Review: Shelfie Stacker

In Shelfie Stacker ga je je al veel te grote bordspelcollectie uitbreiden en de nieuwe spellen op je spellenplank zetten!

Uitgever

Arkus Games

30
minuten

€50
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Shelfie Stacker is een puzzelspel waarbij elementen van pattern building en hand management komen kijken. In Shelfie Stacker ga je nieuwe bordspellen op een zo goed mogelijke manier indelen op je spellenplank.

Je begint het spel met een aantal kaarten met bepaalde krachten en een nummer erop. Het nummer bepaalt de volgorde van het dobbelstenen kiezen. De kracht mag je vervolgens eenmalig gebruiken wanneer je wilt. De speler met het laagste cijfer mag als eerste kiezen uit 3 verschillende sets met 3 dobbelstenen. Deze dobbelstenen leg je vervolgens op je spelersbordje. Hier zijn natuurlijk regels aan verbonden. Zo moet je onderaan een kolom beginnen en mag je alleen maar oplopende cijfers van dezelfde kleur in die kolom plaatsen. Kan of wil je een dobbelsteen niet plaatsen, dan komt deze op je shelf of shame en krijg je daar aan het einde minpunten voor.

Met behulp van de kaarten die je aan het begin van een ronde speelt heb je genoeg invloed op de dobbelstenen die je neerlegt. Hierdoor kan je vaak een slechte set nog goed gebruiken. Aan het einde van het spel tel je alle punten die je scoort voor je stapels met spellen en doelen bij elkaar op en wint de speler met de meeste punten het spel!

Beoordeling

Shelfie Stacker is echt een eerbetoon aan de bordspelwereld. Het spel is zo herkenbaar omdat we zelf ook amper plek meer hebben voor nieuwe spellen. Wij moeten ook elke keer weer onze plank opnieuw inrichten. De spelregels zijn duidelijk en we hebben nog nooit zo hard gelachen tijdens het lezen van spelregels. Na 5 minuten konden we eigenlijk al gelijk beginnen met spelen. De spelregels waren namelijk niet alleen erg grappig om te leren, maar ook makkelijk. 

Door het leuke thema en de makkelijke en duidelijke spelregels speelt het spel heel lekker weg. Het is echt een puzzelspel dat qua niveau vergelijkbaar is met Sagrada. Wij merkten ook meteen een aantal gelijkenissen. Vooral het plaatsen van de dobbelstenen met een bepaald getal is iets wat je daarin terug ziet komen.  Voor ons zijn de inside jokes en het thema al reden genoeg om dit spel in onze collectie te houden. Daarnaast houden wij van puzzelspelen zoals Sagrada en Azul en vinden wij het niet erg om meer van dit soort spellen in onze collectie te hebben. Als je deze spellen al hebt en niet per se op zoek bent naar meer van hetzelfde, dan kunnen we ons voorstellen dat je twijfelt of je Shelfie Stacker wel moet toevoegen aan je collectie. Als je het ons vraagt, dan zeggen we ja. Alleen al vanwege het thema kan deze niet in je collectie ontbreken! 

 De kaarten in dit spel zijn wel echt een nodige toevoeging. Zonder deze kaarten heb je niet veel opties en zou het snel saai worden. Het is belangrijk om deze op een tactische manier in te zetten en daardoor geeft het net dat beetje extra’s wat het nodig heeft. Dit mechanisme maakt het spel ook nog verrassend uitdagend en verhoogd de herspeelbaarheid. 

Naast het basisspel is er ook een uitbreiding, namelijk Deluxe Deliveries. Deze uitbreiding past in de doos en voegt een aantal nieuwe mechanismes toe. Zo heb je een extra einde spel doel en een dobbelsteentegel waar de dobbelstenen op blijven liggen na een ronde. Voor deze dobbelstenen krijg je bonussen als je ze later pakt. De uitbreiding is verdeeld in modules dus je kan alles naar wens toevoegen.

Als je een beetje thuis bent in de bordspelwereld en veel spellen in je collectie hebt is dit thema hilarisch en herkenbaar. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om te spelen. Wij vinden dat dit spel in ieder geval niet op jouw spellenplank mag ontbreken!

Plus- en minpunten

+ Hilarische referenties
+ Duidelijk en simpel
+ Kaarten voegen een tactisch mechanisme toe

– Niet heel vernieuwend qua spelervaring

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Arkus Games.