Review: Splendor Duel

In deze versie van Splendor ga je het duel aan met maar 1 tegenspeler. Met aangepaste regels en gameplay probeer je de winst binnen te slepen!

Uitgever

Asmodee

25
minuten

€13
prijs

2
spelers

Speloverzicht

Splendor Duel is een variant van Splendor die speciaal gemaakt is voor 2 spelers. Door het verzamelen van edelstenen probeer je zoveel mogelijk kaarten te verzamelen. Deze kaarten geven je vervolgens korting op de volgende kaarten die je wilt kopen. Hierdoor kan je steeds meer naarmate het spel vordert.

Aan het begin van elke beurt heb je een aantal opties. Zo mag je van het centrale bord maximaal 3 aaneensluitende edelstenen pakken (zolang het geen goud is). Ook mag je er altijd gewoon 1 of 2 pakken. Naast edelstenen pakken kan je ook 1 goudfiche (joker) pakken en een kaart reserveren. Deze kaart houd je dan in je hand en kan je in een volgende beurt spelen. Als laatste optie kan je een kaart op tafel direct spelen door de kosten erop te betalen. Je krijgt korting op kaarten als je al kaarten in die kleur hebt. Daardoor kan het zijn dat je later in het spel zelfs gratis kaarten kan spelen.

Dit allemaal kan je heel bekend klinken uit de originele splendor. Bij Splendor Duel kan je echter nog wat meer acties doen. Zo kan je voor je officiele beurt kiezen om het centrale bord weer te vullen met de edelstenen in de zak. Als je een kaart koopt stop je de edelstenen namelijk in de gesloten zak. Op een gegeven moment is het bord dus leeg en zal iemand wel moeten aanvullen! Ten tweede kan je een perkamentrol inleveren om een edelsteen naar keuze te pakken (behalve goud). Ten derde staan er ook acties op sommige kaarten die je uit mag voeren als je ze koopt.

De speler die als eerste 20 punten, 10 kronen of 10 punten in een kleur haalt wint het spel!

Beoordeling

Wij vonden Splendor echt een topper. We speelden het spel hiervoor wel eens 10 keer per dag. Daarom waren we meteen enthousiast toen we hoorden dat er een duel variant kwam. Tegelijkertijd waren we ook verbaasd omdat we de originele Splendor al super leuk vonden met 2 spelers.

Splendor Duel biedt een nieuwe, leuke twist aan de originele Splendor. Je kan zien dat er gedacht is aan de kritiek die de originele Splendor kreeg. Zo waren sommige strategieën erg sterk. Het spel kon daarnaast snel voorbij gaan. In Splendor Duel heb je veel meer opties waar je over na moet denken. Dit maakt het spel een stuk tactischer, maar voor ons ook een stuk minder vloeiend. Wij vonden de meeste extra acties namelijk eerder vervelend dan leuk. We kunnen wel inzien dat dit spel het voor sommige mensen een stuk beter maakt, maar voor ons werkte het gewoon niet zo goed. De originele Splendor biedt wat meer vrijheid en is meer geschikt als een casual spelletje.

Een extra mechanisme wat we wel konden waarderen waren de parels. Parels komen namelijk niet als soort op kaarten voor maar alleen als kosten. Hierdoor kan je kaarten met een parel nooit gratis kopen. Dit zorgt ervoor dat het aan het einde van het spel niet zo snel gaat. Voor ons is het speelbord wat leeg raakt het mechanisme wat het meeste tempo uit het spel haalt. Hierdoor kan je vaak maar 1 of 2 edelstenen pakken en moet je wachten tot het hele bord weer aangevuld wordt. Zelf hadden we dit liever op een andere manier gezien.

Houd je van een snel en casual spel? Dan zouden wij Splendor Duel niet aanraden. In dat geval kan je beter voor het origineel gaan. Mistte je wat tactiek in Splendor? Dan is deze versie zeker de moeite waard. Voor ons blijft het origineel favoriet, maar we weten zeker dat deze nieuwe variant bij veel spelers in de smaak zal vallen.

Plus- en minpunten

+ Tactisch
+ Meer opties en restricties
+ Kleine doos

– Teveel opties
– Minder vloeiend dan het origineel

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Asmodee.