Review: Root

Root is een oorlogsspel waarin je met jouw gekozen dierenvolk de controle over de wildernis probeert te krijgen.

Uitgever

Leder Games

75
minuten

€60
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Root is een asymmetrisch oorlogsspel waarin je probeert zoveel mogelijk invloed op gebieden te krijgen. Elke speler kiest een dierenvolk dat elk een hele eigen manier van spelen heeft. 

Root is asymmetrisch, wat betekent dat elke speler een ander dierenvolk speelt en dus andere vaardigheden heeft. De opzet van het spel is daardoor ook verschillend voor elke speler. In het basisspel zitten 4 verschillende dierenvolken die je kan spelen, dit zijn Marquise de Cat, Eyrie Dynasties, The Woodland Alliance en de Vagabond. Elk van deze dierenvolken bevat weer andere mechanismen. Zo bouw je bij de Cats een engine en bij de Eyrie een deck. De Alliance probeert relaties met andere dierenvolken op te bouwen en de Vagabond heeft een eigen geheim verhaal.

De oorlog die je voert speelt zich af op het speelbord. Op dit speelbord staat een bos afgebeeld met daarop verschillende open plekken. Met bepaalde dierenvolken probeer je je invloed uit te breiden door op zoveel mogelijk van deze open plekken een meerderheid te halen. Je kan tijdens jouw beurt onder andere troepen verzetten en/of opbouwen. Als je een andere speler aanvalt moet je de dobbelstenen rollen en kan je eventueel nieuwe gebieden veroveren.

Doordat je allemaal een ander dierenvolk speelt, win je ook op andere manieren. De meeste volken scoren punten als ze bijvoorbeeld een open veld veroveren. Als je een bepaald aantal punten hebt gehaald win je het spel!

Beoordeling

Root is een enorm uitgebreid spel wat redelijk complex in elkaar zit. Als je de basis van het spel eenmaal snapt kan je vrij snel beginnen aan het leren van je gekozen dierenvolk. De spelregels zijn hierbij vrij duidelijk uitgelegd, maar wij vonden het toch duidelijker om een filmpje te kijken. Doordat elk spelersbordje ook een player aid is waarop precies staat wat je moet doen hoef je niet steeds de spelregels op te zoeken. 

Qua gameplay zit Root echt goed in elkaar. Zeker als je van asymmetrische spellen houdt is dit een must-have. Root is wel een spel wat je moet leren spelen. Je moet niet verwachten dat je het spel al door hebt na een paar keer spelen. Wij moesten het minimaal 3 keer spelen voordat we door begonnen te krijgen hoe we op elkaar in konden spelen en wat elkaars sterke en zwakke punten waren. Je bent daardoor steeds met elkaar bezig en dat houdt het spel ook interessant als het niet jouw beurt is.

De eerste paar spelletjes vonden wij het vechtsysteem met de dobbelstenen een beetje oneerlijk. Het kan namelijk zo zijn dat je met een meerderheid aanvalt maar alsnog heel veel verliest. Een bepaald dobbel resultaat kan in het begin best veel invloed hebben op het verloop van het spel. Naarmate je het spel beter door krijgt leer je wanneer je bepaalde risico’s kan nemen en wat de beste momenten zijn om aan te vallen. Omdat het om dobbelstenen gaat blijft er natuurlijk wel een beetje geluk in het spel.

Wij hebben nog niet de kans gekregen om Root met meer dan 2 mensen te spelen. Voor 2 spelers wordt eigenlijk altijd geadviseerd om met Marquise de Cat en Eyrie Dynasties te spelen. Deze 2 dierenvolken hebben samen een leuke dynamiek en spelen goed in op elkaar. Wij zijn echter razend benieuwd om met de andere dierenvolken te spelen. Omdat we nog niet met deze 2 volken hebben gespeeld kunnen we daar natuurlijk ook niks over zeggen. Het is jammer dat de andere volken niet echt fijn spelen met 2 spelers. 

Omdat Root een asymmetrisch spel is, kan er misschien een klein verschil zitten tussen hoe goed de dierenvolken zijn. Daarom vinden wij het altijd leuk om na een spel van volk te ruilen en nog een keer te spelen. Als je dan je punten bij elkaar optelt kom je op een eerlijk resultaat. En laten we eerlijk zijn, wij vinden Root zo leuk dat het zeker geen straf is om het nog een keer te spelen.

Naast het bassispel zijn er ook nog een hoop uitbreidingen te krijgen voor Root. Deze voegen onder andere nieuwe dierenvolken toe en zorgen voor een eindeloze herspeelbaarheid. Wij zijn nog wel even zoet met het basisspel, maar stiekem ook wel heel benieuwd naar de uitbreidingen.

Plus- en minpunten

+ Leuke asymmetrie
+ Schattige artwork
+ Hoge herspeelbaarheid

– Duurt even voordat je het doorhebt
– Met 2 spelers kan je maar 2 dierenvolken goed spelen

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Leder Games.