Review: Welcome to the Moon

In Welcome to the Moon ga je zo efficient mogelijk te werk om onder andere raketten te vullen, virussen in te dammen en nog veel meer!

Uitgever

Jumping Turtle Games

25-30
minuten

€37
prijs

1-6
spelers

Speloverzicht

Welcome to the Moon is een flip & write spel waarbij je een campagne kan doorlopen. Dit betekent dat je kaarten om gaat draaien en deze op je whiteboard kan gebruiken. 

In Welcome to the Moon zijn er 8 levels die je kan spelen. Deze staan allemaal op een whiteboard en kan je dus oneindig gebruiken. De essentie van het spel is nogsteeds hetzelfde. Je hebt 3 stapels met genummerde kaarten in het midden liggen die je steeds omdraait. Vervolgens moet je dan een nummer op je whiteboard schrijven en de actie die er bij ligt optioneel gebruiken. Nummers moeten van links naar rechts of in sommige levels van boven naar onder altijd oplopend zijn. Elk level speelt op een hele andere manier. Zo mag je in het eerste level (de raket) alleen maar nummers opschrijven in velden die dezelfde kleur hebben als de actie. In het 2e level hebben acties weer een hele andere betekenis. Daar kan je bijvoorbeeld met de robotactie de rij doormidden knippen waardoor je weer opnieuw kan beginnen met nummeren.

Naast dat je levels los van elkaar kan spelen is er ook een campagne boek. In dit boek staat een verhaal waarbij je begint bij level 1 en met een raket de aarde moet ontsnappen. Ook moet je steeds keuzes maken die impact hebben op welke doelen het spel heeft. Elk afzonderlijk potje is afgelopen als je de maximale aantal ‘system errors’ hebt, als je alle doelen behaald hebt of als je alle velden hebt genummerd. System error krijg je als je geen nummer meer kan plaatsen. Degene met de meeste punten wint altijd het spel.

Beoordeling

Welcome To… was een van onze favoriete flip&writes. Afgelopen zomer hebben we dit spel bijna dagelijks gespeeld. Daarnaast zijn we groot fan van spellen met een campagne element. We hadden dan ook hoge verwachtingen voor Welcome to the Moon. Voor ons kwam het niet als een verrassing dat we dit spel opnieuw geweldig vinden. Welcome to the Moon schuift meteen door naar ons favorieten lijstje. Deze nieuwe versie van Welcome To is minstens zo leuk als zijn voorgangers!

Welcome To is uniek voor een flip&write. De doos is namelijk gevuld met maar liefst 8 verschillende dry erase kaarten die allemaal anders spelen. Deze kaarten kun je los spelen, maar ook als onderdeel van een campagne met een doorlopend verhaal. Dit zorgt voor uren speelplezier in verschillende vormen. De campagne is ontzettend leuk opgezet en niet intimiderend voor mensen die nooit campagne spellen spelen. Ieder hoofdstuk wordt geïntroduceerd door middel van een kort verhaaltje. In dit verhaal moet je verschillende keuzes maken. De keuze die je maakt beïnvloedt het verhaal en het vervolg. Het verhaal is niet heel bijzonder, maar wel leuk om telkens een stukje verder te lezen. De stukken tekst zijn ook niet te lang waardoor het niet vervelend is om naar te luisteren wanneer je medespeler aan het voorlezen is. 

De campagne is zoals we hierboven al beschrijven erg laagdrempelig. Je speelt gewoon een potje zoals normaal, maar met de toevoeging van een stukje verhaal. Als je klaar bent noteer je de winnaar en de score op de achterkant van je boekje. Zo kun je de campagne makkelijk ‘opslaan’ en de volgende keer gewoon verder spelen. Je kunt de campagne dus gewoon op je eigen tempo spelen. Wij speelden steeds een kaart op de normale manier zonder verhaal om te oefenen en speelden het daarna voor de campagne. Als je het campagne uit hebt gespeeld zijn er nog een hoop kaarten die elk campagne weer anders maken. Deze kaarten kan je ook toevoegen in het basisspel als je dat wilt.

De eerste keren dat wij Welcome to the Moon speelden waren we verbaasd over hoe vernieuwend het spel aanvoelt. Iedere kaart is compleet anders en brengt weer iets nieuws. Je zult sommige kaarten ongetwijfeld leuker vinden dan andere. Zo vonden wij ’the virus’ qua thema heel leuk en het werkte op een innovatieve manier, maar we vonden het ook iets te veel van het goede voor Welcome To. We verloren bij deze kaart namelijk heel snel het overzicht. Dat elke kaart compleet anders is zorgt er voor dat je nooit genoeg krijgt van het spelen van dit spel. Je wil telkens weer verder spelen om te zien wat de volgende map weer voor leuks brengt. Het leuke aan Welcome to the Moon is dat je het spel ook zonder de campagne kunt spelen. Dus heb je een favoriete map? Dan kun je ook die gewoon blijven spelen zonder het campagne element. Dit alles zorgt ervoor dat Welcome to the Moon een ontzettend hoge herspeelbaarheid heeft. Wij zijn daar erg blij mee, want dit spel zal bij ons vaak op tafel blijven komen!

Plus- en minpunten

+ Welcome to, maar dan veel uitgebreider
+ Whiteboards
+ Veel diversiteit in levels

– Sommige levels zijn leuker dan andere