Uitgever
White Goblin Games
+/- 45
minuten
€31,50
prijs
1-6
spelers
Speluitleg
In Tiny Towns ben je burgemeester van een klein stadje in het bos. In jouw Tiny Town leven schattige kleine wezentjes. Maar onderschat het niet! Je stadje is klein en de middelen zijn schaars. Als burgemeester neem je wat je kunt krijgen, je zegt nooit nee! Ga slim om met de middelen die je krijgt en bouw een bloeiende stad. Zorg dat je stad niet vol komt te staan met verspilde grondstoffen. Degene die de meest welvarende Tiny Town heeft gebouwd, wint het spel!
Je Tiny Town bestaat uit een 4×4 speelbord met 16 bouwplaatsen. Door grondstofblokjes in een bepaald patroon neer te zetten kun je gebouwen zoals een theater, klooster en een boomgaard bouwen. Het basisspel bevat 25 verschillende gebouwen en 15 monumenten. Voor ieder gebouw en monument heb je weer andere grondstoffen nodig die je in een bepaald patroon moet neerzetten. Daarnaast krijg je voor elk gebouw op een andere manier overwinningspunten. Tijdens een spel combineer je de verschillende gebouwen. Je kunt met Tiny Towns dus eindeloos variëren voor urenlang speelplezier. Elk spel is anders! Daarnaast heb je ook nog een andere spelvariant ‘Het gemeentehuis’ die net weer anders werkt. Genoeg om te ontdekken dus in je eigen Tiny Town.

Beoordeling
Tiny Towns is wat ons betreft een waardige aanvulling op iedere spellenplank! Het spel is leuk vormgegeven, de mooie kleuren en plaatjes brengen je meteen in een vrolijke stemming. Daarnaast is het spel erg makkelijk te begrijpen en uit te leggen aan nieuwe spelers. Het spel bevat een compacte handleiding waar alle spelregels duidelijk in uitgelegd staan. Je kunt binnen een kwartier meteen gaan spelen! Vergis je echter niet, Tiny Towns is een uitdagende puzzel! Punten scoren is nog best lastig (helemaal in een echt competitief spelletje als je elkaar flink probeert dwars te bomen).
Omdat Tiny Towns gemakkelijk te begrijpen is kan je het spel spelen met de hele familie. Het is echt een leuk familiespel. Toch zit er ook genoeg uitdaging in om de ervaren spelers te vermaken.


De herspeelbaarheid van het spel is hoog doordat je eindeloos kunt variëren met de gebouwenkaarten en de spelvariant Het Gemeentehuis. Deze spelvariant is vooral leuk als je een keer met wat meer geluk wilt spelen. In deze variant ben je namelijk afhankelijk van de kaarten die je trekt.
Je kunt in Tiny Towns daarnaast kiezen om een competitief spel te spelen en de strijd met elkaar aan te gaan en elkaar te dwarsbomen maar hebt ook de ruimte om een gezellig potje te spelen waarin je elkaar wat meer met rust laat. Wij vinden het niet altijd even leuk om elkaar te saboteren en zijn daarom blij dat je genoeg opties hebt om ook de goede vrede in je Tiny Town te bewaren.
Wat ons vooral erg goed bevalt aan Tiny Towns is het feit dat je erg veel interactie hebt met elkaar. Alles wat je doet heeft weer invloed op je medespeler(s). Daarnaast is iedereen tegelijkertijd aan het spelen. Niemand hoeft te wachten en daardoor vliegt de tijd voorbij. Maar dat is bij Tiny Towns sowieso het geval, want tijd vliegt als je het leuk hebt!


Spelen met 2 spelers
Wij hebben Tiny Towns alleen nog maar met 2 spelers gespeeld en zijn hier groot fan van. Je bent allebei tegelijkertijd aan je eigen puzzel aan het werken en hebt veel interactie met elkaar. Een potje Tiny Towns is dus altijd gezellig. We zijn wel benieuwd hoe het spel speelt met meerdere spelers. Aangezien je dan veel meer grondstoffen krijgt van tegenstanders zal het spel dan nog net wat moeilijker worden. Maar dat lijkt ons zeker een leuke uitdaging!
Plus- en minpunten
+ Makkelijk te leren spelregels
+ Snel op te zetten
+ Veel interactie
+ Hoge herspeelbaarheid
– Sommige gebouwen- en monumentenkaarten zijn beter dan andere