Review: Split

Split is een snel kaartspelletje waarin je steeds een kaart moet spelen tussen 2 kaarten in.

Uitgever

Jumbo Games

10
minuten

€9
prijs

2-5
spelers

Speloverzicht

Split is een snel kaartspel waarin je zo snel mogelijk van je kaarten af probeert te komen.

Je begint split met 7 kaarten in je hand. De startspeler begint met 2 meer en moet zijn hoogste en laagste kaart op tafel leggen. Daarna leggen spelers steeds om de beurt een kaart die tussen die 2 waardes past. De speler die na je komt mag besluiten op welke stapel die kaart gaat. Zo wordt het verschil tussen de kaarten steeds kleiner totdat iemand niet kan. Als iemand niet kan wordt het spel gereset en pakt die speler 3 kaarten en legt weer zijn hoogste en laagste kaarten op tafel. Naast gewone kaarten zijn er ook nog jokerkaarten die je altijd op tafel kan leggen. Zo kan je het verschil soms weer groter maken!

Als een speler geen kaarten meer heeft is diegene de winnaar van Split!

Beoordeling

Split is een kaartspel dat een plekje kan vinden in iedereen zijn spellenkast. Dankzij de simpele spelregels en de verschillende spelmodi kun je Split met iedereen spelen, zowel competitief als coöperatief. Het is een klein kaartspel, waar je er in onze ogen sowieso een paar van in je collectie moet hebben. Inmiddels is er veel keuze als het op dit soort kaartspellen aankomt. Is Split voor jou dan hét geschikte kaartspel?

Split is snel te spelen en dat is voor ons meteen een pluspunt. Je hebt de spelregels in minder dan 5 minuten uitgelegd. Ideaal wanneer je even snel een spelletje wil spelen, bijvoorbeeld tussen grotere bordspellen door op een spellenavond, of wanneer je op de koffie gaat bij je ouders. Het zijn perfecte spelletjes om mee te nemen en om te spelen als je toevallig een kwartiertje over hebt. Wij vinden het fijn om als het op dit soort spellen aankomt, wat keuze te hebben. 

Het spelletje is grappig en speelt op een vernieuwende, leuke manier. We zeggen hier wel meteen bij dat dit vooral het geval is met meer dan 2 spelers. Met 2 spelers heb je een vreemde dynamiek en kan het spel soms stroef verlopen. Er kunnen zich namelijk situaties voordoen waarin één speler ontzettend veel voordeel heeft. Daarom voelt een 2 speler spel soms oneerlijk aan. Wij vinden de dynamiek met meer spelers veel leuker. Omdat een van onze favoriete kaartspellen Cahoots is, hebben we de coöperatieve modus ook geprobeerd met 2 spelers. In Cahoots werkt dit namelijk goed. Bij Split vonden we de coop modus niet heel boeiend. Persoonlijk zouden wij nog steeds Cahoots op tafel leggen als we zin hebben in een coop kaartspel.

Kortom, Split is een leuk en vernieuwend kaartspelletje, maar voor optimaal spelplezier speel je het met meer dan 2 spelers! Wat ons betreft is Split op die manier een leuke aanvulling op je collectie kleine(re) kaartspellen. 

Plus- en minpunten

+ Simpele spelregels
+ Vernieuwende gameplay
+ Kan ook coöperatief

– Niet gebalanceerd met 2 spelers

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Jumbo Games.