Review: Tiny Epic Galaxies BLAST OFF!

In Tiny Epic Galaxies Blast Off race je tegen de andere spelers om zoveel mogelijk planeten te koloniseren en punten te scoren.

Uitgever

Gamelyn Games

30-45
minuten

€24
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Tiny Epic Galaxies BLAST OFF is een dobbel- en kaartspel in het Tiny Epic universum. Je gaat zoveel mogelijk planeten proberen te koloniseren met behulp van je raketten.

Een beurt begin je door een aantal dobbelstenen te rollen. Aan het begin mag je 4 dobbelstenen rollen, maar dit kan je upgraden. Op deze dobbelstenen staan vervolgens acties die je kan gebruiken. Dit zijn: een raket bewegen, een kolonie verbeteren, grondstoffen verzamelen of het heelal gebruiken. Je mag alle dobbelstenen die je hebt gerold 1 keer gebruiken. De andere spelers mogen deze ook ‘volgen’ als ze daarvoor een grondstof gebruiken. Een raket kan je naar een planeet bewegen waar je de planeetactie gelijk kan gebruiken of de planeet kan koloniseren. Als je kiest om te koloniseren moet je de kolonie verbeteren tot je helemaal boven uit komt. De planeet komt dan in je persoonlijke heelal te liggen waarna je de actie erop voortaan kan gebruiken tijdens de ‘heelal gebruiken’ actie. Als je genoeg grondstoffen hebt kan je in plaats van je heelal gebruiken ook je spelersbord upgraden waardoor je meer dobbelstenen en ruimteschepen vrij kan spelen.

Punten verzamel je door planeten te koloniseren en je spelersbord te upgraden. De eerste speler die 21 punten verzameld heeft wint het spel!

Beoordeling

Tiny Epic Galaxies BLAST OFF is ons 3e spel uit de Tiny Epic reeks. Deze versie is een opvolger van Tiny Epic Galaxies, het meest verkochte spel van Gamelyn Games. Wij begrijpen dat wel! Want van alle Tiny Epic spellen die we tot nu toe gespeeld hebben is Tiny Epic Galaxies BLAST OFF onze favoriet.

Veel mensen vinden het leuk dat de Tiny Epic reeks veel grote spellen in kleine doosjes bevat. Worker placement met super kleinere meeples en schattige componenten. Wij begrijpen dit wel, het zorgt namelijk voor een unieke spelervaring, maar persoonlijk vonden wij het vaak juist een hoop gefriemel. We hebben het al eens eerder gezegd, maar wanneer wij zin hebben in een worker placement dan pakken we er eerder een gewoon bordspel als Rajas van de Ganges bij. De meeste spellen in de Tiny Epic reeks zijn kleine doosjes met ontzettend veel kleine componenten en kaartjes. Bij Tiny Epic Galaxies is dit anders. Dit is geen worker placement in een klein doosje, het is een simpel en snel dobbelspel. Wij waren blij om ook een spel van dit soort in de Tiny Epic reeks terug te zien.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Tiny Epic Pirates, bevat Tiny Epic Galaxies BLAST OFF geen bijzonder kleine componenten. Het spel bevat normale dobbelstenen en schattige meeples in de vorm van een ruimteschip. Je hoeft daarom ook niet veel uit te zoeken en op te zetten en kunt na het lezen van de spelregels meteen gaan spelen!  

Wij zijn naast de grotere bordspellen ook zeker fan van de nodige roll&writes en andere dobbelspellen. Het verbaast ons dan ook niet heel erg dat Tiny Epic Galaxies bij ons in de smaak viel. De regels zijn duidelijk, je hebt een beperkt aantal acties dat je uit kunt voeren en het spel speelt simpel maar is toch uitdagend. Perfect voor wanneer je wel een spel wil spelen, maar niet per se zin hebt in een hersenkraker. Spelletjes als deze kun je wat ons betreft nooit genoeg hebben! 

Een van onze favoriete dingen aan Tiny Epic Galaxies BLAST OFF is het volg mechanisme. Door deze actie blijf je zelfs betrokken bij het spel wanneer je tegenstander aan zet is. Je hebt dus geen tijd om tussendoor afgeleid te raken en bijvoorbeeld je telefoon erbij te pakken, wel zo gezellig dus! Het is een simpele actie die toch veel impact heeft op de gameplay. Wij kunnen dit heel erg waarderen. 

Tiny Epic Galaxies BLAST OFF is heel anders dan de andere spellen in de Tiny Epic reeks die wij gespeeld hebben. Het is een vermakelijk en simpel dobbelspel met leuke spelersinteractie. Waarschijnlijk blijft dit nog wel een tijdje ons favoriete Tiny Epic spel! 

Plus- en minpunten

+ Simpele en duidelijke spelregels
+ Leuke spelersinteractie
+ Snel en niet teveel acties

– Weinig herspeelbaarheid

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Gamelyn Games.