Review: Terraforming Mars

In Terraforming Mars bestuur je in de toekomst een bedrijf dat te taak heeft gekregen om mars bewoonbaar te maken!

Uitgever

Intrafin

120
minuten

€65
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

Terraforming Mars is een economisch bordspel waarin je kaarten gaat spelen om de planeet Mars bewoonbaar te maken.

Je begint het spel door een bedrijf te kiezen. Dit bedrijf heeft bepaalde voordelen of effecten tijdens het spel. Hierna krijg je 10 kaarten waarvan je zelf mag bepalen hoeveel je er van houdt. Elke volgende ronde trek je 4 kaarten. Je moet wel 3 credits inleveren voor elke kaart die je houdt. Geld en grondstoffen houdt je bij op je spelersbord. Hier kan je ook op aangeven wat je inkomen is van elke type.

Tijdens een beurt mag je steeds 2 acties uitvoeren. Je kan hierbij kiezen uit een aantal opties. Zo kan je kaarten uit je hand spelen door de kosten erop in MegaCredits te betalen. Deze kaarten hebben een direct effect of kan je meerdere malen in een spel gebruiken. Een voorbeeld van een kaart kan zijn dat je je hitteproductie met 2 mag verhogen. Ook kan het zo zijn dat je een groene- of stadstegel op het speelbord mag leggen. Hoe meer van deze groene tegels je hebt, hoe meer punten ze waard zijn. Je mag met het leggen van een groene tegel ook gelijk het zuurstofgehalte verhogen en daardoor een plek op het reputatiespoor vooruit. Andere acties waardoor je op het reputatiespoor vooruit mag zijn de temperatuur verhogen of een oceaantegel leggen. Aan het einde van een ronde verzamel je je inkomen door het aantal wat aangegeven op je spelersbord uit de voorraad te pakken. Bij je MegaCredit inkomen tel je ook nog je reputatie op.

Naarmate het spel verder gaat krijg je steeds meer inkomen en grondstoffen om te spenderen, waardoor je weer meer kaarten kan spelen. Het spel is afgelopen na de ronde dat alle oceaantegels gelegd zijn en het zuurstof- en temperatuurgehalte op zijn hoogst is. Alle spelers tellen dan de punten bij elkaar op en degene met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Onze review van Terraforming Mars is vast niet de eerste review die je tegen bent gekomen op het internet, daarnaast zal onze review ook zeker niet de laatste positieve review zijn die je zult lezen! Nadat we ons zelf maanden afvroegen waarom Terraforming Mars zo leuk was, kunnen we hier nu antwoord op geven!

Terraforming Mars is een van de meest populaire en best beoordeelde spellen van het moment onder de expert spelers. Omdat het artwork ons in eerste instantie niet meteen aantrok, waren wij erg benieuwd waarom iedereen nou zo enthousiast was over dit spel. Laten we beginnen met het thema. Het artwork spreekt ons dan misschien niet meteen aan, maar het artwork en het thema zijn wel erg goed uitgevoerd. Het thema van Terraforming Mars zit goed in elkaar. Je ziet dat het thema goed doorgevoerd is in het spel en dat vinden wij erg leuk. Dit zorgt voor een goede sfeer aan tafel. Het enige minpunt is dat de componenten niet geweldig zijn. Je zult dit in bijna iedere review van Terraforming Mars lezen, maar de spelersbordjes en de blokjes zijn van slechte kwaliteit. Daarnaast leg je de blokjes op de spelersbordje om bijvoorbeeld bij te houden hoeveel inkomen je hebt. Deze blokjes schuiven tijdens een potje wel 10 keer van hun plek af. Kun je je niet meer herinneren waar je blokje lag? Dan kan dit het spel behoorlijk verpesten. Daarom zullen veel mensen je aanraden om speciale, verbeterde spelersborjdes te kopen. Wat ons betreft is dit ook een dikke tip! Er zijn genoeg upgrades voor Terraforming Mars en deze zorgen ervoor dat dit spel er fantastisch uitziet op tafel. 

Na het spelen van een aantal potjes Terraforming Mars, waren wij eigenlijk meteen zeker dat wij dit spel zouden gaan upgraden. Zowel met een insert, nieuwe spelersbordjes en een uitbreiding. De uitbreiding Prelude is voor ons echt een must. Tijdens onze eerste potjes Terraforming Mars, vonden wij het eerste half uur van het spelen namelijk helemaal niet zo leuk. Het spel komt namelijk langzaam op gang. In het begin heb je nog weinig middelen, dit zorgt voor uitdagende en spannende keuzes, maar zorgt er ook voor dat de beurten langdradig voelen. Daar komt bij dat het spel in totaal 1 tot 2 uur duurt. Dit is aan de lange kant. Wij hebben begrepen dat Prelude het spel vooral in het begin sneller opgang brengt, maar dat het het spel in totaal ook wat verkort. Dit klinkt voor ons ideaal. Wij gaan de Prelude uitbreiding dus zeker aanschaffen!

Ondanks dat Terraforming Mars lang duurt, kunnen wij onze aandacht altijd de volle speelduur bij het spel houden. Terraforming Mars is tactisch, spannend en ongelofelijk uitdagend. Zodra je motortje helemaal opgang komt krijg je verschillende leuke kettingreacties en heb je ontzettend veel mogelijkheden. Dan is het een kwestie van de juiste keuzes maken, om zoveel mogelijk punten te scoren. Terraforming Mars laat daarmee een knap staaltje engine building zien. Als je van engine building houdt, dan is Terraforming Mars zeker een spel voor jou!

Vanwege de veelzijdigheid van dit spel zouden we Terraforming Mars aan veel mensen aanraden. Het is misschien een expert spel, maar de regels zijn zeker niet moeilijk te leren. Daarnaast zitten er zoveel leuke elementen in het spel, zoals interactie tussen spelers, kettingreacties, combos, hand management en lastige keuzes. Terraforming Mars bevat voor iedere bordspelspeler wat wils. Wat ons betreft is dit echt een topspel!

Plus- en minpunten

+ Hoge herspeelbaarheid
+ Strategisch

– Je bouwt langzaam op
– Duurt erg lang
– Matige kwaliteit componenten

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Intrafin.