Review: Tokaido Duo

In Tokaido Duo ga je het eiland Shikoku ontdekken door verschillende plaatsen te bezoeken, kunst te maken en spullen te verkopen.

Uitgever

Funforge

20-30
minuten

€30
prijs

2
spelers

Speloverzicht

In Tokaido Duo ga je het eiland Shikoku verkennen met 3 verschillende karakters. Deze opvolger van Tokaido is speciaal gemaakt voor 2 spelers.

Beide spelers beginnen door hun 3 karakters op hun startposities te zetten op het speelbord. Je kan deze bewegen met behulp van de dobbelstenen. Ze bewegen elk op hun eigen manier. De pelgrim mag langs de kustweg bewegen om plaatsen te bezoeken, de marktkoopman mag tussen steden bewegen om goederen te maken en verkopen en de artiest kan tussen gebieden bewegen om kunst te schilderen en die aan voorbijgangers cadeau te doen. 

Er zijn 3 dobbelstenen in het spel die elk gebruikt worden voor het bewegen van een van de karakters. De actieve speler mag altijd eerst een dobbelsteen kiezen, maar moet ook de laatste dobbelsteen gebruiken. Je wisselt dus steeds van actieve speler waardoor je soms 2 dobbelstenen en soms 1 dobbelsteen mag gebruiken. Door dit mechanisme kan je dus ook andere spelers forceren om een bepaalde dobbelsteen te pakken. Elk karakter scoort je op verschillende manieren punten. Met de artiest kan je kunst weggeven waardoor je steeds meer punten scoort, je moet hierbij wel op de goede plek zijn. De koopman kan goederen in de stad krijgen en deze vervolgens in een kuststad verkopen voor geld. Elke keer als je 10 munten hebt krijg je een goudstaaf die punten waard is. De pelgrim kan je wat meer dan alleen punten opleveren. Door tempels en bossen te bezoeken krijg je punten maar je kunt met de pelgrim ook nog bonussen vrijspelen en munten krijgen.

Het spel is afgelopen als een speler het maximale aantal punten heeft behaald met een van zijn karakters. De speler met de meeste punten van al zijn karakters wint het spel!

Beoordeling

Tokaido Duo was onze eerste kennismaking met de Tokaido spellen. En wat een fijne kennismaking was dit! Het leren en spelen van Tokaido Duo voelde als een fijne wandeling in een mooie omgeving. Rustig, zen, maar met plezier! Wij zijn fan van dit 2 speler spel.

Tokaido Duo is een 2 speler variant van het populaire spel Tokaido. Tokaido had onze aandacht eerder al getrokken vanwege het prachtige artwork, maar naast een potje op BoardGameArena hadden we het spel nog niet eerder gespeeld. Tokaido Duo wist ons te overtuigen om het spel te spelen en; wauw! We kunnen gerust zeggen dat we graag eerder in de Tokaido spellen gedoken waren. 

De regels van Tokaido Duo zitten goed in elkaar. Met 3 verschillende hoofdacties blijft het spel overzichtelijk en makkelijk te leren. We konden zo gaan spelen en hadden weinig vragen over de gameplay. Dit betekent dat we meteen na konden gaan denken over onze beste zetten. Tokaido Duo geeft je de ruimte om lekker tactisch te spelen en daar zijn wij gek op! Door het constant wisselen van actieve speler kan je veel tactische keuzes maken door andere spelers te forceren om bepaalde dobbelstenen te pakken. Hiermee komt er ook een interessante vorm van interactie in het spel. De karakters zijn ook goed gebalanceerd in het spel waardoor het niet slim is om altijd voor 1 bepaald karakter te gaan. Wel kan het weer slim zijn om het spel bijvoorbeeld snel proberen te eindigen waardoor de tegenstander de kans niet krijgt om een strategie toe te passen.

Je legt Tokaido Duo snel op tafel en hebt een potje ook zo gespeeld. Er zit weinig downtime in het spel, waardoor je acties vlot uit kunt voeren en niet verveeld raakt. Het is echt een leuke activiteit voor 2 spelers. Omdat wij vaak met 2 spelers spelen, zijn wij groot fan van spellen zoals Tokaido Duo. We kunnen met zekerheid zeggen dat dit een van onze nieuwe favorieten is om met zijn 2en te spelen!

Of je nou fan bent van Tokaido of van 2 speler spellen, met Tokaido Duo zit je sowieso goed! Wij zouden dit spel zeker aanraden. Het is hoe dan ook een mooie toevoeging aan je collectie. 

Plus- en minpunten

+ Mooi en compact spel
+ Makkelijk te leren, maar tactische gameplay
+ Speelt vlot

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Funforge.