Uitgever
Floodgate Games
30
minuten
€40
prijs
1-4
spelers

Speluitleg
De Sagrada Familia is een kathedraal in Barcelona waarvan de eerste steen in 1882 werd gelegd. Sindsdien wordt er voortdurend aan de kathedraal gebouwd en is deze nogsteeds niet af. In het spel Sagrada heb je als artiest de taak gekregen om het mooiste glasraam voor in de Sagrada Familia te maken. Je glasraam maak je met de dobbelstenen, die elk een bepaalde kleur en tint hebben. Smeedt jij het mooiste glasraam en help je daarbij de Sagrada Familia eindelijk af te maken?
Het doel van het spel is om aan de hand van je spelersbord en de verschillende doelkaarten zoveel mogelijk punten te scoren. Er zijn een aantal regels verbonden aan het plaatsen van dobbelstenen in je glasraam. Je mag namelijk niet dezelfde kleur of hetzelfde getal aan elkaar laten grenzen. Hierdoor wordt het dus steeds lastiger om dobbelstenen op de juiste manier te plaatsen.
Het spel begint met een klein beetje opzetwerk. Het eerste wat je doet is het bepalen van de patroonkaarten. Er zijn 4 verschillende moeilijkheidsgraden. Je krijgt 2 patroonkaarten waarvan je er 1 mag kiezen. Vervolgens krijgt iedere speler betaalstenen op basis van de moeilijkheidsgraad van de gebruikte patroonkaart. Hierna krijg je nog een persoonlijke doelkaart met hierop een bepaalde kleur, deze kleur is aan het einde van het spel extra punten waard. Als laatste leg je 3 gedeelde doelkaarten en 3 gereedschapskaarten open op tafel.
Naast dat je dobbelstenen van dezelfde kleur en waarde niet naast elkaar mag plaatsen zijn er gedeelde doelkaarten waar je rekening mee moet houden om punten te scoren. Een doel kan bijvoorbeeld zijn dat je in 1 rij allemaal verschillende kleuren moet hebben liggen. Dit klinkt makkelijk, maar in combinatie met nog 2 doelkaarten en de plaatsingsregels is dit toch behoorlijk lastig.
Na het opzetten van het spel bepaal je een startspeler. De startspeler mag vervolgens dobbelstenen gelijk aan 2 keer het aantal spelers plus 1 uit de zak pakken. Bij 2 spelers zijn dit dus 5 dobbelstenen. Deze dobbelstenen gooi je vervolgens in het midden, waarna de startspeler de eerste dobbelsteen mag pakken en in zijn glasraam mag leggen. De eerste dobbelsteen van het spel mag je alleen aan de zijkanten of hoeken leggen, je kan uiteraard niet in het midden beginnen met een glasraam. Vervolgens pak je steeds om de beurt een dobbelsteen totdat iedereen 2 beurten heeft gehad. Als het goed is blijft er dan 1 dobbelsteen over, of als iemand geen dobbelsteen kon pakken meerdere. Deze overgebleven dobbelsteen leg je op het rondespoor om daarmee de rondes bij te houden. In de volgende ronde wissel je van startspeler en voer je steeds dezelfde acties uit. Dit blijft doorgaan tot en met ronde 10, waarna je indien mogelijk heel je glasraam vol hebt.
Mocht je een keer geen dobbelsteen kunnen plaatsen heb je de mogelijkheid om gereedschap te gebruiken. Hier betaal je voor met betaalstenen. De eerste keer dat een gereedschap gebruikt wordt kost het 1 steen, maar elke keer daarna 2. Een gereedschap kan bijvoorbeeld zijn dat je een gepakte dobbelsteen opnieuw mag dobbelen, of dat je 2 dobbelstenen in je raam mag verplaatsen. Door dit gereedschap slim te gebruiken kan het zijn dat je aan het eind toch net een dobbelsteen kan leggen die je eigenlijk niet had kunnen leggen!
Na het spelen van de 10 rondes en het vullen van je glasraam tel je alle punten bij elkaar op. Voor je persoonlijke doelkaart krijg je punten voor de opgetelde waarde van alle dobbesltenen in die kleur. Voor de gedeelde doelkaarten krijg je steeds punten voor elke set die aan die voorwaarde voldoet. Je krijgt bijvoorbeeld punten per rij met verschillende dobbelstenen (mits je die gedeelde doelkaart hebt). De punten die je krijgt zijn verschillend voor elke doelkaart. Mocht je nog betaalstenen over hebben krijg je hier 1 punt per betaalsteen voor en als je een leeg vak hebt krijg je hier een minpunt voor. Degene met de meeste overwinningspunten wint het spel en mag zijn glasraam gaan plaatsen in de Sagrada Familia.


