Review: Vivid Memories

In Vivid Memories ga je herrineringen uit je jeugd ophalen en deze op de best mogelijke manier verbinden met elkaar.

Uitgever

Floodgate Games

30-45
minuten

€50
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Vivid is een abstract strategiespel waarin je herrineringsfragmenten gaat verzamelen en daarmee een kleurrijk web op je bord mee gaat weven.

Elke ronde is steeds opgedeeld in een aantal fases. In de eerste fase kan je steeds herrineringsfragmenten van een herrineringstegel pakken. Je mag 3 verschillende of 2 dezelfde kleuren pakken. Als je maar 1 kleur pakt, mag je 1 vakje op je spelersbord herschikken. Deze fragmenten leg je direct op je spelersbord in 1 vakje. Als je een tegel leegmaakt pak je de tegel en leg je deze naast je spelersbord. Als alle fragmenten op zijn mag je tegels boven je spelersbord plaatsen. Boven je spelersbord zie je een aantal basisacties die je kan doen. Als je dit bedekt met een tegel kan je de actie doen die op de tegel staat. Elke actie mag 1 keer gebruikt worden in een ronde. Met deze acties kan je fragmenten op andere plekken op je bord krijgen.

In de laatste fase van een ronde krijg je punten voor fragmenten die je in de combinatie van een tegel hebt liggen. Je scoort direct punten, draait de tegel om en legt deze naast je spelersbord. Je krijgt ook punten voor paden van dezelfde kleur fragmenten. Om je bord heen staan de elementen die je met elkaar moet verbinden. Je kan zo bijvoorbeeld 4 slots met fragmenten verbinden. Je krijgt dan 4 keer de punten van de lengte van het pad. Op deze manier kan je dus een hoop punten scoren als je grote paden hebt van dezelfde kleur.

Het spel is afgelopen na de 3e ronde. Je scoort dan nog een aantal punten voor een geheim doel wat je had. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je groene fragmenten en tegels moest verzamelen. De speler die aan het einde de meeste punten heeft wint het spel!

Beoordeling

Vivid Memories is de eerste Kickstarter die in 2022 bij ons binnenkwam. Dit spel was vanwege het prachtige artwork voor ons een instant back. Wij zijn gek op abstracte puzzelspellen zoals Azul en Sagrada, deze past perfect in dit straatje. Vivid Memories is echter wel een stuk lastiger. De meningen over Vivid Memories zijn erg verdeeld. Na een aantal keer spelen, begrijpen wij wel waarom.

Onze verwachtingen voor Vivid Memories waren erg hoog. Het prachtige artwork en de interessante gameplay, beloofde veel goeds. Ondanks dat wij erg enthousiast zijn over Vivid en we het een prachtig spel vinden, zijn onze verwachtingen toch niet helemaal uitgekomen. Azul is een spel dat we (vooral in het begin) keer op keer gespeeld hebben. Een simpel, maar uitdagend puzzelspel dat je makkelijk een paar keer achter elkaar speelt. Dit is bij Vivid zeker niet het geval. Vivid ziet er prachtig uit, maar is echt een gemene brain burner die wij niet snel 2 keer achter elkaar spelen. 

Aan de ene kant zijn wij heel erg onder de indruk van de uitdagende gameplay en de lastige puzzel die Vivid te bieden heeft. Aan de andere kant begrijpen we dat mensen het omslachtig en ‘fiddly’ noemen. De puzzel oplossen is niet zo leuk en bevredigend als in Azul en Sagrada. Het kan soms zelf tot frustratie lijden. De acties zijn minder interessant en leuk, vooral omdat je niet altijd direct resultaat ziet. Dit is voor ons geen reden om Vivid niet leuk te vinden. We zijn er namelijk wel enthousiast over, maar begrijpen de kritiek die het spel krijgt wel. Het is een goed spel, maar je moet je verwachtingen wel managen. Het is gewoon echt anders dan de meeste abstracte puzzelspellen, zowel in een positieve als negatieve manier.

Iets wat zeker gezegd mag worden is hoe goed de productie is van Vivid. De componenten en het artwork zijn prachtig en de kwaliteit is uitmuntend. Zelf hebben wij de editie met de speelmat, wat zorgt voor een prachtig geheel op tafel. We kunnen ons goed voorstellen dat veel mensen Vivid kopen vanwege het art en de componenten. We kunnen deze mensen geen ongelijk geven. Wat ons betreft verdient Vivid alleen hierom al een plekje in je collectie. 

Ondanks onze twijfels en de minpunten, zijn we toch blij dat we Vivid aan onze collectie hebben toegevoegd. Het is misschien niet het spel dat we 5 keer op een dag spelen, maar we hebben wel een uniek, uitdagend abstract puzzelspel om van tijd tot tijd onze hersens flink te kraken. Dat is wat Vivid is, en voor ons is dat prima. 

Plus- en minpunten

+ Prachtige artwork en componenten
+ Goede kwaliteit
+ Lastige puzzel

– Omslachtig en ‘fiddly’
– Weinig variatie in kaarten