Review: Ruthless

Yarrrr! In Ruthless probeer jij de beste piraten te werven om zo het meest gevreesde piratenschip te vullen!

Uitgever

AlleyCatGames

+/- 40
minuten

€20
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

Ruthless is een kaartspel in het thema van meedogenloze piraten, ontworpen door Roland Macdonald. In Ruthless probeer je de sterkste bemanning samen te stellen. Werf de sterkste piraten, graaf schatten op en vecht met je tegenstanders! 

Je begint de strijd met minimale middelen. Je hebt slechts een paar gouden munten en wat onervaren powder monkeys. Verlies je doel niet uit het oog: jij wil de meest beruchte piraat worden! 

Ruthless is voornamelijk een deckbuider. Wanneer je aan de beurt bent speel je een of meerdere kaarten uit je hand. Daarna kun je nieuwe kaarten kopen om vervolgens weer in je deck te stoppen. Je deck bestaat in Ruthless uit piraten en schatten. Piraten zorgen ervoor dat je je tegenstanders kunt aanvallen, nieuwe piraten kunt kopen en bijvoorbeeld schatten kunt opvragen. Schatten kun je meteen inzetten zodat je de bonus meteen krijgt, maar je kunt de schat ook in je deck stoppen zodat je er later meer voordeel uit kunt halen. Timing is in Ruthless echt belangrijk. 

De kaarten die je speelt leg je voor je neer. Aan het einde van de ronde vormt iedere speler poker combinaties met zijn of haar kaarten. De speler met de meeste punten wint de ronde. Een potje Ruthless bestaat uit 5 of 6 rondes (afhankelijk van het aantal spelers). 

Je wint het spel uiteindelijk door de meeste overwinningspunten te behalen. Je kunt gedurende het spel op veel verschillende manieren punten verdienen. Zo kun je aan het einde van iedere ronde punten verdienen door de sterkste pokercombinaties te hebben, door bepaalde piraten in je bemanning te hebben en door andere doelen te behalen. 

Beoordeling 

Ruthless is een spel wat zich onderscheid van andere spellen in dezelfde categorie. Het belangrijkste spelmechanisme van Ruthless is deckbuilding. Ruthless doet dit echter wel op een andere manier. Deze deckbuilder speelt anders dan andere deckbuilders. Bij Ruthless speel je namelijk als je aan de beurt bent slechts 1 kaart of 1 set dezelfde kaarten. Nadat je dit gedaan hebt is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat net zolang door totdat alle kaarten op zijn. Hierdoor kun je niet in 1 keer door je deck heengaan. Dit is een interessante manier van spelen en zorgt ervoor dat je niet lang op elkaar aan het wachten bent. Het kan bij andere deckbuilders namelijk wel eens zijn dat je minutenlang bezig bent met je hele deck uitspelen voordat je beurt af is. Je hebt wel even tijd nodig om hieraan te wennen als je al meerdere deckbuilders gespeeld hebt, maar als je het eenmaal doorhebt is het een erg leuke ervaring! 

Daarnaast vinden wij het een pluspunt dat je tijdens het spel interactie met elkaar hebt. Je kunt bijvoorbeeld een tegenstander aanvallen of een gevecht starten in de taveerne waardoor je een piraat uit de trekstapel kunt verwijderen. Je kunt elkaar dus op sommige punten dwarszitten waardoor je iets meer invloed uit kunt oefenen op je eigen resultaat. 

In het begin komt het spel misschien wat langzaam opgang omdat je slechts een paar kaarten in je deck hebt. Iedere ronde komen daar een paar nieuwe kaarten bij. Je moet goed nadenken over je keuzes omdat je slechts een paar acties uit mag voeren per ronde. Als je de juiste keuzes maakt kun je in de latere rondes heel veel goede kaarten in je deck hebben waarmee je leuke en sterke combinaties kunt maken. Dit is erg bevredigend!

Ten slotte vinden wij het erg leuk dat Ruthless een sprongetje maakt naar poker. Dit maakt het spel herkenbaar en zeer toegankelijk voor spelers die nieuw zijn in de spellenwereld!

Spelen met 2 spelers

Ruthless speelt erg goed met 2 spelers. Het spel bestaat bij 2 spelers uit 6 rondes waardoor je genoeg tijd hebt om de sterkste bemanning samen te stellen. Je hoeft niet te lang op elkaar te wachten en zoals we hierboven ook al beschreven zit er redelijk wat interactie in het spel. Dit zorgt ervoor dat het spel leuk speelt met 2 spelers. Er zijn verder geen speciale regels voor een 2 speler spel.

 Plus- en minpunten

+ Leuk thema en artwork
+ Anders dan andere deckbuilders

+ Interactie met tegenstanders
+ Hoge herspeelbaarheid
+ Fijne player aid

De manier van spelen is even wennen
 Kwaliteit van de kaarten 

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.