Uitgever
Greater Than Games
+/- 100
minuten
€80
prijs
1-4
spelers

Speluitleg
Spirit Island is een complex, coöperatief bordspel met een sterk thema. Het spel speelt zich af op een eiland waar nog steeds magie aanwezig is. Het eiland wordt bewoond door verschillende soorten geesten. De spirits. Indringers die het eiland af willen pakken van de spirits door er zelf te gaan wonen, brengen het eiland in gevaar. De spirits laten dit echter niet zomaar gebeuren en zullen terugvechten, ze worden hierbij geholpen door het eiland en de oorspronkelijke bewoners, de Dahan.
In Spirit Island kruip je in de huid van 1 van de 8 verschillende spirits. Deze spirits hebben allemaal hun eigen voordelen en krachten. Tijdens het spel probeer je de indringers bang te maken en ze te verjagen. Dit doe je door de krachten van de verschillende spirits goed in te zetten en de speciale krachtkaarten te spelen.
Alle spelers zijn tegelijkertijd aan de beurt. Een spelronde bestaat uit de volgende 5 fases:
- Spirit Phase: In deze fase ga je je voorbereiden op de echte actie. Je kunt kiezen uit drie verschillende groeimogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een extra aanwezigheidstoken op het speelbord mag plaatsen of dat je extra krachtkaarten mag trekken. Vervolgens krijg je energie gebaseerd op waar je op dat moment bent op je spelersbordje. Als laatste kies je tijdens de spirit phase welke kaarten je wil spelen. Je betaalt voor je kaarten door energie in te leveren.
- Fast Power Phase: Je hebt in het spel kaarten met snelle krachten en kaarten met langzame krachten. Tijdens de fast power phase mag je de snelle kaarten afhandelen. De spirits hebben ook eigen krachten op hun spelersbordje. Wanneer je spirit een snelle kracht heeft mag je deze ook activeren tijdens deze fase (mits je de juiste elementen bezit).
- Invader Phase: De indringers komen aan bod tijdens de invader phase. Deze indringers verwoesten het land, bouwen dorpen en steden en trekken nieuwe ontdekkingsreizigers aan. Tijdens de invader phase draai je locatiekaarten om. Op deze kaarten kun je zien welke delen van het land geraakt worden. Je plaatst de kaarten op 3 verschillende plekken op het spelersbord: explore, build en ravage. Wanneer een kaart in explore ligt komen er nieuwe ontdekkers, een kaart bij build zorgt voor nieuwe steden en dorpen en een kaart bij ravage zorgt voor een verwoestend gevecht. Na een gevecht vechten de overlevenden Dahan terug.
- Slow Power Phase: Tijdens deze fase handel je de kaarten met langzame krachten af.
- Time Passes: Deze fase betekent simpelweg dat je gaat opruimen. Je legt de kaarten die je gespeeld hebt af. Tijdens deze fase krijgt iedereen ook al zijn levenspunten weer terug.
Je kunt de indringers gelukkig wel verslaan. Je kunt van de indringers winnen door ze angst aan te jagen. Wanneer je je krachten gebruikt om de indringers aan te vallen kun je ze ook vernietigen. Als het je lukt om een stad of dorp te vernietigen verdien je angst fiches. Wanneer je voldoende van deze fiches hebt mag je een angstkaart spelen. Deze angstkaarten bieden verschillende voordelen voor de spirits. Een voorbeeld van zo’n voordeel is dat indringers voor 1 ronde een bepaald stuk land niet kunnen verkennen. Door genoeg angstkaarten te verzamelen en af te handelen veranderen ook de eisen om het spel te winnen. In de stapel met angstkaarten bevinden zich namelijk verschillende levels. Wanneer je bijvoorbeeld op level 2 komt, hoef je niet langer alle verkenners, steden en dorpen te vernietigen. In level 2 is het voldoende om alle steden en dorpen van het spelersbord te krijgen. Daarnaast win je ook meteen als je door alle angstkaarten heen bent.
Helaas is het in Spirit Island ook erg makkelijk om het spel te verliezen. Een van de belangrijkste redenen waarom je kunt verliezen is blight (bederf). Je start het spel met een bepaald aantal blight in je voorraad. Wanneer een stuk land aangevallen wordt en 2 of meer schade krijgt moet je een blight op dat stuk land plaatsen. Je verliest het spel automatisch als alle blight uit je voorraad op is. Dit kan snel gaan. Als je blight moet plaatsen op een stuk land waar al blight ligt, dan ontstaan er een kettingreactie en moet je op een aangrenzend stuk land ook een blight plaatsen. Deze kettingreactie ken je misschien al wel als je Pandemic wel eens gespeeld hebt.
Daarnaast kan je verliezen doordat je geen aanwezigheid meer hebt op het eiland. Tijdens het spel moet je zorgen dat je spirit genoeg aanwezigheid heeft door tokens te plaatsen. Wanneer je echter geen tokens meer op het speelbord hebt is je spirit dood. Als een spirit geen aanwezigheid meer heeft op het eiland, verlies je het spel. Ook kun je het spel verliezen doordat er simpelweg geen locatiekaarten meer zijn. Dit betekent dat je te lang bezig bent geweest met het spel om te kunnen winnen.
Spirit Island biedt veel extra opties. Zo kun je bijvoorbeeld nog extra scenarios en nieuwe vijanden toevoegen om tegen te vechten. Iedere spirit, vijand en nieuw scenario verandert het spel en biedt een totaal nieuwe ervaring.


