Review: Sheepy Time

In Sheepy Time speel je een droomschaap en probeer je je persoon in slaap te houden en nachtmerries uit de weg te gaan.

Uitgever

Alderac Entertainment Group

35
minuten

€36
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

In Sheepy Time probeer jij als droomschaap mensen in slaap te houden. Elke keer als jij over het hek springt, blijven de mensen beter in slaap. Maar pas op! Zorg dat ze geen nachtmerries krijgen en daardoor wakker springen.

Het speelbord is een cirkel dat opgedeeld is in vakjes 1 tot en met 10. Aan het begin van het spel liggen bij vakje 5 en 10 bonusactie tegels. Als je hier op landt en er een token op hebt liggen mag je deze actie gebruiken. Een voorbeeld van een actie is dat je gelijk 3 tegels verder mag. Aan het begin van de ronde trekken beide spelers 2 kaarten. Je mag elke beurt steeds 1 kaart gebruiken en daarna je hand weer aanvullen. Acties die op deze kaarten staan zijn bijvoorbeeld beweeg 3 vakjes of leg een token op een bonusactie tegel. Het doel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Deze punten krijg je van bonusactie tegels of over het hek springen. Als je over het hek springt krijg je gelijk 5 punten en mag je beslissen om te stoppen. Naast actiekaarten zitten er ook nachtmerriekaarten in de trekstapel. Als je deze kaart raapt voer je direct de actie met de nachtmerrie uit. Als je op een veld staat waar de nachtmerrie ook staat moet je je schaap plat leggen. Je bent dan nog niet gelijk af, maar als dat nog een keer gebeurt wel, je stopt dan gelijk. Als de nachtmerrie over het hek springt zijn alle spelers die nog bezig zijn gelijk af. 

Aan het einde van de ronde kijk je of je met je scoremarker het kussen hebt ingehaald. Je kussen begint aan het begin van het spel op 40 en je scoremarker begint elke ronde steeds weer op 0. Aan het eind van elke ronde mag je afhankelijk van je score je kussen een aantal velden naar beneden zetten. Hierdoor wordt het in de toekomst makkelijker om het kussen in te halen. Als niemand het kussen heeft ingehaald schud je alle kaarten weer door elkaar en mogen beide spelers een bonusactie tegel toevoegen aan het speelbord, dit geeft je steeds meer opties naarmate het spel verder gaat.

Het spel is afgelopen als een speler aan het einde van een ronde zijn kussen ingehaald heeft. Degene die zijn kussen dan het verste heeft ingehaald wint het spel.

Beoordeling

Wij denken dat we in een eerste spelletje nog nooit zo hard gelachen hebben. In eerste oogopslag lijkt dit spel heel kinderachtig, maar dat is zeker niet zo. Alhoewel het niet een heel serieus spel is, is het zeker volwassen genoeg. Het spel bevat een heel groot push your luck element, wat voor hele grappige situaties zorgt. Zo kwamen we een aantal keer beide net niet aan het hek omdat we gelijk enorm veel nachtmerriekaarten trokken. Het push your luck element kan net zoals in spellen als Kwakzalvers van Kakelenburg voor hele grappige momenten, maar zeker ook frustratie zorgen.

In Sheepy Time is het vooral belangrijk om je risico te spreiden. Aan het begin van het spel is het niet slim om risico te nemen omdat je eigenlijk alleen je kussen naar beneden wilt halen. Later in het spel kan het wel slim zijn om een risico te nemen omdat het dan zomaar zou kunnen dat je je kussen net inhaalt. Je moet ook goed in de gaten houden welke bonustegels je kan gebruiken, dit kan je zomaar de winst opleveren. Naast dat je in Sheepy Time dus gewoon moet hopen op geluk, kun je ook zeker wel tactisch spelen. 

Wij vinden het thema en de artwork van Sheepy Time erg leuk. We kunnen ons echter ook voorstellen dat het voor sommige mensen te kinderlijk is. Het moet je zeker aanspreken. Voor mensen die houden van het push your luck element is het zeker aan te raden om Sheepy Time een keer te spelen. Wij vinden het een grappig, nieuw spelletje in het genre. 

Naast het feit dat Sheepy Time een erg leuk en vermakelijk spelletje is, kwamen we ook wat minpunten tegen. Het lettertype op de bonustegels is moeilijk te lezen. De tegels liggen rond het bord waardoor ze voor sommige spelers ook nog eens ondersteboven liggen. Dit vertraagt het spel en zorgt ervoor dat je telkens de tegels moet draaien of moet opstaan om te kijken wat er staat. Er zitten veel verschillende bonustegels in het spel, dit draagt wel bij aan de herspeelbaarheid. Toch is de herspeelbaarheid van Sheepy Time niet erg hoog. Het spel is in de basis altijd hetzelfde. Dit neemt niet weg dat Sheepy Time niet kan zorgen voor een gezellige avond met vrienden. Integendeel zelfs! Sheepy Time is een perfect spel om op tafel te leggen tijdens je volgende spelletjesavond. Dit simpele, maar grappige spel zorgt gegarandeerd voor een hoop plezier!

Spelen met 2 spelers

Je kan Sheepy Time met 1 tot 4 spelers spelen. Wij vonden het heel grappig om met zijn 2en te spelen, maar denken dat het nog leuker is om met meer te spelen. Omdat je in een beurt steeds maar 1 actie neemt, gaat het spel heel snel. Hierdoor is het tempo hoog genoeg om goed door te kunnen spelen met een hoger spelersaantal. Soms duren beurten in spellen zolang, waardoor je met meerdere spelers alleen maar aan het wachten bent. Dat is bij Sheepy Time zeker niet zo.

Plus- en minpunten

+ Heel grappig
+ Leuk artwork
+ Uniek thema

– Lettertype op de tegels is moeilijk te lezen
– Niet heel veel herspeelbaarheid