Review: Scythe

In Scythe strijden 5 verschillende facties om de controle over een door oorlog verscheurd dieselpunk Europa.

90-115
minuten

€70
prijs

1-5
spelers

Speloverzicht

Scythe is een economisch area influence spel waarin je als 1 van de 5 facties gaat strijden om de controle over Europa.

In Scythe speelt elke speler een andere factie. Elke factie heeft bepaalde krachten en zwaktes. Zo focust de ene factie meer op productie en de andere meer op vechten. Elke speler begint ook met zijn character en 2 workers bij zijn home base.

Elke beurt mag je 1 van de 4 acties gebruiken die op je spelersbord staan. Hierbij mag je de bovenste en/of de onderste acties gebruiken mits je ze kan betalen. Sommige acties laten je over het bord bewegen met je units. Afhankelijk van de actie mag je de worker, character of mech een aantal velden verzetten. Als je op een veld van een tegenstander komt jaag je de workers weg of ga je vechten met de mechs. De winnaar verdient de controle over dat veld en eventuele grondstoffen.

Met workers kan je grondstoffen of nieuwe workers produceren. Als je bijvoorbeeld 2 workers op een voedselveld hebt mag je daar 2 voedsel produceren. De onderste acties moet je betalen met grondstoffen op velden waar jij de controle over hebt. Dit zijn meestal sterke acties zoals het inzetten van een nieuwe mech of het upgraden van acties.

Het spel is direct afgelopen als je 6 sterren op de verschillende doelen hebt gelegd. Er zijn een hoop doelen, zoals bijvoorbeeld 4 mechs ingezet hebben of een gevecht hebben gewonnen. Als je dus 6 van deze doelen hebt bereikt stopt het spel en telt iedereen al zijn geld bij elkaar op. Je krijgt ook nog geld voor je sterren, bezette gebieden en overgebleven grondstoffen. De speler met de meeste punten wint dan het spel!

Beoordeling

Scythe is een van de spellen die het langst op onze wishlist heeft gestaan. De meningen over Scythe als 2 speler spel zijn erg verdeelt, maar gelukkig zijn er ook heel veel mensen die positief zijn! We waren dan ook erg benieuwd naar onze ervaring met Scythe als 2 speler spel. Inmiddels hebben we dat ontdekt.  Vandaag delen we onze 2 speler review met jullie!

Onze verwachtingen van Scythe waren hoog, net zoals ons enthousiasme! Toen de postbezorger aankwam met Scythe, hebben we het spel meteen uitgepakt en zijn we meteen aan tafel gaan zitten om de spelregels te leren. Sterker nog, we hadden al een uitleg video gekeken voordat we bezorger aan de deur stond! Met deze instelling kan een spel natuurlijk makkelijk tegenvallen, maar gelukkig was dat by Scythe niet het geval!

Scythe heeft een complexity rating van 3.43. Voor een spel van deze zwaarte vonden wij Scythe erg goed te leren. Vooral als iemand de spelregels al kent, kun je zo gaan spelen. De spelregels geven daarnaast zelf aan dat je Scythe tijdens het 1e potje niet 100% hoeft te snappen. Dit komt vanzelf! Op de player aids staan suggesties voor de eerste 5 beurten en dit is erg handig voor je 1e potje. Wij hadden het spel tijdens ons 1e potje, halverwege eigenlijk al goed onder de knie! Wij vonden Scythe verassend soepel spelen tijdens het 1e potje voor een spel van deze zwaarte. Natuurlijk wordt dat ook alleen maar beter naarmate je het spel vaker speelt.

Scythe is een ontzettend strategisch spel. Maar vergis je niet, dankzij de verschillende facties en de verschillende player boards, kun je niet vasthouden aan één strategie. Je zult ieder potje moeten uitvogelen hoe je kunt winnen. Genoeg uitdaging en variatie dus. Wij kunnen ons niet voorstellen dat Scythe snel gaat vervelen. Na een handvol potjes hebben wij namelijk nog steeds het gevoel dat we niet alles ontdekt hebben. Dit stimuleert ons zeker om het spel telkens weer snel op tafel te leggen.

Wij hebben Scythe alleen maar met 2 spelers gespeeld en zijn hier erg tevreden over. De dynamiek zal ongetwijfeld anders zijn, je bent wat flexibeler en hebt meer ruimte en er is over het algemeen minder confrontatie. Dit hoeft echter niet. Je kunt een potje Scythe met 2 spelers zo passief of agressief spelen als je zelf wilt. Wij vinden het prima om niet teveel combat aan te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om dit juist wel te doen. 

Voor ons is Scythe een erg vermakelijk, uitdagend en strategisch 2 speler spel. Natuurlijk zouden wij het ook leuk vinden om ‘de volledige ervaring’ mee te maken van een 4 of 5 speler spel, maar wat ons betreft hoef je Scythe zeker niet te laten liggen als je alleen maar met 2 spelers speelt!

Plus- en minpunten

+ Veel variatie en uitdaging
+ Speelt soepel
+ Erg leuk met 2 spelers

– Lange setup

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Stonemaier Games.