Review: Viticulture

In Viticulture maak jij je droom als beginnende wijnproducent werkelijkheid. Maak jij de beste wijnen voor de bezoekers?

Uitgever

Stonemaier Games

60
minuten

€60
prijs

1-6
spelers

Speluitleg

In Viticulture ga je aan de slag als wijnmaker. Je begint met een paar stukken land, 3 workers en een oude wijnkelder. Tijdens het spelen stuur je je workers op pad en trek je bezoekers aan. Hierdoor wordt jouw wijngaard steeds beter en zal je uiteindelijk de beste en lekkerste wijnen leveren.

Het spel zet je op door het speelbord op het midden van de tafel te leggen. Op dit bord leg je alle stapels kaarten voor planten, zomerbezoekers, orders en winterbezoekers. Op je eigen spelersbord staan alle gebouwen die je vrij kan spelen. Hieronder staan ook de ‘crushpad’ en wijnkelder die je gebruikt om wijn te maken. Hoe je dat doet, zal later worden uitgelegd. Als dit klaar ligt raapt elke speler zowel een mama als een papa kaart. Op deze kaarten staan de kaarten, gebouwen, workers en het geld wat je aan het begin gelijk krijgt. Je krijgt naast 2 normale workers ook een grote worker, deze mag je plaatsen op een bezet veld.

Het spel speelt zich af over een aantal jaren. Deze jaren zijn vervolgens weer opgedeeld in seizoenen. Elk seizoen staat hier onder in detail uitgelegd.

Lente

Het spel begint bij de lente, waarin de spelersvolgorde bepaald wordt. De startspeler mag hier als eerst een bonus kiezen. Echter heeft elke bonus een ander nummer. Hoe hoger je nummer, hoe later je beurt is. 

Zomer

In de zomer zet je je workers aan het werk. Je kan ze in alle lege zomervelden zetten. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er 1, 2 of 3 velden open. Als je met 2 speelt, kan er dus bij elke locatie maar 1 worker staan. Je kan je workers maar 1 keer per jaar gebruiken, je moet dus goed nadenken of je ze in de zomer of winter in wilt zetten. De locaties staan hieronder beschreven. 

Wijntour geven: Hier geef je een tour aan bezoekers. Je ontvangt direct 2 munten en als je het proeflokaal gebouw hebt krijg je ook nog een overwinningspunt.

Plantenkaart pakken: Op deze locatie mag je de bovenste plantenkaart van de stapel pakken.

Plant planten: Je mag hier een plantenkaart uit je hand op je wijngaard plaatsen, deze kan je in de winter oogsten. De totale druivenwaarde mag niet over de waarde van het wijnveld gaan. Voor sommige planten heb je ook het irrigatie of latwerk gebouw nodig om ze te mogen spelen. Als je de molen hebt, krijg je voor het planten ook nog een overwinningspunt.

Druiven of veld verkopen: Als je geld nodig hebt kan je hier een wijnveld of druiven verkopen. Je krijgt dan het aantal munten wat op het wijnveld staat of naast de druif.

Zomerbezoeker spelen: Zomerbezoekers geven je een bepaalde bonus. Dit is voor elke kaart anders. Zo geeft een bepaalde bezoeker je 3 overwinningspunten in ruil voor geld. Soms zijn deze kaarten erg goed en kan je er ook sterke combi’s mee maken.

Gebouw bouwen: Om je wijngaard verder uit te breiden kan je een gebouw bouwen. Dit geeft je later in het spel meer mogelijkheden. Als je een gebouw gebouwd hebt zet je deze op je spelersbord en ontvang je voortaan de bonus die erbij staat.

Herfst

In de herfst mag je een zomer of een winterbezoeker pakken. Als je het huisje hebt, mag je 2 kaarten pakken.

Winter

Net als in de zomer mag je hier ook workers gaan plaatsen. De locaties zullen hier onder weer uitgelegd worden.

Wijngaard oogsten: Als je je worker naar dit veld stuurt mag je 1 wijngaard oogsten. Dit doe je door het aantal rode en witte druiven op te tellen. Vervolgens leg je een druppel op het totaal aantal rode druiven en een druppel op het totaal aantal witte druiven op je crushpad. 

Wijn maken: Je mag hier tot 2 wijnen maken. Dit doe je door 2 druppels van je crushpad naar je wijnkelder te verplaatsen. Daarbij blijft het dezelfde waarde behouden. Je kan aan het begin maar wijn tot waarde 3 houden. Voor hogere waardes moet je grotere wijnkelders hebben vrijgespeeld.

