Review: Viscounts of the West Kingdom

In Viscounts of the West Kingdom ga je langs verschillende delen in het koninkrijk om je invloed te vergroten en punten te verzamelen.

Uitgever

Garphill Games

70
minuten

€55
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Viscounts of the West Kingdom is een strategisch deck-building spel waarbij je invloed gaat uitoefenen op een koninkrijk. Je doet dit door mensen uit alle hoeken van de samenleving te rekruteren. Deze mensen hebben allemaal een bepaalde expertise die je kan gebruiken om acties te voltooien.

In Viscounts neem je de rol van graaf aan die door het koninkrijk reist om grondstoffen te zoeken en doelen te behalen. Je begint met een startdeck met een aantal dorpelingen en een leider. Aan het begin van elke ronde speel je steeds 1 kaart op je spelersbord. Op je spelersbord is plek voor 3 kaarten en elke keer als je een kaart speelt schuiven de andere op. Deze kaarten geven je bepaalde bonussen en vaardigheden die je kan gebruiken om acties op het speelbord te nemen. Acties neem je door je viscount op het ronde speelbord naar het actieveld te bewegen. Een actie kan bijvoorbeeld zijn dat je dorpelingen in het kasteel zet of dat je goederen gaat verhandelen voor geld. Ook kan je manuscripten kopen en gebouwen bouwen voor bonussen.

De meeste acties leveren je punten op die je aan het einde van het spel allemaal bij elkaar optelt. Het spel is afgelopen als de stapel met aktes of schulden leeg is. Deze krijg je namelijk bij sommige acties. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Viscounts of the West Kingdom is alweer het 2e spel wat wij reviewen in de West Kingdom trilogie. Na het spelen van Paladins waren wij razend enthousiast en benieuwd naar de andere delen. Viscounts is zeker een waardige toevoeging aan de trilogie. Het algemene gevoel ligt bij deze spellen een beetje hetzelfde. Je bouwt een deck met dorpelingen die je kan gebruiken om bepaalde acties mee uit te voeren. In Paladins doe je eigenlijk hetzelfde maar op een andere manier. We zouden het daarom nog steeds aan kunnen raden als je al een ander spel in de trilogie hebt. Wij vinden de trilogie erg leuk en willen hem graag compleet maken. Als je echt een heel ander spel zoekt, zouden we het je niet aanraden om alle 3 de spellen te kopen. In dat geval kun je beter een keuze maken. 

De manier waarop je acties neemt in Viscounts is uniek. Je bestuurt namelijk je viscount die over een rond bord beweegt. Je komt dus steeds terug op dezelfde plekken. Afhankelijk van de dorpelingen die je op je spelersbord hebt liggen kan je vooruit bewegen en acties nemen. Aan het begin zul je wat meer handelen om geld te verzamelen. Met dit geld kan je gebouwen bouwen en het kasteel gaan bezetten om punten te scoren. Het kasteel veroveren is een uitdaging omdat je hier op een tactische manier meeples op moet plaatsen. Elke keer als je 3 of meer meeples op een kasteelmuur hebt mag je er een verder omhoog plaatsen. Deze meeples leveren je op het einde veel punten op! Er zijn naast het kasteel nog een hele hoop manieren om punten te scoren. Zo kan je ook sets van manuscripten gaan verzamelen of juist gebouwen gaan bouwen. Soms kan het wel overweldigend zijn hoeveel mogelijke acties je tot je beschikking hebt. Dit herkennen we heel erg uit Paladins, waar dit ook het geval is.

Omdat je zoveel verschillende acties uit kunt voeren, kun je in Viscount of the West Kingdom opnieuw heel veel verschillende strategieën en tactieken volgen. Het is ontzettend leuk om met de verschillende manieren van punten scoren te experimenteren. Door telkens op een andere manier te spelen, hou je het spel ook fris en vernieuwend. Wij kunnen deze diversiteit erg waarderen. 

Qua thema is Viscounts wel heel vergelijkbaar aan Paladins. Logisch, want het speelt zich af in hetzelfde universum. De componenten zijn ook vergelijkbaar en daarmee van hoge kwaliteit. Wij vinden het 3d kasteel in het midden ook een hele leuke toevoeging. Dat geeft je toch wat meer het gevoel alsof je echt mensen in een kasteel aan het zetten bent. Het artwork moet je natuurlijk liggen maar is eigenlijk hetzelfde als de ander spellen in deze serie. Wij vinden het prachtig!

Als je fan was van Architecten van het Westelijk Koninkrijk en/of Paladins, dan kunnen we je alleen maar aanraden om Viscounts ook aan je collectie toe te voegen! Wij zijn groot fan van de spellen van Garphill Games en kunnen niet wachten om onze collectie compleet te maken. 

Plus- en minpunten

+ Uniek rond speelbord
+ 3d kasteel in het midden
+ Tactische gameplay

– Redelijk vergelijkbaar met Paladins
– Soms word je overweldigd met mogelijkheden

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Garphill Games.