Review: Tiny Epic Zombies

In Tiny Epic Zombies vecht je als overlevende door hordes met zombies om doelen te bereiken of juist als zombies om alle overlevenden te pakken te krijgen!

Uitgever

Gamelyn Games

30-45
minuten

€30
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

Tiny Epic Zombies is een compact spel dat je zowel competitief, cooperatief en semi-cooperatief kunt spelen. Er zijn hierdoor 5 verschillende spelmodi die je kan spelen.

In Tiny Epic Zombies ben je als overlevende altijd op de vlucht. Je verzamelt wapens, vecht je door de zombies heen en werkt naar doelen toe. Als je 3 doelen weet te voltooien win je het spel. Je beurt bestaat als overlevende steeds uit 3 keer bewegen. Daarna mag je acties nemen afhankelijk van waar je naartoe bent bewogen. Zo kan je als je in een kamer met een zombie komt, vechten met die zombie door de zombie dobbelsteen te rollen. Als je naast een kamer met een zombie staat, kan je er bijvoorbeeld op schieten. Nadat je een actie gedaan hebt mag je de kamer nog doorzoeken. Meestal vind je dan bruikbare voorwerpen, maar soms ook iets slechts! Hierna komen er weer meer zombies in het winkelcentrum! Als je ooit doodgaat wordt jouw karakter een zombie en moet je een nieuw karakter rapen.

Als zombie speler heb je niet alleen zombies met unieke vaardigheden, je bestuurt alle zombies! Het is jouw taak om de overlevenden te overspoelen met zombies door ze slim te bewegen en plaatsen. Als je genoeg spelers weet te pakken en het winkelcentrum weet te overspoelen met zombies win je!

Zoals eerder gezegd zijn er dus 5 verschillende spelmodi. Je kan namelijk cooperatief spelen met spelgestuurde zombies maar ook cooperatief met speler gestuurde zombies. Daarnaast kan je ook competitief spelen met zowel speler- en spelgestuurde zombies. En je kan het ook solo spelen!

Beoordeling

We zijn inmiddels wel gewend dat Gamelyn Games veel spel weet te stoppen in een klein doosje, maar met Tiny Epic Zombies weten ze ons weer te verbazen. Dit spel bevat namelijk 5 verschillende manieren om het te spelen! Je kunt Tiny Epic Zombies bijvoorbeeld semi coöp, coöp, competitief en zelfs solo spelen! Als dat niet veel herspeelbaarheid en speelplezier in een klein doosje is, dan weten wij het ook niet meer.

Persoonlijk zijn wij het meest fan van de verschillende coöp versies aangezien wij dit een erg leuke manier van spelen vinden. Deze versies hebben ons tijdens het spelen ook het meest verrast. Als je fan bent van coöperatieve spellen zoals bijvoorbeeld Pandemic, dan is dit misschien wel de leukste keuze uit de Tiny Epic reeks voor jou. Het leuke aan dit soort spellen is dat het niet uitmaakt of je wint of verliest. Je doet samen met je medespelers je best. Achteraf heb je altijd nog een goede dosis gespreksonderwerpen, want iedereen heeft ideeën over hoe het volgende keer beter kan. Wij vinden dit een erg leuke ervaring en kunnen dit erg waarderen. Daarom spelen wij graag coöperatieve spellen.

We hebben het al vaker gezegd, maar de spellen uit de Tiny Epic reeks kunnen soms een beetje voelen als gedoe als het aankomt op het opzetten van het spel. De spellen bevatten ontzettend veel kleine componenten, die er leuk uitzien, maar ook erg friemelig zijn. Tiny Epic Zombies heeft misschien wel de meeste componenten. Het opzetten van het spel duurt daarom ook erg lang. De componenten die ons wel erg wisten te verrassen waren de item meeples. Deze meeples heeft Gamelyn Games al eerder geïntroduceerd bij het spel Tiny Epic Quests. Item meeples houden allemaal verschillende items vast. Hoe leuk ziet dat eruit? Jouw meeple met een zwaard en knuppel op het speelbord? Het voegt niets toe aan de gameplay, maar het is in onze ogen een waardevolle toevoeging aan de spelervaring. Alhoewel wij hier razend enthousiast over zijn, bevat het spel voor ons net iets teveel componenten en duurt het opzetten echt te lang. We kunnen ons voorstellen dat het spel daarom vaker in de kast blijft liggen omdat de keuze valt op een spelletje wat sneller op tafel staat. 

Het artwork zal niet bij iedereen in de smaak vallen aangezien er redelijk wat grafische afbeeldingen opstaan. Voor kinderen is het zeker niet geschikt. Maar, het draagt zeker bij aan het thema. Gelukkig doet de gameplay dat ook. Het maak niet uit welke modus je speelt, het spel is zeker niet makkelijk. De verschillende acties die je kunt nemen, de dingen die er gebeuren en de soms lastige keuzes die je moet maken zorgen ervoor dat Tiny Epic Zombies een spannend spel is. Die spanning voel je niet alleen in het thema, maar ook in de gameplay. Je wil natuurlijk niet opgegeten worden door een zombie!

Als je houdt van coöperatieve spellen en als het thema van Tiny Epic Zombies je aanspreekt, dan kunnen wij weinig redenen noemen waarom je dit spel niet zou moeten kopen. Het spel is misschien niet ontzettend vernieuwend als het aankomt op coöperatieve spellen, maar het is zeker vermakelijk. Het spel is leuk en na wat opzetwerk ziet het er ook tof uit op tafel. Het is opnieuw een goede titel van Gamelyn Games die veel mensen uren speelplezier zal brengen. 

Plus- en minpunten

+ Compact
+ 5 verschillende speelmodi 
+ Originele item meeples 

– Veel opzetwerk 
– Niet erg vernieuwend 

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Gamelyn Games.