Review: Stardew Valley

Breng de gezelligheid van Stardew Valley naar de tafel met dit prachtige bordspel. Plant gewassen, verzorg dieren en verken de stad met je vrienden!

Uitgever

ConcernedApe

45-200
minuten

€70
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

In Stardew Valley werk je samen om de doelen van opa te behalen en het community centre weer op te bouwen!

Aan het begin van een ronde wordt altijd een seizoenskaart opengedraaid. Hiervan volg je de stappen. Je beslist samen waar je je acties in wilt zetten en zet de pion op dat deel van het bord. Met acties kan je verschillende plekken bezoeken en grondstoffen verzamelen om collectieve doelen te bereiken. Een aantal andere acties zijn bijvoorbeeld: gewassen water geven, vis vangen, de mijn ontdekken en meer. Je kan altijd 2 acties op dezelfde plek spelen of op verschillende plekken door te bewegen. Er zijn nog veel meer acties die je kan doen en sommige acties bestaan ook nog uit subacties, aangezien het er zoveel zijn leggen we ze niet allemaal apart uit.

Aan de hand van rondes spelen en acties doen probeer je de doelen te behalen. Het spel is afgelopen als je alle doelen behaald hebt of als alle seizoenskaarten op zijn. 

Beoordeling

Het bordspel Stardew Valley is een liefdesbrief naar de super populaire videogame, je raadt het al Stardew Valley. Menig gamer zal Stardew Valley wel eens gespeeld hebben op de Nintendo Switch of computer. Mensen die liever niet gamen om een spelcomputer, kunnen nu ook meegenieten van Stardew Valley. Je eigen boerderij bouwen, vissen en dieren verzorgen kan nu namelijk ook gewoon gezellig in een bordspel!

Aanvankelijk vonden wij het ons lastig voor te stellen hoe een groot en uitgebreid spel zoals Stardew Valley, vertaald kon worden naar een bordspel. Stardew Valley heeft namelijk eindeloze mogelijkheden en geeft je in de videogame ook alle vrijheid om te spelen zoals je zelf wil. Stardew Valley staat onder de gamers dan ook wel bekend als een ‘cozy game’. Een ontspannen, schattige videogame. 

Het bordspel kan in het begin wat intimiderend overkomen. De doos zit namelijk vol met componenten (die er overigens allemaal super leuk uitzien) en een uitgebreid spelregelboekje. We kunnen niet ontkennen dat het veel is. Stardew Valley is een uitgebreid coöperatief bordspel, met ontzettend veel mogelijkheden. Er zijn zelfs zoveel mogelijkheden dat je niet alles kunt doen. De tijd is namelijk op voordat je het wet. En dat terwijl een potje Stardew Valley makkelijk de hele middag kan duren! Dit is meteen ook wel een nadeel. Het spel is zo uitgebreid, dat het soms een beetje te kan zijn. Te veel, te lang, te moeilijk. Dit zorgt ervoor dat het bordspel niet zo ontspannen voelt als de videogame. Aan de andere kant zorgt het voor een uitdagend, coöperatief spel waar je je de hele middag mee kunt vermaken. Maar we kunnen ons voorstellen dat het voor sommige mensen ook gewoon een beetje te veel is. 

Op zich heeft het bordspel veel elementen van Stardew Valley de videogame goed weten te vangen. Het spel ziet er leuk uit, heeft veel mechanismen die herkenbaar zijn vanuit de videogame en is uitdagend en vermakelijk. Wel missen wij het ontspannen gevoel dat de videogame met zich meebrengt. Stardew Valley het bordspel is echt gemaakt voor fans van uitdagende coöperatieve spellen met veel geduld.

Plus- en minpunten

+ Leuk thema
+ Prachtig artwork
+ Herkenbaar voor fans van de videogame

– Te veel opties
– Te lange spelduur

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door ConcernedApe.