Review: Tiny Epic Dinosaurs

In Tiny Epic Dinosaurs ben jij beheerder van een dinosaurus boerderij en ga je deze zo succesvol mogelijk maken!

Uitgever

Gamelyn Games

45
minuten

€30
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Tiny Epic Dinosaurs is een worker-placement spel in de Tiny Epic reeks. Deze spellen onderscheiden zich door, zoals de naam al verklapt, heel klein te zijn. De doos is klein en zit vol met kleine onderdelen.

In Tiny Epic Dinosaurs ga je aan de slag als dinohouder. Je probeert zoveel mogelijk punten te scoren door projecten af te maken. Voor deze projecten moet je bepaalde soorten dino’s in je dierentuin hebben. Dino’s kan je krijgen door je workers op het speelveld neer te zetten. Ook heb je hekken nodig omdat andere soorten dino’s niet bij elkaar in het veld mogen staan en niet mogen ontsnappen. Hiernaast moet je er ook nog voor zorgen dat je dino’s eten krijgen. Je moet dus proberen om dino’s op de juiste tijd en op de juiste plek in je dierentuin te plaatsen. Doe je dit op de beste manier dan zal je de meeste punten scoren en na 6 rondes het spel kunnen winnen!

Beoordeling

Tiny Epic Dinosaurs is een schattig en vooral klein worker-placement spel. Hou je van dino’s, worker-placement of spelletjes die je makkelijk mee kan nemen? Dan is Tiny Epic Dinosaurs misschien wel iets voor jou! 

Het meest opvallende aan Tiny Epic Dinosaurs is natuurlijk het formaat. Het is een spel wat je super makkelijk in je tas stopt om mee te nemen. De meeples zijn klein, maar mooi gedetailleerd. De paarse dino’s zijn zelfs allemaal een unieke soort! We hadden niet verwacht dat er in zo’n klein spel nog zoveel detail zou zitten. Wat dit betreft zit het kleine doosje vol met verrassingen! 

Het spel lijkt in eerste instantie simpel. De acties zijn ook simpel maar je moet echt goed nadenken en je kan eigenlijk geen fouten maken. Het is echt moeilijk om met de hekken rekening te houden en ook nog al je dino’s te voeden. Als dit niet lukt word je ook flink afgestraft. Wij waren in ons eerste potje misschien iets te enthousiast in het aanschaffen van dino’s. Het is leuk om al die schattige meeples aan je spelersbordje toe te voegen, maar er zijn veel meer dingen waar je rekening mee moet houden. Dit zorgt voor een redelijk complexe puzzel. Soms kan dit vervelend zijn. Een bepaalde actie kan er namelijk voor zorgen dat je een fout maakt en dat je hele plan mislukt. Het maakt dit kleine spelletje wel ontzettend tactisch, dit is iets wat je in eerste instantie misschien niet verwacht. 

Het thema deed ons echt denken alsof we een eigen Jurassic Park aan het maken waren. Het thema is daarom goed doorgevoerd in het spel, waardoor alle acties logisch aanvoelen. Door het toegankelijke thema is het spel ook goed uit te leggen aan spelers die nog niet bekend zijn met worker placement spellen.

Qua gameplay kun je Tiny Epic Dinosaurs redelijk goed vergelijken met andere worker-placement spellen. Tijdens het spelen moesten wij telkens denken aan Viticulture. Als we deze twee spellen naast elkaar zouden leggen dan zou onze voorkeur toch uitgaan naar Viticulture. Ondanks dat de gameplay van Tiny Epic Dinosaurs goed in elkaar zit, voelde het voor ons soms toch een beetje als gedoe. Wat wij vooral minder leuk vonden tijdens het spelen was het feit dat een klein foutje je hele plan in de war kan schoppen. Het kan leuk zijn dat je goed na moet denken, maar wanneer het te vaak gebeurt kan het ook frustrerend zijn. Een spel als Viticulture geeft je daarin iets meer ruimte en dat is iets wat wij wel kunnen waarderen. Het is natuurlijk niet eerlijk om de componenten te vergelijken. Sommige mensen geven nou eenmaal de voorkeur aan een groot spel dat er leuk uitziet op tafel. Persoonlijk geven wij hier ook de voorkeur aan. 

Wanneer wij zin hebben in een worker-placement zullen we dus eerder de grotere spellen als Viticulture en Rajas van de Ganges op tafel leggen. Dit neemt niet weg dat Tiny Epic Dinosaurs wel een vermakelijk spel is dat goed in elkaar zit. Wanneer we op vakantie gaan en weinig ruimte hebben in onze koffer, dan gaat dit compacte spelletje zeker mee! Het blijft namelijk bijzonder hoeveel uitdaging en spel er in dit kleine doosje zit! 

Plus- en minpunten

+ Compact
+ Je moet goed nadenken over je acties en plaatsing
+ Mooi doorgevoerd thema

– Niet heel vernieuwend tegenover andere worker placement spellen
– Moeilijk te lezen (zeker voor slechtzienden)

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Gamelyn Games.