Review: Sherwood Bandits

Welkom in het bos van Sherwood! Samen met een bende bandieten lok je geldwagens van King John in de val om zo een goede indruk te maken op de beruchte Robin Hood!

Uitgever

Ludus Magnus Studios

+/- 30
minuten

€35
prijs

2-4
spelers

Sherwood1

Speluitleg

Welkom in het bos van Sherwood! Samen met een bende bandieten lok je de geldwagens van King John in de val om zo een goede indruk te maken op de beruchte Robin Hood. Maar kijk uit, er liggen nog andere bendes op de loer in het bos. Zij willen natuurlijk ook indruk maken op Robin. Weet jij de meest waardevolle buit te verzamelen? Waar wacht je nog op? Verzamel je bende want je kan de eerste wagens al aan horen komen!

Allereerst worden er aan het begin van elke beurt geldwagens gedekt neergelegd op de daarvoor aangegeven posities. Er zijn evenveel geldwagens als het aantal spelers. Elke geldwagen heeft op de gedekte kant een getallen staan. Dit is het bereik van de verdediging. Staat er 4-9? Dan kan de verdediging van de geldwagen tussen de 4 en 9 liggen. Je weet dus nog niet hoeveel verdedigingspunten de geldwagen echt zal hebben!

Spelbeurten zijn in Sherwood Bandits vervolgens opgedeeld in 3 fases.

Stakeout fase:

De dag begint en de bandieten maken zich klaar om de beste aanvalspositie te kiezen.

Positioneren: In deze fase positioneer je om de beurt een van je 4 bandieten op een aanvalspositie naar keuze. Nadat een speler een bandiet geplaatst heeft mag de volgende speler een bandiet plaatsen totdat deze op zijn.

Geldwagens onthullen: Als iedereen zijn bandieten geplaatst heeft worden de geldwagens omgedraaid. Nu kan je dus zien hoeveel verdedigingspunten de geldwagen echt heeft.

Ambush fase:

Het is tijd om aan te vallen! Iedere bandiet krijgt nu de mogelijkheid om zijn waarde te laten zien door met anderen samen te werken of door anderen juist dwars te zitten.

Aanvallen: De startspeler begint met het uitkiezen van een geldwagen die hij als eerst aan wilt vallen. Vervolgens begint de speler van de meest linker bandiet met dobbelen. Dit is de aanvalswaarde van die bandiet. Je legt de dobbelsteen bij je bandiet. Vervolgens doen spelers voor de andere bandieten van links naar rechts hetzelfde.

Aanvalsresultaat: Het doel is om met de 4 bandieten minimaal de verdedigingswaarde van de geldwagen aan aanvalspunten te behalen. Als alle dobbelstenen neergelegd zijn worden ze bij elkaar opgeteld van links naar rechts totdat de verdedigingswaarde bereikt of gepasseerd is. Alle overige dobbelstenen (en dus bandieten) zijn niet nodig voor de aanval en worden afgelegd. Het is dus veiliger om je bandieten meer links te zetten. Als je de verdedigingswaarde niet bereikt is de aanval mislukt en zal de geldwagen kunnen ontsnappen.

Buit: Helaas krijg je voor het veilig (links) neerzetten van je bandieten ook minder buit. Je krijgt voor elke bandiet die meedoet aan een aanval een overwinningspunt, maar de meest rechter bandiet krijgt 2 overwinningspunten! De geldwagen levert loot tokens op gelijk aan het aantal bandieten wat meedeed aan de aanval. De speler van de meest rechter bandiet mag als eerste kiezen uit deze loot tokens gevolgd door de spelers links van deze bandiet. Zo zie je dus dat het risicovol is om je bandiet meer naar rechts te zetten, maar dat dit wel het meest oplevert!

Sheriff fase:

De sheriff is boos en beveelt zijn troepen om de bandieten een halt toe te roepen. De bandieten worden opgepakt en naar de gevangenis van Nottingham gestuurd. Wie weet wat hun lot is? Misschien kunnen de sheriff’s troepen wel omgekocht worden?

Rumble: Alle overgebleven dobbelstenen worden op de ophaalbrug gelegd, zorg ervoor dat je de resultaten niet veranderd. Op de ophaalbrug vorm je een kolom van jouw kleur dobbelstenen.

Arrestaties en omkopingen: Als de som van je dobbelstenen groter is dan 10, wordt je bendeleider gearresteerd. Je mag deze de volgende ronde niet meer gebruiken. Gearresteerde bendeleiders worden in de gevangenis geplaatst. Als de som van je dobbelstenen minder is dan 5 krijg je een overwinningspunt of een loot token. Om ervoor te zorgen dat je niet gearresteerd wordt kan je 1 loot token inleveren om je laagste dobbelsteen weg te halen. Passeer je net de grens van 11? Dan kun je bijvoorbeeld een dobbelsteen met de waarde 2 weghalen om toch te ontsnappen aan de gevangenis.

Rijkdommen en opruimen: De spelers zijn de sheriff ontkomen (of niet) en zijn er met de buit vandoor! Onthoud goed wat voor buit je hebt gestolen. Er zijn 3 kleuren van armbanden, kettingen en ringen. Daarnaast zijn er ook nog munten. Deze kleuren- en juwelencombinaties zijn belangrijk voor de eindscore! Alle loot tokens worden in de kist gedeponeerd. Tijdens het deponeren van de loot tokens hoor je de volgende geldwagens alweer aankomen!

