Review: Tiny Epic Pirates

In Tiny Epic Pirates sta jij aan het roer van een piratenschip en probeer je de meeste schatten te begraven!

Uitgever

Gamelyn Games

45
minuten

€30
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Tiny Epic Pirates is een pick-up and deliver spel in de Tiny Epic reeks. Dit betekent dat je goederen ergens vandaan moet halen en ergens anders af moet leveren. Tiny Epic spellen onderscheiden zich door, zoals de naam al verklapt, heel klein te zijn. De doos is klein en zit vol met kleine onderdelen.

In Tiny Epic Pirates sta je aan het roer van een piratenschip. Je begint met weinig geld, geen reputatie, een langzaam schip en een belabberde bemanning. Tijdens het spel kan je upgrades krijgen en uiteindelijk een echte ervaren piraat worden. Het spel speelt zich af over een aantal rondes waarin elke speler een actie kiest op zijn rondel. Voor je de actie uitvoert mag je je schip op het speelveld bewegen afhankelijk van je snelheid. Je kan acties kiezen zoals plunderen, vechten, bemanning rekruteren, verkopen en zoeken. Het doel van het spel is om geld te verzamelen en dit te begraven op bepaalde plekken op het speelveld. Dit geld kan je krijgen door gevechten of te handelen. Handelen doe je bij de markt waar goederen steeds in prijs veranderen. Timing is hierbij dus van belang om bepaalde spullen voor veel te verkopen! Vechten wordt gedaan met de dobbelstenen en hangt af van tegen wie je vecht. Zo kan je tegen andere spelers vechten, tegen handelaarsboten of tegen de Royal Navy. Het spel is afgelopen als een speler 3 schatten begraven heeft. Wie dit als eerste doet is de beste piraat en wint het spel!

Beoordeling

Gamelyn Games is erg goed in het verpakken van een groot en uitgebreid spel in een klein doosje. Bij Tiny Epic Pirates zijn ze hier zeker weer in geslaagd. Tiny Epic Pirates is een spel met leuke en mooie componenten, veel opties en genoeg strategie. Het verbaast ons telkens weer hoeveel spel je in een klein doosje kunt vinden.

Het thema is leuk doorgevoerd in de componenten van het spel. De componenten zijn klein, maar zeker erg goed gedaan! Het thema komt daarentegen minder goed tot zijn recht in de gameplay. We hebben deze opmerking al vaker gehoord, maar soms voel je je tijdens het spelen eerder de piraat uit Merchants Cove die goederen verkoopt dan een stoere piraat op zee. Vooral in een spel met 2 spelers voel je je soms als een handelaar. Dit komt omdat het meestal niet erg zinvol is om gevechten aan te gaan. Wij vinden dit persoonlijk niet erg aangezien wij niet de grootste fans zijn van negatieve interactie tussen spelers. Wanneer je dit wel verwacht vanwege het thema, dan kunnen we ons voorstellen dat je dit jammer vindt. 

Bovenstaande reden is eigenlijk waarom we ook van mening zijn dat Tiny Epic Pirates waarschijnlijk leuker is met meer spelers. Voor een klein en redelijk eenvoudig spel, krijg je ook in een 2 speler spel te maken met redelijk lastige keuzes, maar toch voelt het alsof er iets ontbreekt. In onze ogen heb je soms iets teveel ruimte en opties wanneer je maar met 2 spelers speelt. De dynamiek verandert bij Tiny Epic Pirates zeker wanneer je met meerdere spelers bent.

Wij vinden het rondel systeem een erg leuke toevoeging. Je kan hier op een vrij unieke manier je acties steeds kiezen. Ook vinden we het leuk dat na een tijdje de Royal Navy in het spel komt om spelers dwars te zitten. Als dat gebeurt is het natuurlijk niet leuk maar het brengt wel wat extra uitdaging in het spel. 

Wij hebben altijd veel plezier met het spelen van de Tiny Epic spellen, zo ook bij deze. Het is leuk om te zien hoe een klein doosje een uitgebreid en diepgaand spel kan bevatten met leuke componenten. Maar zijn de Tiny Epic spellen onze favoriet? Dat niet. De componenten zijn schattig, maar ook friemelig en blijven vaak niet goed staan op tafel. Daarnaast kosten de spellen redelijk wat tijd om op te zetten. Als we dit vergelijken met andere spellen dan zouden we eerder een groot bordspel op tafel leggen. Tiny Epic Pirates heeft onze mening hierin ook niet kunnen veranderen. We zijn wel van mening dat de spellen zeker de moeite waard zijn. Er zullen genoeg mensen zijn die de spellen ontzettend leuk vinden en juist genieten van de kleine doosjes en bijzondere componenten. Al met al hebben de spellen een unieke ervaring en een eigen uitstraling die je niet in veel andere spellen terugziet. 

Plus- en minpunten

+ Compact
+ Goede productiekwaliteit
+ Rondel systeem is leuk

– Je voelt je meer een handelaar dan een piraat
– Weinig interactie

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Gamelyn Games.