Uitgever
999Games
60-90
minuten
€40
prijs
2-4
spelers

Speloverzicht
Stenen Tijdperk is een worker-placement spel waarin je grondstoffen en eten gaat verzamelen om je stam uit te breiden en levend te houden, maar ook om nieuwe hutten te bouwen of technieken te vinden.
Je begint Stenen Tijdperk met wat eten en 5 stamleden. Deze stamleden kan je om de beurt op het bord zetten. Pas als iedereen zijn stamleden heeft geplaatst worden alle acties om de beurt genomen. Er zijn een aantal plekken waar je stamleden neer kan zetten. Op grondstofplekken kan je maximaal 7 stamleden plaatsen. Je mag dan aan het einde van de ronde zoveel dobbelstenen werpen als je er stamleden hebt neergezet. Afhankelijk van de uitkomst krijg je een aantal grondstoffen. Daarnaast mag je ook stamleden in het dorp zetten. Hier kan je je graanproductie verhogen, waardoor je steeds 1 stamlid minder hoeft te voeden. Ook kan je hier een extra stamlid krijgen en hakbijlen waardoor je geworpen dobbelstenen kan beïnvloeden. Je kan met een stamlid ook hutten aanschaffen die je met grondstoffen moet betalen, hier krijg je direct overwinningspunten voor. Ten slotte kan je nieuwe technieken kopen waarvoor je soms gelijk een bonus krijgt, maar ook verschillende sets van kan verzamelen die punten aan het eind van het spel waard zijn.
Aan het einde van elke ronde begint de startspeler met het nemen van al zijn acties. Als iedereen zijn acties genomen heeft moet je je stamleden voeden. Kan je ze niet voeden, dan krijg je strafpunten. Als één van de huttenstapels op is of als de techniekenkaarten niet meer aangevuld kunnen worden is het spel afgelopen en tel je alle punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten op het puntenspoort wint het spel!


Beoordeling
Sinds het spelen van Stenen Tijdperk, denken we bij het horen van het spelmechanisme worker placement, meteen aan Stenen Tijdperk. Dit spel omvat namelijk precies wat worker placement is. Je plaatst je workers, je workers doen dingen en leveren je grondstoffen op. Dit is in essentie wat worker placement moet doen. Stenen Tijdperk doet dit erg goed!
Stenen Tijdperk wordt vaak genoemd als hét spel om nieuwe spelers te introduceren met het mechanisme worker placement. Wij snappen dit goed. De spelregels van Stenen Tijdperk zijn namelijk erg simpel. Je hebt de regels binnen een korte tijd aan iedereen uitgelegd. Ook aan mensen die niet vaak een spelletje spelen! Het bord is duidelijk ingedeeld en de acties sluiten aan bij het thema, waardoor het geheel overzichtelijk blijft en de mogelijkheden goed te onthouden zijn.
Ondanks de eenvoud, biedt Stenen Tijdperk zeker genoeg voor de doorgewinterde bordspelspeler. Integendeel zelfs, het biedt een hoop uitdaging. Dankzij de verschillende manieren waarop je kan scoren, biedt Stenen Tijdperk genoeg ruimte voor strategisch denken en het uitproberen van verschillende tactieken. Deze keuzes kunnen iedereen vermaken, ook mensen die al erg bekend zijn met bordspellen en worker placements.
Stenen Tijdperk is dus een spel dat voldoende uitdaging biedt voor iedere speler, maar het is ook een ontspannen spel. Na het spelen van een potje Stenen Tijdperk zal je geen hoofdpijn krijgen. Dit maakt Stenen Tijdperk in zijn geheel een erg toegankelijk spel, dat zeker potentie heeft om vaak op tafel te komen.
Een onderdeel uit het spel wat misschien niet iedereens favoriet is, zijn de dobbelstenen. Wanneer je je workers ergens plaatst, moet je namelijk dobbelen om te bepalen hoeveel grondstoffen je krijgt. Dit brengt een geluksfactor in het spel. Wij vinden dit echter niet storend. Dit onderdeel gaat namelijk vooral om risico spreiding. Je kunt veel risico nemen, maar ook op safe spelen. Soms kan dit frustrerend zijn, maar als je een keer toevallig veel geluk hebt met dobbelen is het ook erg leuk. Voor ons heeft dit het spel nog niet minder leuk gemaakt. Het maakt het spel juist vaak extra spannend.
Stenen Tijdperk heeft helaas geen insert, waardoor het vaak best lang duurt om het spel op te zetten. Alles zit in zakjes waardoor je wel even bezig bent om alle grondstoffen neer te leggen en alle kaartjes op de goede plek te leggen. Daarom raden wij het zeker aan om voor dit spel een Folded Space insert aan te schaffen. Bij dit spel is een insert namelijk echt een wereld van verschil en zetten wij het veel vaker en sneller op tafel.
We merkten bij Stenen Tijdperk wel dat we het met meer spelers leuker vonden. Dit hebben we niet vaak, omdat er met zijn 2en vaak wat meer tempo in zit en je elkaar beter in de gaten kan houden. Met 4 spelers is er maar plek voor 3 spelers in het dorp. Het dorp is een sterke plek om in het begin vaak te bezoeken en daarom zal iedereen daar heen gaan. Daardoor werd je vaak ook gedwongen om veel andere acties te nemen. Met zijn 2en voelde het vaak te makkelijk, omdat je gelijk heel snel op kan bouwen. Wij hadden bijvoorbeeld bijna nooit eten nodig in een spel met 2 spelers. Het is natuurlijk wel zo dat er meer tempo in zit als je met zijn 2en speelt, maar dit vonden we met 4 ook wel het geval. Dit hangt er natuurlijk wel van af met wie je speelt.
Stenen Tijdperk is een goed spel, zeker voor beginnende spelers. Als je vaak met mensen speelt die nieuw zijn met bordspellen of zelf graag een simpeler spel speelt, dan mag deze wat ons betreft niet in je collectie ontbreken. Maar ook als gevorderde bordspelspeler kan Stenen Tijdperk een waardevolle aanvulling zijn op je collectie. Stenen Tijdperk is niet baanbrekend in strategie of vernieuwend in mogelijkheden, het is gewoon een goed spel dat sterk in elkaar zit. Een spel dat bij veel mensen in de smaak zal vallen en daarom waarschijnlijk veel speelplezier met zich meebrengt.


Plus- en minpunten
+ Leuk thema
+ Toegankelijk
+ Genoeg diepgang voor ervaren spelers
– Minder leuk met 2