Beoordeling
Wij zijn fan van coöperatieve bordspellen en vinden het erg leuk om in de huid te kunnen kruipen van verschillende personages. Voordat wij aan Spirit Island begonnen hadden we voornamelijke simpelere co-op spellen zoals Paleo en De Legenden van Andor gespeeld. Het was voor ons dan ook een hele uitdaging om te beginnen aan Spirit Island.
Het eerste wat we hier dan ook over kwijt willen is het leren van de spelregels. Ons eerste spel duurde maar liefst 4 uur. Dit is wat ons betreft iets te lang om een nieuw spel te leren. We vinden het een gemiste kans dat Spirit Island geen ‘learn as you go’ spelregels heeft voor nieuwe spelers. Spellen zoals De Legenden van Andor, Gloomhaven Jaws of The Lion en zelfs Wingspan pakken dit beter aan. De spelregels van Spirit Island staan duidelijk uitgelegd, maar je moet je wel voorbereiden op heel wat leeswerk. Spelenderwijs leren heeft hierbij dan toch onze voorkeur. Wanneer je Spirit Island wil gaan spelen kunnen we je aanraden om eerst de spelregels goed uit te zoeken en op een later tijdstip pas echt te gaan spelen. Wanneer je dit meteen achter elkaar doet kan het misschien wat teveel worden.
Spirit Island is een prachtig spel met een sterk thema en een uitgebreid verhaal. Aan details ontbreekt het zeker niet. Het spel is mooi vormgegeven, van het spelersbord tot de verschillende spiritkaarten en de spelelementen zoals de Dahan (die eigenlijk op champignons lijken) aan toe. Het spelen van Spirit Island voelt een beetje als het deelnemen aan een spannend verhaal. Je kruipt echt in de huid van de spirit die je gekozen hebt. Samen met je spirit beleef je dit ontzettend spannende avontuur. Het leuke hieraan is dat je de spirit waar je mee speelt steeds beter leert kennen en beheersen. Heb je genoeg gehad van je spirit? Dan zijn er nog 7 andere spirits om opnieuw mee te spelen. Deze verschillende spirits zijn allemaal erg anders en bieden een hoop variatie. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de extra scenarios en vijanden die je toe kunt voegen aan het spel. Dit basisspel komt echt met een hoop extra toevoegingen en de herspeelbaarheid is dan ook enorm.
Spirit Island is perfect voor spelers die houden van een grote uitdaging waar veel tactiek bij komt kijken. Tijdens het spelen van Spirit Island moet je echt goed nadenken over de keuzes die je maakt. Je kunt heel veel verschillende acties uitvoeren, maar vaak zijn sommige acties echt niet genoeg om je verder te helpen in het spel. Je moet echt je hoofd erbij houden en de juiste acties uitvoeren om de indringers te kunnen verslaan. Tijdens onze eerste potjes waren we behoorlijk gestresst. Het was voor ons wel een tegenvaller dat een potje Spirit Island niet echt voor ontspanning zorgt. Spirit Island is echt een hersenkraker.
Iedereen speelt een andere spirit met andere krachten en voordelen. Je bent niet altijd 100% op de hoogte van elkaars krachten, voordelen en kaarten. Wanneer je allemaal tegelijkertijd speelt kan je hierdoor ook juist kansen mislopen. Misschien speelt je medespeler namelijk een bepaalde kaart niet speelt omdat hij of zij niet genoeg energie heeft, maar had jij een kaart waarmee je een spirit extra energie kon geven. Het is dus echt belangrijk om goed te overleggen en samen de juiste keuzes te maken. Dat samenwerken en de hoge mate van interactie heb je zeker nodig in dit spel. Hierdoor voelde het bij ons soms alsof we allebei 2 spirits aan het spelen waren. Door goed te overleggen kom je namelijk verder. Deze hoge mate van interactie in een spel kunnen wij zeker waarderen. Je kunt elkaar echt verder helpen.
Als je op zoek bent naar een (behoorlijk) uitdagend coöperatief bordspel met een sterk verhaal, veel tactiek en interactie dan is Spirit Island perfect voor jou!


Spelen met 2 spelers
Spirit island is erg geschikt om te spelen met 2 spelers. Echter vinden wij wel dat je niet echt apart bezig bent met je eigen spirit. Je moet je acties echt op elkaar instemmen waardoor wij steeds eerst één spirit afhandelde en dan de andere. Dit kan leuk zijn omdat het natuurlijk ook coöperatief is, maar je maakt niet echt zelf keuzes voor je eigen spirit. De dynamiek is perfect met zijn 2en en je bent ook niet lang aan het wachten op elkaar. Je kan met 2 spirits ook iets beter overzicht houden en zien wat de ander aan het doen is. Met meerdere spelers kan dit lastiger worden en kan het voorkomen dat je iets over het hoofd ziet, maar dit maakt het ook wel een (nog) grotere uitdaging!
Plus- en minpunten
+ Prachtige art en componenten
+ Hoge herspeelbaarheid
+ Uitgebreid verhaal
+ Aanpasbare moeilijkheidsgraad
– Hoge complexiteit
– Lange speelduur
– Veel losse onderdelen
Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.