Naast deze fases heb je ook nog de mogelijkheid om hulp te vragen van de ‘merry men’. Dit zijn Robin Hood, Broeder Tuck, Vrouwe Marianne en Kleine Jan. Je kan 1 keer per beurt om hulp vragen met je bendeleider. Dit geeft je bepaalde voordelen die op de desbetreffende merry men kaarten staan. Zo kan je bijvoorbeeld met behulp van Vrouwe Marianne alvast 2 geldwagens bekijken tijdens het plaatsen van je bandieten.

De dag is voorbij als 4 rondes gespeeld zijn. Spelers krijgen aan het eind overwinningspunten voor verschillende combinaties van juwelen die ze in hun kist hebben. Zo krijg je voor 3 ringen van dezelfde kleur 6 overwinningspunten. Het is dus van belang dat je tijdens het spelen geprobeerd hebt om zoveel mogelijk combinaties te verkrijgen! Degene met de meeste punten heeft het meeste indruk gemaakt op Robin Hood en zal zich bij de merry men mogen voegen!

Beoordeling

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, de spelregels uitzoeken van Sherwood Bandits is niet leuk. Wij hebben langer gedaan over het uitzoeken van de spelregels dan over ons eerste potje. Daarnaast is het spelregelboekje tijdens onze eerste potjes niet van onze zijde geweken. De spelregels zijn onnodig lastig omschreven. Als je het eenmaal weet is Sherwood Bandits eigenlijk een simpel spelletje dat de meeste spelers waarschijnlijk snel kunnen oppakken. Wij begrijpen niet waarom de spelregels in het boekje zo lastig overkomen.

Gelukkig kunnen we inmiddels zeggen dat we de spelregels van Sherwood Bandits begrijpen. Gelukkig maar! We hadden jullie anders nooit kunnen vertellen dat het een erg leuk spelletje is. Sherwood Bandits lijkt bij de eerste oogopslag misschien een groter spel, maar wij zeggen bewust spelletje. Wat ons betreft is het een erg goede filler of een spelletje om even snel te spelen tijdens een drukke dag. Zorg er dan wel voor dat je de spelregels al begrijpt of dat je een medespeler hebt die het spel al kent.

Genoeg over de spelregels, Sherwood is namelijk echt een erg leuk en origineel spelletje! Het spel bevat herkenbare elementen zoals het push your luck mechanisme van Kwakzalvers en het gooien van dobbelstenen zoals in spelletjes als Clever. De combinaties van de verschillende elementen zorgen ervoor dat Sherwood Bandits vernieuwend voelt. Je speelt weer eens op een andere manier met dobbelstenen. Voor de fans van dobbelspelletjes is dit spel dus zeker de moeite waard!

De art vinden we erg leuk en mooi vormgegeven. De kaarten zijn mooi en de bandieten zijn van hoge kwaliteit hout. Het is leuk dat je je buit in een kistje kan doen en daardoor tot het einde niet kan zien welke buit je verzameld hebt. Helaas moet je deze kistjes wel steeds in elkaar zetten als je het op tafel legt. Dit zorgt ervoor dat ze redelijk gevoelig zijn voor beschadigingen. Er is ook nog een prachtige player mat om het spel nog mooier te maken dan het al is! Mocht je trouwens vaak met 5 spelen is er ook nog een uitbreiding die en 5e speler toevoegt!

Wij zullen Sherwood Bandits niet meerdere keren achter elkaar spelen. Dit spel zal echter wel vaak op tafel komen tijdens spelletjesavonden! Het is het perfecte spel voor het begin van de avond of voor later tussen de grotere spellen door. Ondanks dat de spelregels misschien wat lastig zijn denken we dat je Sherwood ook prima met de beginnende speler kan spelen. De dobbelstenen zijn natuurlijk een herkenbaar element voor fans van Qwixx en Clever. Wellicht kun je hiermee die ene vriend of vriendin die normaal niet zo’n zin heeft in een groter bordspel toch overtuigen. Al met al is het dus zeker een veelzijdig en origineel spel. Wij zijn blij met deze toevoeging aan onze spellenplank.

Sherwood3

Spelen met 2 spelers

Sherwood Bandits komt vooral tot zijn recht vanaf 3 spelers. Dit is voor ons een nadeel aangezien we voornamelijk met 2 spelers spelen. Je kunt het spel wel met 2 spelers spelen met gebruik van een ‘non playing character’. Verder veranderen de spelregels ook nog een klein beetje. Wij zijn er zelf niet zo’n fan van wanneer het spel vraagt om een NPC. Daarnaast is de verandering van de spelregels voor 2 spelers in dit spel geen verbetering. Door de aangepaste spelregels kan je niet zelf bepalen welke buit er in je schatkist komt. Hierdoor valt dit leuke stukje tactiek net weg. Natuurlijk zijn er manieren waardoor je dit zelf kan oplossen door bijvoorbeeld allebei 2 kleuren te spelen. Er is zeker genoeg ruimte en flexibiliteit in dit spel voor eigen input!

 Plus- en minpunten

+ Mooie componenten
+ Snel en tactisch spelletje
+ Leuk met meerdere spelers
+ Vernieuwend

Lastige spelregels
– Het spel komt pas echt tot zijn recht vanaf 3 spelers
– De schatkistjes passen heel niet in de doos

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.