Review: The Great Split

In The Great Split ga je kaarten met rijkdommen verzamelen om zo de meest prestigieuze collectie samen te stellen.

Uitgever

Horrible Guild

45
minuten

€55
prijs

2-7
spelers

Speloverzicht

In The Great Split ga je rijkdommen verzamelen om zo de meest prestigieuze collectie te verzamelen. Maar er is een twist: Elke ronde moet je kaarten op gaan splitsen en je tegenspelers laten kiezen welke kaarten die teruggeeft!

 Je begint het spel met een aantal kaarten in je hand. Op deze kaarten staan rijkdommen die je aan het einde van de ronde kunt krijgen. Voordat je deze krijgt moet je eerst een split gaan maken. Dit betekent dat je je splitter kaart ergens tussen je set van kaarten moet gaan stoppen, zodat je links en rechts van deze kaart een aantal kaarten hebt. Deze set kaarten geef je in een envelop door aan je tegenspeler. Deze speler mag nu de set links of rechts van de splitter kaart kiezen en de rest terug geven. Je krijgt zelf van de speler rechts van je natuurlijk ook een envelop met een set kaarten. Daardoor bestaat je hand aan het einde van de ronde uit kaarten die de speler links van je niet heeft gekozen en kaarten die jij kiest van de speler rechts van je.

Aan het einde van de ronde kan je de kaarten in je handen spelen. Je mag je pion vooruit zetten gelijk aan het aantal symbolen wat op de kaart staat. Daarnaast mag je met je splitter kaart nog een pion naar keuze vooruit zetten. Hoe ver je een pion uiteindelijk op een spoor vooruit hebt gezet bepaald je score voor dat spoor. Ook kan je tussentijds nog bonussen krijgen, zoals een ander spoor vooruit bewegen.

Na de 3e en 4e ronde zijn er tussenscoringen. Hierbij worden alleen bepaalde sporen maar gescoord. Je kan dus vantevoren al kijken welke sporen aan het begin van het spel belangrijker zijn. Aan het einde van het spel scoor je nog eens alle sporen en wint de speler met de meeste punten!

Beoordeling

The Great Split combineert twee populaire mechanismen: set collection en drafting. Deze combinatie van mechanismen hebben we al vaker gezien, maar The Great Split maakt gebruik van closed drafting. Dit spel weet daarmee toch weer wat unieks naar de tafel te brengen. 

Het spel is makkelijk te leren en speelt intuïtief. Je hoeft je hersens zeker niet te kraken op de regels. In plaats daarvan kun je je hersens gebruiken om lekker tactisch te spelen! Dat is ook wel eens fijn. The Great Split daagt je uit op de juiste plek, namelijk in de gameplay. De keuzes die je maakt zijn namelijk ontzettend belangrijk. 

Het maakt niet uit of je The Great Split met 2, 4 of 6 spelers speelt. Dit spel bezorgt je altijd een leuke avond! Doordat je de acties bijna allemaal tegelijkertijd uitvoert, is er weinig tot geen downtime. Iedereen kan gewoon gezellig doorspelen! Dit is ideaal in een spel wat je zelfs met 7 spelers kan spelen! De verschillende spelersaantallen hebben wel invloed op de gameplay. Met 2 spelers kun je beter in de gaten houden welke kaarten er in het spel zijn. Met meer spelers wordt het spel wat onvoorspelbaarder, maar zeker niet minder leuk! Wij vinden het ideaal dat je The Great Split met verschillende spelersaantallen kan spelen. Dit zorgt ervoor dat het spel veel opties biedt en veel potentie heeft om vaak op tafel te komen!

Een ander pluspunt aan The Great Split zijn de prachtige playerboards. Deze zijn double-layered en overzichtelijk. Geen schuivende blokjes, ideaal! De combinatie van de leuke, toegankelijke gameplay en de kwaliteit van de componenten zorgen ervoor dat we The Great Split een erg leuk bordspel vinden. We hebben onze twijfels bij de herspeelbaarheid, maar hopen dat dit spel met de juiste tegenspelers nog vaak op tafel gaat komen!

Plus- en minpunten

+ Unieke twist op drafting en set collection
+ Double layered playerboards
+ Makkelijk te leren met uitdagende gameplay

– Twijfels bij de herspeelbaarheid

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Horrible Guild.