Review: Trek 12

In Trek 12 ga jij met behulp van dobbelstenen proberen om de beste routes en gebieden door bergen te tekenen.

Uitgever

Geronimo Games

20
minuten

€27
prijs

1-50
spelers

Speloverzicht

Trek 12 is een roll & write met verschillende levels en een verrassende campagne. In Trek 12 ga je op expeditie in de bergen en teken je routes en gebieden. Elke beurt gooit iemand 2 dobbelstenen. De resultaten van de dobbelstenen mag je bij elkaar optellen, van elkaar aftrekken, vermenigvuldigen of je mag het hoogste of laagste resultaat gebruiken. Iedere optie kun je slechts een paar keer gebruiken. Je kiest een van de opties en vult deze in op je scorevel. Je gaat proberen om klimlijnen (dit zijn opeenvolgende getallen naast elkaar) en klimgebieden te maken (dezelfde getallen naast elkaar). Hoe groter je klimlijn of klimgebied is, hoe meer punten je krijgt. 

Verrassend aan Trek 12 is het feit dat je verschillende scoreblokjes hebt met verschillende moeilijkheidsgraden. Je kunt deze spelen als opzichzelfstaand spel, maar je kunt ook de campagne spelen. In de campagne speel je 3 verschillende levels, waarna 1 iemand de winnaar is. Tijdens deze campagne kun je bepaalde doelen voltooien. Wanneer je een doel voltooid mag je een envelop openen. In de enveloppen zitten leuke verrassingen (maar die houden we natuurlijk geheim)!

Beoordeling

Trek 12 biedt enorm veel speelplezier voor hoe klein het spelletje eigenlijk is. De spelregels zijn goed te begrijpen en het thema zit ook erg leuk in elkaar. De acties die je tijdens het spel kan doen sluiten ook heel goed aan bij dit thema. Je bent namelijk routes en gebieden aan het uitstippelen op een berg en dit is ook precies wat je op je scorevel doet. Wij vinden de sommetjes die je met de dobbelstenen kan maken ook erg uniek. Dit hebben we nog niet eerder bij zulke roll&writes gezien.

In de basis is Trek 12 een erg simpel spelletje, maar het is nog best moeilijk om er goed in te worden. Je kan op de snelle versie redelijk snel uitgekeken zijn. Maar vrees niet, want dit spel heeft meer dan alleen een snelle versie. Er zijn meerdere bergen en varianten waar je mee kan spelen. Je kan namelijk ook kiezen voor een wat langere ‘expeditie’. In deze expeditie speel je 3 bergen na elkaar. Je probeert zoveel mogelijk reputatiesterren te scoren op elke berg. Wij dachten dat dit simpel was, maar het is nog vrij moeilijk om reputatiesterren te behalen. Hiernaast kan je door aan bepaalde voorwaarden te voldoen ook nog enveloppen of materialen vrijspelen. Materialen kan je gebruiken om het net iets makkelijker te maken. Zo kan je een resultaat bijvoorbeeld ergens anders op de berg tekenen wat niet naast een eerder getekend resultaat is. De enveloppen houden we nog geheim, maar garanderen nog veel meer speelplezier!

Als je van veel tactiek houdt en een beetje rekenen niet erg vindt is dit echt een perfect spel voor jou. Het speelt lekker snel en je hebt het snel onder de knie. Daarnaast zijn dit soort roll&writes makkelijk mee te nemen. Je kan bijvoorbeeld 1 blokje, een pen en de dobbelstenen meenemen.

Plus- en minpunten

+ Snel en makkelijk
Thema draagt bij aan de gameplay
+ Tactisch
+ Veel speelplezier voor de prijs

– Je kan redelijk snel uitgekeken zijn op het snelle spel