Beoordeling
Wat zijn wij verrast door Sagrada! We waren heel lang terughoudend met het aanschaffen van dit spel omdat de beoordelingen die we gelezen hadden heel verschillend waren. Sommigen vonden het minder en sommigen vonden het super. Deze twijfel bleek een grote fout. Na het uitzoeken van de (makkelijke) spelregels hebben we gelijk meerdere potjes gespeeld omdat we het zo leuk vonden.
Om te beginnen ziet het spel er prachtig uit. De dobbelstenen zijn half doorzichtig en passen mooi in je kerk. Het lijkt echt een beetje op een glas in lood raam op het einde. Het enige minpuntje aan de dobbelstenen is dat ze ronde hoeken hebben waardoor ze makkelijk rollen als je ze per ongeluk aanstoot. Dit gebeurt bij ons regelmatig en dan weten we niet meer goed welke waarde het was. Omdat wij ons altijd graag aan de regels houden is dit erg vervelend.
Dit spel bleek voor ons een perfecte lengte en mechaniek te hebben. We vinden het fijn dat je snel weer aan de beurt bent en eigenlijk nooit een saai moment hebt. Je merkt dat het spel aan het begin relatief simpel is en iedereen makkelijk dobbelstenen weg kan leggen, maar richting het einde begint het echte denkwerk. Je moet echt goed nadenken waar je welke dobbelsteen weg legt. Het kan zomaar zijn dat door een verkeerde plaatsing, je plan later in de soep loopt. Het nadeel hiervan is dat je aan het eind heel veel geluk nodig hebt met de dobbelstenen. Als je bijvoorbeeld nog een rode nodig hebt en er wordt geen rode uit de zak gepakt heb je gewoon pech. Dat beetje geluk vinden wij ook wel leuk aan het spel, en het is ook de kunst om daar op te anticiperen.
Sagrada is echt een spel wat we meerdere keren op een avond kunnen spelen. Dit komt doordat er een hoge herspeelbaarheid in zit door alle verschillende combinaties aan doel-, gereedschaps- en patroonkaarten. Je moet elk spel weer ergens anders rekening mee houden. Door deze herspeelbaarheid hebben we ook nog geen behoefte gehad aan een uitbreiding (alhoewel deze er waarschijnlijk toch wel gaat komen). Het spel is heel makkelijk te introduceren aan nieuwe spelers. Zo hebben we het al meegenomen naar huis en daar viel het ook erg in de smaak.
Als je net als wij houdt van een abstract puzzel spel met een prachtig thema dan is dit spel echt wat voor jou. Je kan dit spel echt op elk moment uit de kast trekken en zelfs meerdere malen achter elkaar spelen. Hier behoort Sagrada inmiddels tot het lijstje van onze favoriete spellen!


Spelen met 2 spelers
Sagrada speelt perfect met 2 spelers. Bij een spel met meer spelers is je aanbod aan dobbelstenen wel iets groter, waardoor de kans natuurlijk ook groter is dat je de goede dobbelsteen tegenkomt. Met 2 personen ben je net iets sneller aan de beurt waardoor er iets meer tempo in zit, zeker tegen het einde aan (als iedereen meer aan het nadenken is), maar met meerdere personen zat er echter ook genoeg tempo in en bleef het leuk. Dit spel verandert niet veel als je met meer of minder spelers speelt.
Plus- en minpunten
+ Hoog tempo
+ Mooie componenten
+ Simpel maar uitdagend
+ Leuk met elk spelersaantal
– Dobbelstenen stoten makkelijk om
– Het echte nadenkwerk begint vaak pas aan het einde
– Relatief hoge geluksfactor