Review: Trails of Tucana

In Trails of Tucana bouw je een netwerk van routes om de dorpsbewoners te helpen met reizen tussen dorpen en het bezoeken van bezienswaardigheden.

Uitgever

Jumping Turtle Games

15
minuten

€19
prijs

1-8
spelers

Speluitleg

In Trails of Tucana krijgt elke speler een scorevel met een kaart waarop dorpen, bezienswaardigheden en verschillende soorten terreinen te zien zijn. Het doel is om zoveel mogelijk dorpen en bezienswaardigheden te verbinden. Om te beginnen trek je een spelopzetkaart. Op deze kaart staat aangegeven welke dorpen waar op de kaart liggen. De startspeler tekent de rode letter in dorp 1 en tekent dan met de klok mee. Om ervoor te zorgen dat niet elke speler dezelfde kaart heeft, tekent elke volgende speler de letter een vakje verder.

Elke beurt trek je steeds 2 kaarten van de trekstapel. Op deze kaarten zijn terreintypes te zien. Alle spelers mogen nu tegelijk een route tekenen van het ene terreintype naar het andere. Routes mag je overal tekenen en hoeven niet aangrenzend te zijn. Als je een bezienswaardigheid aan een dorp verbindt, mag je deze rechts op je vel omcirkelen. Als je de 2e bezienswaardigheid afkruist mag je direct een route naar keuze tekenen. De eerste ronde is voorbij als er nog maar 1 kaart op de trekstapel ligt. Aan het eind van elke ronde tel je je bezienswaardigheidspunten bij elkaar op. De punten vul je bij de desbetreffende ronde in. Voor elke bezienswaardigheid die je in ronde 1 omcirkelt krijg je dus vaker punten.

Aan het einde van de 2e ronde tel je weer alle bezienswaardigheidspunten van ronde 1 en 2 en de punten van verbonden dorpen bij elkaar op. Als je als eerste 2 dorpen met dezelfde letter hebt verbonden krijg je ook bonuspunten. Degene die aan het einde de meeste punten heeft wint het spel!

Er zijn 2 varianten speelbaar, namelijk Isla Petit en Isla Grande. Het enige verschil is dat Isla Grande groter is en in 3 rondes wordt gespeeld. Ook zijn er dan 3 bezienswaardigheden van elk in plaats van 2. Een spelletje duurt dan net iets langer. 

Beoordeling

Trails of Tucana is een kort maar heel vermakelijk spelletje. Je kan heel snel beginnen met spelen omdat de regels duidelijk en makkelijk zijn. Het thema is erg vrolijk en zo voelt het spel ook aan. Als je van netwerken bouwen houdt is dit zeker een leuke toevoeging. Je moet niet verwachten dat het een heel uitgebreid spel is met super veel opties, maar het is zeker leuk als filler of om mee op vakantie te nemen. Een perfecte toevoeging aan je collectie van roll/flip&writes, die toch net iets meer diepgang biedt dan bijvoorbeeld Qwixx.

Wij vinden het een erg leuk en vermakelijk spel, maar je moet zeker geen wonderen verwachten. Trails of Tucana is een goed spel, maar gaat je niet omver blazen. Er zijn verschillende kaarten en varianten toegevoegd om de herspeelbaarheid van het spel te vergroten, maar toch blijft het in de basis altijd hetzelfde. Je bent altijd bezig om 2 dorpen en bezienswaardigheden te verbinden. Het spel biedt niet echt andere strategieën die je kan volgen. Als je houdt van variatie in spellen dan kan dit misschien tegenvallen. 

Trails of Tucana is deels op geluk gebaseerd. De kaarten die je trekt zijn willekeurig, maar je kan bijhouden hoeveel kaarten er van een bepaald terreintype voorbij gekomen zijn. Daardoor kan je tactisch bepaalde terreinen verbinden en er rekening mee houden welke terreintypes nog gaan komen. Wij doen dit meestal niet, aangezien we vaak gewoon een simpel spelletje tussendoor spelen. Maar als je voor de winst wil gaan dan is dit zeker een manier om je tegenstander te verslaan! Er zit een goede balans in tussen geluk en inzicht. Je moet goed nadenken waar je routes plaatst maar het is niet een extreem competitief spel, dat maakt het leuk voor alle soorten gezelschappen. 

De eerste keer dat wij Trails of Tucana speelden moesten we nog even wennen aan het spel. Na een paar keer spelen kunnen we zeggen dat we het een erg leuke roll&write vinden. Het is niet meteen ons favoriete spel, maar toch belandt hij regelmatig op tafel. Persoonlijk hebben wij de link met Ticket to Ride wel eens gelegd. In beide spellen ben je namelijk bezig met netwerken en routes. Ver gezocht natuurlijk, maar wie weet vindt jij Trails of Tucana wel erg leuk als je groot fan bent van Ticket to Ride! Als je een wat simpelere flip & write zoekt en als je van netwerken bouwen houdt, is dit echt een spel voor jou.

Spelen met 2 spelers

Trails of Tucana is zoals vele roll&writes leuk met 2 spelers. Er zit weinig tot geen interactie in dit spel, maar doordat het zo simpel is kan je wel lekker met elkaar kletsen. Wij hebben het nog niet met meerdere spelers gespeeld, maar kunnen ons voorstellen dat dit ook erg leuk is. In dit opzicht is Trails of Tucana een beetje te vergelijken met Welcome To. Ookal speel je met meer spelers, dan zal een spel niet veel langer duren.

Plus- en minpunten

+ Kort maar vermakelijk
+ Simpele regels
+ Goede balans tussen geluk en inzicht

– Weinig herspeelbaarheid