Review: The Whatnot Cabinet

In The Whatnot Cabinet ga je de mooiste kast met curiosa samenstellen door het te vullen met allerlei verschilende objecten.

Uitgever

Pencil First Games

20-30
minuten

€37
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

The Whatnot Cabinet is een puzzelspel waarin je tegels met curiosa in je kast gaat leggen. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de kleur en soort van de tegel zodat je de meeste punten scoort!

Elke speler heeft in The Whatnot Cabinet zijn eigen kast waarin je curiosa tegels gaat leggen. Op het actiebord plaats je in spelersvolgorde steeds je pion op de actie die je wilt gaan nemen. Elke actie werkt net iets anders, maar je krijgt uiteindelijk altijd 2 Curio tegels. Dit zijn tegels in een bepaalde kleur met een bepaald object erop. Curio tegels leg je na je actie gelijk neer in je kast. Je moet hierbij rekening houden met de kleur- en soortcombinatie. Je scoort verticaal namelijk voor kleuren en horizontaal voor soorten. Als je 4 dezelfde of 4 verschillende kleuren of soorten hebt krijg je punten. Als je beurt voorbij is zijn de andere spelers aan de beurt. Nadat de ronde voorbij is, verandert de beurtvolgorde afhankelijk van welke actie je hebt genomen.

Het spel is afgelopen als alle spelers hun kast vol met curiosa hebben liggen. Je telt alle punten van rijen en kolommen bij elkaar op samen met punten voor verzamelde tegels en de eindstand van je pion. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

The Whatnot Cabinet is een spel dat onze aandacht trok vanwege het unieke thema en het prachtige artwork van Beth Sobel. Het thema gaat letterlijk over zeldzame, ongewone en intrigerende objecten. Dit samen met het mooie artwork van Beth maakt dat The Whatnot Cabinet weer een prachtig spel is voor onze collectie. Maar speelt het ook leuk?

The Whatnot Cabinet is een simpele puzzel. Het spel is niet super uitdagend, maar het is wel een puzzel waar je een beetje over na moet denken. The Whatnot Cabinet is echt een ontspannend spel. Het is dus zeker geen hersenkraker. Je zou The Whatnot Cabinet kunnen zien als een lichte versie van Sagrada. Het spel bevat dus geen nieuwe of unieke mechanismen, maar het is zeker goed uitgewerkt in een snel en simpel puzzelspel. Je legt The Whatnot Cabinet snel op tafel, het opzetten en het spelen kost je namelijk weinig tijd. Zelfs na een lange dag werken kun je een potje The Whatnot Cabinet prima aan.

Fans van set collection, simpele puzzels en het artwork van Beth Sobel kunnen hun hart ophalen bij The Whatnot Cabinet. Wij houden van dit soort simpele puzzelspelletjes en kunnen ons er uren mee vermaken. Voor de gevorderde bordspelspeler is The Whatnot Cabinet misschien wat aan de simpele kant. Persoonlijk vinden wij de uitdaging van Sagrada net iets meer toevoegen, maar The Whatnot Cabinet is een prima alternatief als je op zoek bent naar een simpele puzzel. 

Dankzij de verschillende kaarten en doelen is ieder spel weer anders. In de basis blijft The Whatnot Cabinet wel altijd hetzelfde. Dit kan voor sommige mensen een minpunt zijn, maar dit is natuurlijk het geval bij meerdere spellen.

Persoonlijk denken wij dat The Whatnot Cabinet een sterk, maar erg simpel puzzelspel is. Het is echt een spel dat je op een druilerige zondagochtend naast je kopje koffie kunt spelen terwijl je wakker wordt. Wij zullen The Whatnot Cabinet niet snel op tafel leggen tijdens een game night. Op zo’n moment zullen we sneller voor de uitdaging van Sagrada kiezen. Als je fan bent van set collection, een ontspannende puzzel en Beth Sobel, dan zal The Whatnot Cabinet voor jou zeker geen miskoop zijn!

Plus- en minpunten

+ Prachtig artwork
+ Simpele spelregels
+ Ontspannende puzzel

– Weinig diepgang

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Pencil First Games.