijke spelregels
+ Uitdagende puzzel
+ Snel op te zetten
+ Komt met een expert variant
– Scorevel is niet dubbelzijdig
– Wij vonden de expert variant niet zo