30-60
minuten
€49
prijs
1-4
spelers

Speloverzicht
In Tiwanaku ga je op ontdekkingstocht door de Andes. Je probeert door land te ontdekken en cultiveren de godin Pachamama tevreden te stellen!
Tijdens een ronde mag je een van je Quechua meeples op het speeldbord verplaatsen. Je mag over tegels met gewassen bewegen, maar zodra je op een tegel komt zonder gewas of zonder terrein stopt je beweging. Je mag ook niet over velden met andere meeples bewegen. Na het bewegen mag je ontdekken als je eindigt op een leeg veld. Hier komt gelijk de leukste gimmick van het spel tevoorschijn, het Pachamama wiel. Je draait het wiel zodat de rij en kolom symbolen overeenkomen en kijkt welk terreintype bij ontdekken er tevoorschijn komt. Vervolgens zet je je schijf bij dat terreintype 1 veld verder en krijg je punten gelijk aan het aantal schijven op dat level.
Naast ontdekken kan je ook gaan voorspellen. Hierbij moet je slim nadenken, of juist een risico gaan nemen. Je mag zoveel tegels zonder gewas met je eigen meeples erop gaan voorspellen als je wilt, todat je er een fout hebt. Je gaat namelijk voorspellen wat voor soort gewas er op de tegel hoort. Een tegenspeler kijkt op het wiel bij voorspellen naar het cijfer wat tevoorschijn komt bij het juiste kolom- en rijsymbool. Als de speler het goed heeft geraden krijg je dat aantal punten en een offertoken van dat gewas. Mocht je het fout hebben dan krijg je dat aantal minpunten!
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je kan weten welk gewas waar moet liggen. Terreintegels liggen altijd in clusters bij elkaar die maximaal 5 groot kunnen zijn. Elk cluster kan maar 1 van elk gewas hebben. Hetzelfde type terreintegels en gewassen van andere clusters kunnen nooit diagonaal of recht naast elkaar liggen. Hierdoor kan je dus gaan deduceren welk gewas waar hoort te liggen. Als je bijvoorbeeld een gras cluster hebt van 5 en de gewassen 1,2,4 en 5 liggen er al, dan weet je dus dat er een 3 moet komen te liggen! Je kan ook kijken naar de voorraad aan terreintegels om te weten hoeveel er nog moeten komen te liggen.
Het spel eindigt zodra de laatste terreintegel is gelegd. Daarna mag iedereen nog 1 keer een voorspelling doen voor 1 pion en nog een laatste keer een offer uitbrengen. De speler met de meeste punten wint het spel!


Beoordeling
Tiwanaku is een ontzettend mooi uitziend spel met een prachtige, originele gimmick. Maar dit spel is niet zo onschuldig als het lijkt. Tiwanaku is namelijk een deductie spel, maar ook een mega brain burner. Het spel is daarmee perfect voor fans van The Search for Planet X en Sudoko, maar zal zeker niet bij iedereen in de smaak vallen.
De spelregels van Tiwanaku zijn redelijk goed uit te leggen en simpel om te leren, maar het spel zelf daarentegen is moeilijk om te masteren. De puzzel in Tiwanaku is er namelijk eentje om je hersens flink bij te laten kraken. Zelfs de gevorderde puzzelaar zal in Tiwanaku nog een leuke uitdaging vinden. Dat gezegd hebbende is dit spel echt alleen geschikt voor spelers die het leuk vinden om goed na te denken tijdens een bordspel. Speel jij liever een casual spel waarbij je tussen de beurten in kunt kletsen? Dan kun je Tiwanaku beter overslaan. Als je niet 100% gefocust bent op het spel zullen je acties vrij nietszeggend aanvoelen. Dit is een spel waarin je helemaal moet opgaan. Niet iedereen zal daar evenveel zin in hebben. Zeker niet na een lange dag werken.
Tiwanaku is een goed spel. Het ziet er mooi uit, het Pachamama wiel is origineel en werkt dankzij de scenario schijven ontzettend goed. Dit is niet zomaar een gimmick, dit is hartstikke goed bedacht! Wij waren hier erg van onder de indruk. Tijdens het spelen kan het wiel soms als een belemmering aanvoelen, maar het blijft een leuk onderdeel van het spel. De scenario schijven zorgen daarnaast voor genoeg herspeelbaarheid. Er zijn er namelijk maar liefst 20! Is dat nog niet genoeg? Dan kun je Tiwanaku ook nog coöperatief spelen om nog wat variatie in de mix te gooien. Als dit spel je goed bevalt, dan ben je zeker wel even zoet met de verschillende potjes die dit spel te bieden heeft.
Wil jij eens een keer wat anders dan een ontspannen puzzelspel en heb je zin om je hersens aan het werk te zetten? Heb je het gevoel dat je alle deductie spellen zoals The Search for Planet X hebt uitgespeeld? Dan is Tiwanaku een spel voor jou! Speel jij liever een ontspannen puzzelspel onder het genot van een goed gesprek? Dan kun je Tiwanaku beter overslaan.

Plus- en minpunten
+ Simpele regels
+ Uitdagende puzzel, zelfs voor de gevorderde puzzelaar
+ Het Pachamama wiel is origineel en slim bedacht
+ Hoge herspeelbaarheid
– Kan voor de casual speler lastig zijn