Review: TEN

TEN is een spannend push-your-luck kaartspel voor de hele familie. In TEN ga je sets kaarten van verschillende kleuren verzamelen.

Uitgever

White Goblin Games

15-30
minuten

€17
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

TEN is een push-your-luck kaartspel waarbij je sets gaat verzamelen door in je beurt kaarten te rapen. Deze kaarten mogen samen niet boven de 10 uit komen, dan krijg je namelijk niks!

in TEN begint de startspeler met het rapen van kaarten. Deze kaarten hebben allemaal een getal en een kleur. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kaarten van elke kleur op volgorde te krijgen. Bij het rapen van de kaarten mag je niet boven de 10 uit komen, anders ben je af en krijg je geen kaarten. Je moet er dus voor zorgen dat je van te voren stopt. Er zijn ook joker kaarten die je voor een willekeurige kleur of getal kan gebruiken. Deze kaarten krijg je niet gelijk maar zorgen voor een veiling. De speler links van je mag beginnen met een bod uit te brengen op de jokerkaart. In spelersvolgorde mag nu elke volgende speler een eventueel hoger bod uit brengen. De speler met het hoogste bod moet dat aantal fiches betalen en krijgt de jokerkaart direct. Daarna gaat de startspeler weer verder met kaarten rapen.

Naast jokerkaarten zijn er ook puntenkaarten. Deze mag je aftrekken van je totaal. Als je dus een 5 raapt en dan en puntenkaart 4, dan is je totaal weer 1. Op die manier kan je soms best even doorgaan. Als je besluit te stoppen mag je kiezen voor de kaarten of punten. Kies je voor de kaarten, krijgen alle andere spelers het aantal punten in fiches. Als je voor de punten kiest krijg jij dat aantal fiches, maar komen je kaarten in de markt te liggen. Alleen als je voor de kaarten kiest mag je aan het einde van je beurt een kaart uit de markt kopen. Deze kaarten zijn zo duur als de waarde er van.

Als alle kaarten op zijn is het spel afgelopen en mag elke speler nog 1 kaart uit de markt kopen. Je krijgt punten voor je grootste set van opeenlopende kaarten van een kleur. Als je de hele set hebt krijg je nog eens extra bonus punten. 

Beoordeling

TEN is een verslavend leuk kaartspel. In de vrolijke verpakking zitten niet alleen een hoop kleurrijke kaarten verpakt, maar ook een combinatie van leuke mechanismen. TEN combineert verschillende mechanismen als set collection, push your luck en auction op een originele manier. Die combinatie van mechanismen werkt erg goed en maakt van TEN een perfecte filler game. 

Een filler game is een klein spelletje dat je op tafel legt tussen grotere bordspellen door. Je kunt het zien als het eten van gember tijdens het eten van sushi of het ruiken aan koffiebonen wanneer je teveel parfum hebt geroken. Deze term is wat ons betreft een beetje te min voor TEN. Tuurlijk kun je dit spel gebruiken als filler game, maar TEN is zeker ook meer dan dat. TEN is het kaartspel dat je speelt tijdens je kopje koffie op zondagochtend, dat je speelt na een drukke werkdag met je ouders of tijdens een gezellige avond met vrienden. Een simpel, maar goed en veelzijdig spel.

Ondanks dat TEN verschillende spelmechanismen gebruikt, is het spel makkelijk te leren. Je kunt namelijk een paar acties uitvoeren, zoals kaarten pakken, bieden en kaarten kopen. De combinatie van mechanismen is verwerkt in een gestroomlijnd spel. Wil je TEN spelen met je ouders die nooit spellen spelen? Geen probleem, je hebt TEN zo uitgelegd. Soms betekent deze eenvoud van een spel, dat het spel niet uitdagend genoeg is voor de veelspeler, maar dat is bij TEN niet het geval. Dit spel is zeker ook leuk voor de veelspeler. De set collection, push your luck en auctioning in TEN kan de meeste mensen voor langere tijd boeien. Voor een simpel spelletje is het erg vaak spannend. Ga je namelijk door, met het risico om af te gaan? Of speel je het op safe? Fans van Kwakzalvers zullen dit gevoel erg goed herkennen. Vind je dit nou leuk? Laat TEN dan zeker niet liggen.

De veelzijdigheid zie je ook terug tijdens het spelen met verschillende spelersaantallen. TEN is namelijk leuk in grotere groepen, maar is zeker ook vermakelijk met 2 spelers en kan zelfs solo. Het is dus zeker geen kaartspel dat alleen tot zijn recht komt als je met meer dan 4 spelers bent.

Wij merkten dat je bij 2 spelers soms situaties krijgt waar de ene speler geen munten heeft en de andere speler wel. Daardoor kan die speler alle jokerkaarten voor 1 munt kopen. Zo kon een van ons een keer 4 jokerkaarten op rij kopen, dat voelde een beetje onnatuurlijk. Dit komt niet heel vaak voor en kan je er ook op voorbereiden door te proberen om altijd munten in je voorraad te hebben. Dat is dan ook een tip van ons!

Wat ons betreft is dit alles bij elkaar zeker een reden om TEN in je collectie te willen. Een toegankelijk, maar ontzettend leuk kaartspel dat je op ieder moment kunt spelen. TEN heeft zeker potentie om vaak op tafel te komen. Bij ons wordt dit spel vaak gekozen om mee te nemen naar familie en vrienden. Naast kleurrijke kaarten, verschillende mechanismen, zit er dus ook een hoop spelplezier in het vrolijke doosje van TEN! 

Plus- en minpunten

+ Simpele spelregels
+ Leuk voor alle soort spelers
+ Weinig downtime

– Geen variatie voor herspeelbaarheid

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door White Goblin Games.