Review: The Border

In The Border ga je met behulp van dobbelstenen proberen als eerste gebouwen op je spelersbordje compleet omheind te krijgen.

Uitgever

NSV Games

15-20
minuten

€27
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

The Border is een roll & write spel waarin je grenzen om gebouwen heen gaat tekenen.

Elke speler begint het spel met een whiteboard en een stift. De startspeler dobbelt de dobbelstenen. Je mag in totaal 3 keer dobbelen en zelf bepalen welke dobbelstenen je laat liggen. Als actieve speler mag je alleen de dobbelstenen gebruiken van een kleur als je dat gebied ook af kan maken. Als je dus een gebied van 3 gele hebt en je gooit maar 2 gele dobbelstenen mag je deze niet gebruiken. Je mag wel meerdere kleuren gebruiken, zo lang je het gebied in die kleur ook kan voltooien. 

De andere speler(s) mogen vervolgens alle dobbelstenen gebruiken die de actieve speler niet heeft mogen gebruiken. Hierbij zijn de regels anders. Je mag als passieve speler namelijk alle kleuren afkruisen die grenzen aan een ander afgekruist vakje, je hoeft dus niks te voltooien. Als de actieve speler alle dobbelstenen kan gebruiken mogen de andere spelers er daar 1 van kiezen. Het is als passieve speler dus gunstig als de actieve speler niks kan gebruiken, dan mag je namelijk 5 kleuren tekenen!

Als je een gebied op je spelersbordje helemaal omheind hebt met kruisjes scoor je de punten hier voor. Als je de eerste bent die het gelukt is krijg je meer punten.

Het spel is afgelopen als een speler 6 of meer gebieden omheind heeft. De speler met de meeste punten wint dan het spel!

Beoordeling

Een van onze eerste verslavingen in de spelletjeswereld was Keer op Keer 2. Toen we dat simpele dobbelspelletje in huis haalden, hebben we het letterlijk keer op keer gespeeld. Meer dan een jaar later, spelen we Keer op Keer 2 regelmatig. Het is een simpel spelletje dat eigenlijk alles goed doet. We hebben een tijd lang geen spel gespeeld dat in de buurt kwam van Keer op Keer, totdat we The Border probeerden! The Border is een nieuw dobbelspel dat ons positief verrast heeft.

The Border is simpel en snel en geeft ons een beetje hetzelfde gevoel als Keer op Keer. Toch is The Border weer anders. Ondanks de vele roll & writes die er op de markt zijn, vinden wij in The Border toch weer vernieuwende elementen. Het spel bevat namelijk een leuk push your luck element en biedt een leuke interactie tussen spelers. Zelfs wanneer je met 4 mensen speelt, is iedereen de hele tijd betrokken bij het spel. Iedere worp is namelijk ook belangrijk voor je tegenstanders. 

De interactie in The Border is wat ons betreft wat het spel zo leuk maakt. Een frustrerende worp voor jou, kan heel goed uitpakken voor je tegenstanders. Dit werkt natuurlijk ook andersom! Dit zorgt voor een grappige sfeer aan tafel waarbij veel gelachen wordt. Bij simpele spelletjes schuilt daarnaast vaak het gevaar dat mensen hun telefoon erbij pakken. Bij The Border is iedere worp belangrijk, mensen zullen dus altijd blijven opletten. Gelukkig duurt een potje, voor de mensen die geen berichtjes op hun telefoon willen missen, maar 15 tot 20 minuten. 

Wij vinden The Border ook na meerdere potjes, nog steeds leuk. Je moet echter geen hoge herspeelbaarheid verwachten qua variatie. Alle potjes zijn in principe hetzelfde, net zoals in Qwixx en Keer op Keer. Er zitten geen mogelijkheden in tot variatie. Wij missen dit persoonlijk niet bij dit spel. 

Een ander positief punt aan The Border vinden wij de productie. In tegenstelling tot veel roll & writes, komt The Border met dry erase boards en speciale stiftjes. Daar houdt het nog niet op! Draai de deksel om en je hebt een dobbelbak. Geen kletterende dobbelstenen meer op tafel. Wij kunnen dit extraatje zeker waarderen.

Wij zullen een roll & write niet snel afwijzen, zeker niet eentje zo leuk als The Border. Inmiddels zou je kunnen zeggen dat wij genoeg roll & writes in onze collectie hebben, maar wij blijven ze nog steeds met open armen verwelkomen. Wat ons betreft kun je nooit genoeg toegankelijke, makkelijke spelletjes in je collectie hebben. Er is altijd wel een moment waarop je even snel een dobbelspelletje op tafel wil leggen. Met The Border in je collectie heb je weer een extra, toffe keuze erbij!

 

Plus- en minpunten

+ Snel en simpel
+ Leuk push your luck element
+ Geen downtime
+ Dry erase boards en dobbelbak 

– Geen variatie

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door NSV Games.