Review: Virtù

In Virtù ga je de beste staat in Italie ontwikkelen door middel van een actiewiel van kaarten!

Uitgever

Geronimo Games

60-150
minuten

€58
prijs

2-5
spelers

Speloverzicht

In Virtù neem je de rol aan van leider van een Italiaanse stadsstaat. Een belangrijk mechanisme wat er bij dit spel gelijk naar voren komt is ‘wheelbuilding’. Dit betekent dat elke speler een wiel aan acties beschikbaar heeft die hij naarmate het spel vordert kan verbeteren. 

Acties zijn bijvoorbeeld oorlog voeren of complotten smeden. Met behulp van deze acties kan je je stadsstaat ontwikkelen en betere grondstoffen en goederen krijgen. Hiermee kan je vervolgens weer bijvoorbeeld legers inhuren, bondgenootschappen sluiten of andere spelers dwarszitten. Het uiteindelijke doel van het spel is om zoveel mogelijk prestige te verzamelen, alle steden veroveren of jezelf op cultureel gebied helemaal ontwikkelen.

Beoordeling

Tijdens een beurs hoorden wij voor het eerst iets over Virtù. Virtù is een expertspel met asymmetrische elementen, een rondel systeem en een speciale 2 speler versie. Samen met het prachtige artwork wist Virtù meteen onze interesse te wekken! Opnieuw een mooie titel tussen het aanbod van Geronimo Games. We waren dan ook erg benieuwd naar hoe Virtù zou spelen.

We hebben lang geduld moeten hebben voordat we hier eigenlijk enig idee van kregen. De eerste keer dat we Virtù op tafel legden zijn we zo’n 4 uur bezig geweest met spelregels lezen en opzetten. Na die 4 lange uren waren we nog niet eens door de spelregels heen, maar hebben we het spel opgeruimd. Het duurde even voordat we daarna de moed weer hadden om Virtù er opnieuw bij te pakken. De 2e keer was nog steeds pittig, maar na heel wat uren konden we eindelijk voorzichtig gaan spelen. Met de nadruk op voorzichtig, want we hadden het spel nog steeds niet helemaal in de vingers. 

Ons grootste probleem met de spelregels en de learning curve is de 2 speler versie. Eerst moet je je namelijk door een heel boekwerk aan spelregels heen worstelen voor meerdere spelers. Daarna ga je de regels voor 2 spelers leren die bijna hetzelfde, maar net iets anders zijn. Wanneer je het spel voor de 1e keer met 2 spelers speelt is dit erg lastig. Je krijgt de kans niet om de regels eigen te maken, maar moet meteen uitzonderingen op de al lastige en soms onlogische regels gaan leren. Voor ons was deze hele learning curve geen leuke, maar juist frustrerende ervaring. 

Uiteindelijk hebben we het spel inmiddels 3 keer gespeeld, maar we hebben nog steeds niet het idee dat we het spel ‘echt’ gezien hebben. Er zijn nog veel dingen onduidelijk en voor ons speelt het spel daarom niet soepel. Dit zegt iets over de learning curve, aangezien we al heel wat uren aan Virtù besteed hebben. Onze eerste indruk van Virtù was erg positief, een ontzettend leuk idee, een verrassend rondel systeem en slim design. Maar is het spel deze investering van tijd en dit uitgebreide leerproces waard? 

Voor ons persoonlijk is dat het niet. Het spel vraagt ontzettend veel tijd van je. Je moet Virtù vaak, met de juiste mensen en goed spelen om er echt plezier in te krijgen. Pas na een paar potjes ga je de strategische keuzes ontdekken, maar zelfs dan mis je nog het complete plaatje. Als je Virtù wil gaan spelen, moet je je van te voren goed voorbereiden en bereid zijn om erin te investeren. 

Omdat wij het gevoel hebben dat we het spel nog steeds niet in zijn volledige potentie gezien hebben, kunnen we inhoudelijk niet veel kwijt. Helaas wist Virtù onze aandacht niet langer vast te houden. Dit is geen spel dat wij snel zouden spelen. Ben jij niet bang voor pittige regels en klinkt Virtù jou ook zo leuk in de oren? Geef het spel dan zeker wel een kans. We denken namelijk echt dat het een sterk spel kan zijn als je het eenmaal onder de knie hebt. Hopelijk kan iemand ons het spel nog goed leren, zodat we een keer van een écht leuk potje Virtù kunnen genieten.

Plus- en minpunten

+ Leuke combinatie van mechanismen
+ Ziet er leuk uit
+ Speciale 2 speler versie

– Regels zijn lang, uitgebreid en soms onlogisch
– De learning curve is niet rewarding
– Erg dunne player boards

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Geronimo Games.