Uitgever
Rebel Studio
45
minuten
€30
prijs
2-4
spelers

Speloverzicht
San Francisco is een tile-placement spel waarin je als urban planner aan de slag gaat om het beste ontwerp te maken van het kabelbaannetwerk in San Francisco.
In een beurt kan je een keuze maken tussen 2 acties. Je kan namelijk een projectkaart trekken en deze in een van de 3 projectkolommen leggen. De andere actie is het afmaken van projecten. Dit betekent dat je 1 hele kolom aan projectkaarten pakt en deze op je bord plaatst. Je hoeft niet alle projecten te plaatsen, dus als er een paar tussen zitten die je niet wilt is dat niet erg. Projectkaarten leg je op je spelersbord in het linkst mogelijke vakje van dezelfde kleur. Na het afronden van deze actie pak je een contract token. Je mag dan alleen nog maar kolommen pakken waarin meer kaarten liggen dan het aantal contract tokens wat je hebt. Dit voorkomt dat spelers steeds maar 1 kaart trekken en op een gegeven moment voor de eerste actie moeten gaan. Als iedereen in ieder geval 1 contract token heeft, legt iedereen er 1 af totdat er iemand geen contract tokens meer heeft.
Kaarten hebben verschillende manieren waarop ze punten scoren. Zo kan je bijvoorbeeld een wolkenkrabber bouwen op een funderingskaart als je deze kaart omringt hebt door andere kaarten die minstens 7 punten waard zijn. Je moet ook letten op het kabelbaan systeem. Dit begint onderaan je spelersbord en kan je uitbreiden met aangrenzende kaarten waar een kabelbaan op staat.
Het spel is afgelopen als alle funderingstokens op zijn (deze leg je op funderingskaarten zodra ze in het spel komen) of als iemand zijn spelersbord helemaal vol heeft. Je gaat dan advantage tokens uitdelen. De speler met de meeste punten in een district (rij) krijgt 2 punten. De spelers daarna krijgen minder, geen of zelfs minpunten. Ook krijg je punten als je het grootste kabelbaannetwerk hebt en een punt voor elke wolkenkrabber. De speler met de meeste advantage tokens wint het spel!


Beoordeling
San Francisco is een spel dat een snelle, ontspannen gameplay biedt. De mechanismen zoals drafting, ’tile placement’ en set collection komen mooi samen in een simpel, maar leuk spel. San Francisco komt met een interessante puzzel die dankzij de korte speelduur de aandacht en interesse van alle spelers kan vasthouden.
Als je Coleretto gespeeld hebt, dan zal San Francisco herkenbaar aanvoelen. Het spel heeft namelijk zeker wat weg van Coleretto, maar dan uitgebreider en groter. San Francisco is namelijk geen klein kaartspel, maar komt zelfs met 3D gebouwen. Het ziet er leuk uit, maar voor ons was het niet nodig geweest. De 3D gebouwen zorgen ervoor dat het spel in een grote doos komt, maar voor ons had San Francisco ook een klein spelletje mogen zijn dat minder plek inneemt.
We kunnen echter niet ontkennen dat dankzij deze keuzes, het spel er mooi uitziet op tafel. Het is zeker geen straf om San Francisco te spelen. De componenten vragen je aandacht, maar de gameplay zeker ook. Het spel zit bomvol simpele, maar erg waardevolle keuzes.
Het is zeker een leuk puzzelspel dat wij vaker willen spelen, maar misschien niet met 2 spelers. Met 2 spelers voelt het spel een beetje awkward. De contract kaarten werken bijvoorbeeld een beetje raar met 2 spelers. Je bent eigenlijk constant je contract aan het wegleggen en terugpakken. De sweet spot van San Francisco zit hem zeker niet in een 2 speler spel, maar biedt meer potentie in een spel met meer spelers!

Plus- en minpunten
+ Leuke en interessante puzzels
+ Mooie componenten
– Minder met 2 spelers