Review: Tapestry

In Tapestry leidt je een unieke beschaving naar de winst door technische, culturele en militaire vooruitgang!

Uitgever

999Games

70-100
minuten

€90
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

In Tapestry ga je je eigen beschaving ontwikkelen en zo een tapijtwerk maken van je eigen vooruitgang!

Je begint het spel met het kiezen van een beschaving. Deze beschavingen hebben allemaal hun eigen unieke kracht. Tapestry speel je om de beurt waarin je keuze hebt uit 2 soorten acties. Je kan namelijk een inkomensronde uitvoeren of een standaardronde. Tijdens een inkomensronde ga je naar een nieuw tijdperk en krijg je nieuwe grondstoffen, kaarten of tegels, overwinningspunten en mag je een nieuwe tapestry kaart spelen. Grondstoffen die je hierbij krijgt kun je vervolgens weer inzetten tijdens je standaardactie.

Tijdens een standaardactie mag je een grondstof betalen om vervolgens op één van de ontwikkelingssporen vooruit te bewegen. Je krijgt dan gelijk de beloning die op het nieuwe veld staat. In het basisspel zijn er 4 sporen, namelijk ontdekking, technologie, militair en wetenschap. Deze sporen geven je allemaal op een andere manier beloningen. Op het technologie spoor krijg je voornamelijk tech kaarten die je kan upgraden. Op het ontdekkingsspoor kan je nieuwe tegels op het middelste bord gaan leggen die je vervolgens op het militair spoor kan gaan veroveren. Ten slotte mag je als beloning van het wetenschapspoor op andere sporen vooruit.

Soms mag je als beloning ook een huisje plaatsen in je hoofdstad. Hiermee kan je nog meer bonussen of grondstoffen krijgen. Ook krijg je hiermee extra inkomen. 

Als je grondstoffen op een gegeven moment op zijn kan je geen standaardacties meer nemen. Je zult dan een inkomensronde moeten doen. Dit gaat door tot het 5e tijdperk, als je daar aangekomen bent stopt het spel voor jou. Het kan zijn dat andere spelers nog (lang) niet in het 5e tijdperk zijn en nog even door mogen spelen. Het spel eindigt zodra iedereen hier aangekomen is. De speler met de meeste punten wint dan het spel!

Beoordeling

Tapestry is in menig spellenkast inmiddels niet meer weg te denken. Dit spel staat bekend om de hoge kwaliteit van de componenten, het mooie artwork, de hoge herspeelbaarheid en de hoeveelheid strategie. Kortom: Tapestry heeft heel wat te bieden. Wij hebben Tapestry eindelijk ook in onze collectie en na flink wat potjes aan onze beschavingen te hebben gebouwd, kunnen wij onze mening over Tapestry ook delen. 

Laten we meteen met een pluspunt beginnen: Tapestry is minder intimiderend dan dat het lijkt. De grote doos bevat ontzettend veel componenten en op het eerste gezicht ziet het spel er knap lastig uit. Wij kunnen je gerust stellen, dat valt namelijk echt wel mee. De regels zijn erg duidelijk. Het spel bevat veel icoontjes en tekeningen op het bord maar deze worden allemaal goed uitgelegd op een super handige player aid. Tijdens ons 1e potje moesten we een aantal keer wat opzoeken, maar halverwege werd dit al een stuk minder. De moeilijkheid zit hem wat ons betreft bij Tapestry in het maken van de juiste keuzes. Voor welke strategie ga je? Welke route kies je naar de overwinning? 

Om die reden is Tapestry echt een spel dat je keer op keer op tafel wil leggen. Het is super leuk om de verschillende strategieën te proberen. En wat denk je van de verschillende soorten beschavingskaarten? De herspeelbaarheid van Tapestry is enorm. Er zit zeker genoeg speelplezier in de doos om je eindeloos te vermaken. Toch zijn wij stiekem al heel benieuwd naar de uitbreidingen, aangezien iedereen daar zo enthousiast over is.

Het basisspel bevat ontzettend veel elementen, zoals bijvoorbeeld verschillende tapestry kaarten. Helaas zijn deze niet allemaal even goed gebalanceerd. Er komt in sommige potjes dus net iets teveel geluk bij kijken. Wij hebben hier niet altijd last van, maar het kan soms zo zijn dat de goede kaarten je tegenstander een flinke voorsprong geven. Dat is balen, maar bederft voor ons de pret gelukkig niet. Gelukkig worden de regels hiervoor regelmatig geüpdated om de balans te bewaren! Check dus zeker online of je met de laatste regels speelt. Tapestry is een spel dat wij maar al te graag op tafel leggen. Zeker aangezien het spel verrassend snel speelt. Met 2 spelers ben je in maximaal 60 minuten klaar. Heb je pech gehad tijdens een potje? Dan is het echt geen straf om nog een keer te spelen.

Als je op zoek bent naar een uitgebreid, uitdagend spel dat er mooi uitziet en waar je je eindeloos mee kan vermaken, dan is Tapestry een uitstekende keus. Zorg wel dat je een grote tafel hebt, want het spel neemt veel ruimte in beslag ;-). 

Plus- en minpunten

+ Simpele regels, veel diepgang
+ Prachtige productie
+ Hoge herspeelbaarheid

– Tapestry kaarten zijn soms uit balans
– Neemt ontzettend veel ruimte in op tafel (je moet er echt plek voor hebben)

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door 999Games.