Review: Sock Monsters

In Sock Monsters probeer je als eerste 3 paar sokken te verzamelen door met je monster over het speelbord te bewegen!

15-25
minuten

€28
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Sock Monsters is een memory spel waarin je een monster speelt dat op zoek is naar sokparen.

Het speelbord in Sock Monsters bestaat uit een veld met allemaal gesloten tegels. Op sommige van deze tegels staat een afbeelding in jouw kleur. Je moet proberen unieke afbeeldingen in jouw kleur om te zien draaien met je pion. Als je dit doet mag je 2 sokken uit de zak grabbelen. Als je 2 dezelfde sokken pakt heb je geluk en mag je deze gelijk op je bord leggen zodat niemand anders deze kan afpakken. Als je geen paar hebt leg je ze in je voorraad, maar dan moet je uitkijken dat andere spelers die sokken niet afpakken met behulp van monsters!

Aan het begin van een beurt rol je een dobbelsteen. Afhankelijk van de kleur mag je dan een monster bewegen. Onder dit monster zit een dobbelsteen die steeds verspringt als je naar een ander vak beweegt. Als de dobbelsteen na bewegen een open oog toont mag je een aangrenzende tegel bekijken zonder het aan de tegenstander te laten zien. Als het een tegel is die je nodig hebt moet je hier natuurlijk zo snel mogelijk heen gaan!

Het spel is afgelopen als een speler 3 paren sokken van dezelfde kleur heeft. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat als je alle 3 de unieke tegels hebt gehad je ook gelijk het spel wint. Soms moet je wel gaan stelen van je tegenstander!

Beoordeling

Sock Monsters is een kleurrijk familiespel dat voornamelijk gericht is op kinderen. Meestal zijn kinderspellen voor volwassenen niet zo interessant, maar Sock Monsters bevat een leuke twist! Dit kinderspel is namelijk gewoon een legacyspel. Natuurlijk is het geen Pandemic of Clank! Legacy, maar het is wel erg leuk!

Sowieso waren wij bij Sock Monsters al getriggered door de leuke, vrolijke kleuren en het schattige artwork. We kunnen ons zeker voorstellen dat kinderen ook super enthousiast worden van de doos en het nog leukere speelmateriaal. Maar laten we eerlijk zijn, wij volwassenen vinden het ook belangrijk dat een spel er leuk uitziet! Dat is Sock Monsters in ieder geval gelukt.

Niet geheel onbelangrijk bij een kinderspel zijn de spelregels en de acties. Deze zijn allemaal erg simpel en duidelijk bij Sock Monsters. Er is niet heel veel mogelijk en dat houdt het spel voor jong en oud overzichtelijk. Kinderen kunnen het spel goed begrijpen, maar toch biedt Sock Monsters een leuke puzzel voor volwassenen. Sock Monsters neemt je op een leuke manier terug naar de tijd van memory. Je moet namelijk onthouden welke tegeltjes je omgedraaid hebt en wat er opstond. In de praktijk vonden wij dit nog erg lastig! Dit alles doe je door een monster met daaronder een dobbelsteen over het spelbord te bewegen. Het kind in ons kwam door deze actie zeker weer naar boven. Je rolt de dobbelsteen namelijk onder je monster en ziet als je klaar bent pas op welke zijde deze beland is. Wij vinden dit erg leuk gedaan! 

Het spel zelf is redelijk eenvoudig. Je doet eigenlijk iedere beurt hetzelfde totdat er een winnaar is. Dit is waar het legacy element om de hoek komt kijken! Zonder de extra elementen, zouden zowel kinderen als volwassenen snel uitgekeken zijn op het spel. Het legacy element, zorgt er echter voor dat Sock Monsters voor langere tijd leuk blijft. Je ontdekt namelijk steeds nieuw spelmateriaal en nieuwe regels die het basisspel veranderen. We gaan hier niet teveel van verklappen, want het is juist super leuk om dit zelf te ontdekken! Wel kunnen we alvast zeggen dat de doosjes die je open mag maken, leuke dingen bevatten zoals sokken met speciale krachten! Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het telkens weer een feestje om zo’n doosje open te maken.

Sock Monsters is wat ons betreft het beste spel van dit moment om aan te schaffen als je vaak met kinderen speelt. Dit spel zal zowel bij de kinderen als de volwassenen die meespelen, goed in de smaak vallen. Dat is niet iets wat snel voorkomt bij kinderspellen. Daarom zijn wij erg enthousiast over Sock Monsters! 

Plus- en minpunten

+ Tactisch
+ Leuk mechanisme dat de dobbelsteen verspringt als je beweegt
+ Extra herspeelbaarheid door geheime extra’s

– Voor volwassenen wat te kinderachtig

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Happy Meeple Games.