Order pakken: Op dit veld mag je een order van de stapel pakken.

Order voltooien: Als je de benodigde wijnen voor een order hebt mag je deze voltooien. Je legt de desbetreffende druppels af en krijgt hiervoor direct overwinningspunten en eindejaarsloon, dit is geld wat je steeds aan het eind van het jaar ontvangt.

Winterbezoeker spelen: Deze kaarten werken hetzelfde als zomerbezoekers en geven je weer een bepaalde bonus. 

Worker trainen: Voor 4 munten mag je hier een worker trainen die je vanaf het volgende jaar in mag zetten.

Einde van het jaar

Als alle workers zijn ingezet eindigt het jaar na de winter. Spelers pakken hun workers terug, ontvangen hun eindejaarsloon en verjaren hun druiven en wijn (schuif al je druppels een veld verder). 

Het spel is afgelopen aan het eind van het jaar waarin een speler 20 punten of meer heeft. Degene die aan het eind van het jaar de meeste punten heeft wint het spel.

Beoordeling

We waren al een tijdje benieuwd naar de spellen van Stonemaier Games. Na Wingspan wilden we een van de andere spellen proberen. Voordat we besloten om voor Viticulture te gaan hebben we eerst aan verschillende mensen gevraagd welk spel van Stonemaier Games het meest geschikt was om te spelen met 2 spelers. De winnaar was overduidelijk Viticulture. Om die reden hebben we Viticulture als 2e Stonemaier spel aan onze collectie toegevoegd. Wij zijn blij met het advies, want dit spel blijkt een waardige toevoeging aan onze Spellenplank!

Viticulture bestaat inmiddels al 8 jaar en is een echte klassieker geworden onder de worker placements. Nu wij het spel zelf gespeeld hebben, begrijpen we zeker waarom dit spel zo populair is. Viticulture zit erg goed in elkaar en biedt een ontzettend vermakelijke gameplay. Er zijn veel verschillende acties die je kunt uitvoeren en daarbij meerdere strategieën die je kunt volgen. Tot nu toe lijken alle verschillende acties en strategieën goed gebalanceerd. Dit zorgt voor een leuke variatie in gameplay. Wij vinden het persoonlijk namelijk jammer wanneer iedereen telkens dezelfde strategie gebruikt om te winnen. Bij Viticulture is dit zeker niet het geval. 

Het spel biedt veel verschillende acties en keuzes, maar is zeker niet te moeilijk om uit te leggen aan een nieuwe speler. Het kost misschien even wat tijd, maar wanneer je de spelregels goed uitgelegd hebt spreken de meeste acties voor zich. Viticulture is dus zeker toegankelijk voor nieuwe spelers, maar ook uitdagend genoeg voor de doorgewinterde speler. Je zit elkaar op het speelbord vaak in de weg en moet goed nadenken over je acties. Iedere keuze is belangrijk omdat je vaak ook op het scorespoor erg dicht bij elkaar zit. Goed nadenken en plannen is bij Viticulture zeker van belang. Als jouw tegenstander constant de acties blokkeert die jij nodig hebt om punten te scoren, kun je maar beter een backup plan hebben! 

De basis van Viticulture is een klassieke worker placement. Het thema daarentegen is weer eens wat anders. De componenten zijn van hoge kwaliteit en het spel ziet er in zijn geheel gewoon erg mooi uit. Alles valt op zijn plek bij dit spel. Wat ons betreft is het helemaal terecht dat Viticulture na 8 jaar nog steeds zo populair is! Hou je van worker placement en spreekt het thema van Viticulture je aan? Wij kunnen Viticulture in dat geval zeker aanraden. 

Spelen met 2 spelers

Viticulture is ook goed afgestemd op een spel met 2 spelers. In een spel met 2 spelers mag je namelijk alleen de eerste vakjes op het speelbord gebruiken. Dit zorgt ervoor dat ook met 2 spelers er weinig ruimte is op het speelbord en dat je goed na moet denken over je acties. Het is altijd fijn wanneer hier goed over nagedacht is. Wij zien geen nadelen in een potje Viticulture met 2 spelers. 

 Plus- en minpunten

+ Prachtig speelbord
Extra varianten
+ Goed gebalanceerd

– Je kan redelijk snel toe zijn aan de uitbreiding
– Sommige winter- of zomerbezoekers zijn beter dan andere

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Stonemaier Games.