Review: Verdant

In Verdant ga je huisplanten verzamelen en probeer je hier zo goed mogelijk voor te zorgen terwijl je een gezellig huis inricht!

Uitgever

AEG

30-45
minuten

€45
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

In Verdant ga je huisplanten verzamelen en hier voor zorgen. Het doel is om de meeste punten te scoren door je huis zo efficient mogelijk in te richten.

Aan het begin van je beurt kan je steeds een kamer- of plantkaart pakken en een voorwerp. De kaart moet je in je huis gaan leggen. Je huis is een veld van 3×5 kaarten (5 breed 3 hoog) wat je voor je neerlegt. Kamer- en plantkaarten leg je in een soort damformaat neer. Een plant mag dus niet aan een andere plant grenzen. Voor planten moet je goed zorgen. Zo krijg je voedingspunten als je plant grenst aan een kamer met de juiste lichtinval voor de plant. Met bepaalde voorwerpen kan je een plant ook voeding geven. Als je genoeg voedingstokens op de plant hebt liggen mag je deze potten en hier scoor je op het einde dan punten voor. 

Kamers geven je weer op een andere manier score. Deze willen namelijk graag bepaalde soorten planten aangrenzend hebben. Als je een matchend voorwerp in de kamer kan leggen krijg je dubbel zoveel punten hiervoor.

Het spel gaat om de beurt door totdat iedereen 15 kaarten voor zich heeft liggen, wat voor iedereen in dezelfde ronde is. Hierna tel je al je punten bij elkaar op. Je krijgt punten voor voltooide planten, kamers en variatie in je planten. Je kan er ook voor kiezen om met extra scorekaarten te spelen waardoor je spel iets meer diepgang krijgt. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Wij zijn groot fan van de spellen Cascadia en Calico. We konden dan ook niet anders dan uitkijken naar het volgende spel in deze serie: Verdant. Deze spellen onderscheiden zich door de redelijk makkelijke regels en gameplay. Daarnaast zijn deze spellen toch erg strategisch. 

De art op de doos ziet er prachtig uit. Deze art is ook helemaal doorgevoerd in het spel. Het spel vormt daardoor een mooi geheel. Als je van planten, katten en gezelligheid in huis houdt dan zul je dol zijn op het artwork!

Als je denkt dat Verdant een makkelijk spel is heb je het zeker mis. Het is echt lastig om de goede combinaties aan kaarten te pakken waardoor je kamers en planten goed kan combineren. Een perfect huis krijg je nooit. (Maar dat is in het dagelijks leven natuurlijk ook knap lastig ;-)). Aan het einde van het spel heb je steeds minder ruimte, dit brengt lastige keuzes met zich mee. Zo zul je soms een actie moeten uitvoeren die je weinig punten oplevert. Deze beperking aan het einde kan frustrerend zijn, maar zorgt er wel voor dat je lekker tactisch moet gaan nadenken. En dat blijft een leuke uitdaging!

Verdant is een spel voor een groot publiek. Je kunt dit spel met maximaal 5 spelers spelen, maar er is ook een toffe solo mode. Wij spelen Verdant het liefst met 2 spelers.  Het spel is redelijk multiplayer solitaire. Het maakt voor jezelf niet veel uit wat je tegenstanders doen. Je kunt tegenstanders wel dwarszitten door een kaart te pakken die zij nodig hebben.

Verdant weet ons weer hetzelfde gevoel te geven als Calico of Cascadia. Wij zijn enthousiast! Toch speelt het spel weer heel anders. We hopen dat de makers van deze spellen mooie spellen blijven uitbrengen. We zijn benieuwd of ze nog zo’n topper in dezelfde serie kunnen verzinnen.

Plus- en minpunten

+ Strategisch
+ Trekt de lijn van Calico en Cascadia door
+ Leuk voor elk spelers aantal

– Multiplayer solitaire 

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door AEG.