Review: Sherlock 13

In Sherlock 13 kruip je in de huid van een detective. Je probeert de beruchte dief Arsene Lupin te ontmaskeren die zichzelf vermomd heeft als een van de karakters!

Uitgever

Arcane Wonders

+/- 15
minuten

€15
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

In Sherlock 13 kruip jij in de huid van een detective. Je probeert de beruchte dief Arsene Lupin te vinden. Hij heeft zich echter vermomd en jouw taak is om hem te ontmaskeren!

Het spel bestaat uit 13 karakterkaarten, dit zijn personages zoals Sherlock Holmes en Inspector Watson. Deze karakters hebben allemaal 2 tot 3 karaktereigenschappen. Niemand heeft een unieke eigenschap, karakters delen namelijk eigenschappen met 3 tot 5 andere karakters. De kaarten worden aan het begin van het spel geschud en eentje wordt er gedekt opzij gelegd. Deze kaart is de vermomming van Arsene Lupin en het is dus jouw taak om er achter te komen welke verdachte dit is! De rest van de kaarten wordt verdeeld over de spelers. De spelers kunnen nu op hun aanwijzingenblad de karaktereigenschappen van de verdachten in hun hand noteren. Dit zijn bijvoorbeeld eigenschappen als vrouwelijk en detective. Vervolgens gaan de spelers om de beurt vragen stellen. Je hebt de mogelijkheid om 1 van de 2 volgende vragen te stellen:

– Aan alle spelers: wie heeft er (in ieder geval) 1 van de eigenschap ….?

– Aan 1 speler: hoeveel kaarten van de eigenschap …. heb je?

Met deze aanwijzigen kun je er uiteindelijk achter komen als wie Arsene Lupin zich vermomd heeft en welke kaart er dus mist. Op je aanwijzingenblad houd je bij hoeveel van elke eigenschap er zijn en kan je verdachten elimineren. Uiteindelijk merk je dat de eigenschappen die bij de vermomde Lupin horen overblijven. 

In plaats van een vraag te stellen mag een speler ook bekend maken wie hij denkt dat Lupin in vermomming is. Deze speler bekijkt voor zichzelf de opzij gelegde kaart en als hij het goed heeft wint hij het spel. Als hij het echter fout heeft, verliest hij direct en gaan de andere spelers door totdat Lupin ontmaskerd is!

Beoordeling

 Sherlock 13 is een klein en erg snel spelletje. Dit spel is het klassieke voorbeeld van deductie. Wij hebben nog niet veel ervaring met deductiespellen en vonden het dus erg leuk om er zo kennis mee te maken. De regels staan in het spelregelboekje erg goed uitgelegd en je kan heel snel beginnen. Het aanwijzingenblad is erg duidelijk en je kan hierin heel goed bijhouden wie welke eigenschap heeft.

De artwork is erg bijpassend en de kaarten zijn van goede kwaliteit. Je krijgt ook een schermpje waardoor je tegenstanders niet kunnen zien wat jij op je aanwijzingenblad doet. De artwork en het schermpje dragen bij aan de sfeer van het spel. Het thema is goed doorgevoerd.

Het spelmechanisme is voor ons heel erg simpel, maar je moet wel goed nadenken en tactisch vragen stellen. Het is de kunst om sneller dan je tegenstanders te zijn. Je zal merken dat tegen het eind van het spel iedereen heel dicht in de buurt is van het raden. Soms is het dus misschien slimmer om een gokje te wagen, omdat een andere speler het al weet.

Voor de meer ervaren spelers onder ons is er ook een gevorderden variant. Hierin neem je de achterste kaart in je hand niet mee bij het beantwoorden van vragen. Na elke beurt rouleer je de kaarten in je hand en is de achterste kaart weer een andere. Hierdoor wordt het een heel stuk lastiger om bij te houden welke eigenschappen er in de hand van je tegenstanders zitten. Erg leuk voor de spelers onder ons die wat meer uitdaging zoeken.

Wij vinden dit spelletje erg leuk voor tussendoor en als opstapje naar zwaardere deductiespellen. Wij kunnen ons voorstellen dat het tussen de zwaardere spellen door een heel fijn spelletje is waarbij je een stuk minder na hoeft te denken. Het mist waarschijnlijk voor de meer ervaren spelers onder ons wel wat diepgang.

Spelen met 2 spelers

Wij vinden het erg leuk en uniek dat dit spel ook te spelen is met 2 spelers. De meeste deductiespellen missen de mogelijkheid om met 2 spelers te spelen. In de 2 speler variant leg je aan het begin 3 kaarten gedekt af waarvan de middelste Lupin is. Een vraag die je mag stellen verandert in: ‘hoeveel van een bepaalde eigenschap heb je?’. De andere vraag komt te vervallen en hier voor in de plaats mag je een kaart uit je hand ruilen met een van de buitenste 2 gedekte kaarten. Hierdoor komt jouw kaart open op tafel te liggen. Dit kan maximaal 2 keer. De dynamiek is erg leuk met zijn 2en maar je komt er redelijk snel achter wie Lupin is. Je kan de 2 speler variant en de gevorderden variant ook combineren, wat het spel een heel stuk moeilijker maakt. Wij denken echter wel dat dit spel beter tot zijn recht komt met meer spelers. Dit spel is perfect om te spelen tijdens een feestje of als filler tijdens een spellenavond.

 Plus- en minpunten

+ Makkelijk te leren spelregels
+ Passende en mooie artwork
+ Klassieke deductie
+ Handig aanwijzingenblad

Simpel
Speel je niet vaak achter elkaar

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.