Review: Rome in a Day

Verover Rome in een dag in dit simpele strategische spelletje - Rome in a Day combineert het 'I cut you choose' mechanisme met tegels leggen!

Uitgever

Alley Cat Games

10-20
minuten

€25
prijs

2-5
spelers

Speloverzicht

Rome in a Day is een simpel strategiespel waarin je landen gaat claimen en in gaat delen om zoveel mogelijk winst te maken.

Je begint het spel met een stapel gesloten landtegels en een kaart waarop staat welk gebouw je elke ronde neer moet zetten. Het spel bestaat uit 4 rondes waarin je de 4 bovenste tegels van je stapel pakt en op de eerste 2 de gebouwen van de kaart zet. Nu mag je de tegels in 2 groepen gaan verdelen. Je tegenstander mag namelijk een van de groepen tegels pakken. Kijk dus goed naar wat jij nodig hebt en maak het voor de tegenstander aantrekkelijk om de andere groep tegels te pakken. Op de kleinste groep tegels leg je nog een kristal. Na het maken van de groepen laat je de tegels zien en mag je tegenstander 1 groep kiezen. Ook jij mag 1 groep van de tegenstander kiezen. Vervolgens leg je de gekozen tegels aan bij je land. 

Aan het einde van het spel krijg je punten voor alle gebouwen en aangrenzende gebieden van hetzelfde type. Een rood gebouw moet dus op of naast een rode groep tegels liggen. Je krijgt dan een punt voor elke tegel in die groep. Daarnaast krijg je ook nog punten voor de kristallen die je hebt. De speler die na de 4e ronde de meeste punten heeft wint het spel!

Beoordeling

Rome in a Day is een ontzettend vloeiend en vermakelijk spelletje dat het ‘I cut you choose’ mechanisme en het leggen van tegels combineert. Je hebt het spel zo geleerd én gespeeld en wil daarna gegarandeerd nog een potje spelen!

De spelregels van Rome in a Day zijn goed te begrijpen. Je hebt de regels binnen no time onder de knie en kunt, zeker omdat er weinig set up is, dus bijna meteen gaan spelen. Zeker tijdens een spelletjesavond is dit ontzettend handig. Want laten we eerlijk zijn, het is altijd leuk als je meerdere spellen kunt spelen op een avondje! Van Rome in a Day zul je waarschijnlijk zelfs meerdere potjes willen spelen. Je speelt een potje namelijk in ongeveer een kwartiertje tot twintig minuten. Zeker met 2 spelers is een potje zo voorbij. 

De spelregels zijn simpel, maar de gameplay van Rome in a Day is lekker tactisch dankzij het ‘i cut you choose’ mechanisme. Je moet goed nadenken over je keuzes en dit zorgt voor leuke, spannende momenten tijdens het spelen. Daarna kun je lekker gaan puzzelen met de tegels die je verzameld hebt om zo de meeste punten te scoren. Fans van spellen als Cascadia zullen hier zeker van genieten. Het is een leuke, maar korte puzzel. Je hebt namelijk maar een beperkt aantal tegeltjes en het spel is zo afgelopen.

Het spel krijgt een andere dynamiek met meerdere spelers, maar wij vinden het spel met 2 spelers minstens even leuk. Een bonus is dan namelijk dat je je tegenstander nog beter in de gaten kunt houden. Extra kans om te winnen dus! 😉

Wij vinden Rome in a Day erg leuk, daarom had het spel van ons wel iets langer mogen duren. Maar dit is ook zeker geen probleem, nu plakken we er gewoon een extra potje achteraan! 

Plus- en minpunten

+ Vlotte en soepele gameplay
+ Duidelijke regels
+ Tactische puzzel 

– Aan de korte kant

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Alley Cat Games.